QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Determinarea relatiilor intermaxilare (rim)

DETERMINAREA RELATIILOR INTERMAXILARE (RIM)

In cazul edentatiei partiale se pot ivi foarte multe aspecte clinice. In raport cu acestea, inregistrarea RIM este mai mult sau mai putin dificila. Cu cat edentatiile sunt mai intinse si mai nefavorabil plasate, cu atat determinarea si inregistrarea devine mai anevoioasa. Tehnicile de determinare trebuie adaptate situatiei clinice concrete.


DETERMINAREA RIM IN EDENTATIILE UNI– SAU BIMAXILARE REDUSE

Situatiile cele mai favorabile le prezinta edentatiile uni– sau bimaxilare reduse, deci cu un numar mare de dinti restanti, care prin unitatile de masticatie prezente pastreaza pacientului planul de ocluzie, DVO si IM.

Nu este nevoie de folosirea sabloanelor.
In aceste cazuri ocluzia se inregistreaza:

  • prin pozitionarea directa a modelelor;
  • cu ajutorul unei benzi de ceara. Ceara se incalzeste, se aplica pe dintii arcadei superioare, iar pacientul inchide gura in IM. Medicul poate verifica corectitudinea ocluziei, urmarind contactul interdentar la nivelul diverselor unitati de masticatie. Ceara se raceste, se indeparteaza din cavitatea orala si se pozitioneaza modelele prin intermediul ei. Se va verifica acest angrenaj comparand situatia de pe model cu situatia reala din gura pacientului.
  • cu ajutorul siliconilor de inregistrat ocluzia. Se aplica siliconul cu ajutorul dispenserului pe suprafata ocluzala a dintilor mandibulari. Pacientul inchide in IM. Se asteapta priza materialului, dupa care medicul rupe portiunile de silicon care acopera fetele vestibulare ale dintilor. Siliconul este indepartat si modelele sunt pozitionate prin intermediul inregistarii ocluzale. Se verifica prin comparatie cu situatia reala din gura pacientului.

Situatiile sus-amintite sunt insa foarte rar protezate prin PP.

De obicei acest gen de proteze fiind destinate cazurilor de EP intinse sunt necesare sabloane de ocluzie.


Tehnica de determinare a RIM cu ajutorul sabloanelor de ocluzie depinde de:

numarul si topografia dintilor restanti

pastrarea reperelor: plan de ocluzie, DVO, IM.


DETERMINAREA RIM IN EDENTATIA UNIMAXILARA PARTIALA INTINSA CU ARCADA ANTAGONISTA INTEGRA

Cand unul dintre maxilare este edentat partial intins, iar arcada antagonista este integra, se foloseste sablonul pentru inregistrarea RIM.

In acest caz, datorita unitatilor de masticatie sunt prezente:

q      planul de ocluzie (eventual corectat prin tratament proprotetic – slefuire sau slefuire si acoperire a dintilor extruzati sau egresati),

q      DVO

q      IM.


Tehnica nr. 1:

Pacientul executa cateva miscari de inchidere a gurii in IM.

Se aseaza sablonul pe maxilarul edentat si se reduce valul de ceara pana cand acesta depaseste cu 1 mm inaltimea dintilor restanti.

Se netezeste suprafata ocluzala a cerii, iar apoi se incalzeste uniform pe toata intinderea ei cu o spatula incinsa.Sablonul se repune pe campul protetic, iar pacientul inchide gura in IM. Presiunea de inchidere se va exercita pana ce dintii antagonisti angreneaza corect, iar cei fara antagonisti se infunda in ceara cu aproximativ 1 mm.

Se raceste bordura, se scoate din gura si se aplica pe model.

Daca in prima sedinta nu s-au amprentat antagonistii, ei se amprenteaza acum.


Acestei tehnici i se imputa faptul ca niciodata nu se poate obtine o ramolire perfect uniforma a cerii. Din acest motiv in momentul inchiderii gurii se vor exercita presiuni inegale pe campul protetic ceea ce denatureaza inregistrarea. De aceea este recomandabila tehnica descrisa in continuare.


Tehnica nr. 2:

Pacientul executa cateva miscari de inchidere a gurii in IM;

Se aseaza sablonul pe maxilarul edentat si se reduce valul de ceara pana cand se obtine DVO, varfurile cuspizilor fiind sprijinite pe bordura de ocluzie;

Se usuca suprafata ocluzala a bordurii de ocluzie;

Se pregateste pasta ZOE si se aplica intr-un strat uniform, gros de 1 mm, pe suprafata ocluzala a bordurii de ocluzie; 

Sablonul se repune pe campul protetic, iar pacientul inchide gura in IM;

Se asteapta priza materialului de amprenta, se scoate sablonul din gura si se aplica pe model;

Daca in prima sedinta nu s-au amprentat antagonistii, ei se amprenteaza acum.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }