QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Boala willebrandBOALA WILLEBRANDBoala von Willebrand este o afectiune genetica caracterizata prin tuklburari hemoragice cauzate de deficienta unei proteine cunoscuta sub numele de factorul von Willebrand.

Factorul von Willebrand este o glicoproteina care circulain plasma in concentratii de 10 mg/ml. Ca raspuns la numerosi stimuli , factorul von Willebrand este eliberat din granulele depozit din plachete si celulele endoteliale. Factorul von Willebrand are doua roluri :mediaza adeziunea plachetelor la locul de leziune vasculara ( in mod normal factorul von Willebrand nu interactioneaza cu plachetele , dar in conditiile lezarii peretelui vascular sufera o modificare conformationala prin interactiunea cu colagenul denudat. Aceasta modificare conformationala a factorului von Willebrand permite legarea de receptorul glicoproteic Gp Ib al trombocitelor );

leaga si stabilizeaza factorul procoagulant VIII.

Boala von Willebrand poate fi clasificata in trei categorii principale :

Tipul1 se caracterizeaza prin scaderi partiale cantitative de factor von Willebrand si factor VIII. In acest tip exista deficiente usoare , moderate de factor von Willebrand ( 20-50% din valorile normale ).

Tipul 2 se caracterizeaza prin anomalii calitative ale factorului von Willebrand. Prezinta subtipuri : 2A, 2B, 2C, 2M, 2N.Cel mai frecvent este subtipul 2A care se manifesta prin nivele plasmatice normale sau scazute ale factorului VIIIC si de factor von Willebrand. In subtipul 2A se produce o degradare proteolitica in vivo a factorului von Willebrand ( analiza multimerilor arata o scadere relativa a complexelor multimerice cu greutate moleculara intermediara si mare )

In subtipul 2B factorul von Willebrand modificat este capabil de a se lega spontan la receptorul Gp Ib in absenta contactului subendotelial.

In boala von Willebrand , cand factorul von Willebrand este scazut sau anormal ( tipul 1,2A si 3), se observa o scadere a RIPA. In subtipul 2B factorul anormal prezinta o afinitate crescuta pentru plachete.Tipul 3 prezinta o deficienta cantitativa severa in care exista nivele foarte mici ale factorului von Willebrand si ale factorului VIIIC, absenta de factor von Willebrand din plachete si celule endoteliale, tulburari importante de coagulare . In acest caz nu exista raspuns terapeutic favorabil la transfuzii sau la administrarea de DDAVP ( 1-deamin-8-arginine vasopressin ).

DDAVP are ca mecanism de actiune eliberarea de factor von Willebrand si factor VIII din celulele endoteliale rezultand o crestere de 3-5 ori a concentratiei acestor factori.

Alte mijloace terapeutice :

concentrat de factor von Willebrand cu purificare inalta –reprezinta singura modalitate terapeutica pentru pacientii care nu pot beneficia de tratamentul cu DDAVP.

Concentrat de factor VIII- Willebrand –indicatia majora este tratamentul curativ al hemoragiilor grave .

In absenta acestora se poate administra :

Crioprecipitat –se administreaza 1 unitate /10Kg o data sau de doua ori pe zi; asigura FvW multimeric si FVIII; efectul sau dureaza 4 ore.

Plasma proaspat congelata –mai putin eficienta prin pierderea multimerilor FvW cu greutate moleculara mare in timpul procesarii; aportul de F VIII este ceva mai mare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }