QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Anomalii de forma ale vezicii urinare

Anomalii de forma ale vezicii urinare


Dedublarile vezicii


Acestea imbraca doua forme anatomo-clinice:

1. vezica bipartita cu 2 compartimente separate prin intermediul unui sept vertical antero-posterior, incomplet inspre colul vezical;

2.vezica dubla, cu 2 compartimente separate prin sept complet, fiecare compartiment avand ureterul sau propriu.
Adesea exista si uretra dubla.

Simptomatologia este variata ( tulburari mictionale, infectii urinare). Diagnosticul este precizat prin metode imagistice ( cistoscopie, cistografie).

Tratamentul consta in rezectia septului median.


Vezica in clepsidra


Se numeste si vezica etajata . Forma ei este datorata prezentei unui sept transversal sau unei stenoze parietale mediane congenitale. Cistoscopia si cistografia precizeaza diagnosticul.

Tratamentul este chirurgical si consta in rezolvarea stenozei prin indepartarea septului de mucoasa sau plastia peretelui vezical.


Diverticulii vezicali congenitali


Acestia pot avea diferite localizari. Sunt situati uni- sau bilateral, de regula juxtaureteral. Cei situati la polul superior al vezicii sunt diverticuli de uraca.

Simptome: simptomul edificator este mictiunea „in doi timpi”, la care se adauga semnele infectiei urinare.

Diagnosticul se precizeaza prin cistoscopie si cistografie.

Tratamentul consta in rezectia diverticulului pe cale endovezicala sau pe cale chirurgicala clasica.


Extrofia de vezica

Este cea mai grava malformatie a vezicii urinare, din fericire fiind foarte rara (frecventa sa este de 1/30-50.000 de nasteri). Raportul baieti/fete este de 4/1. Reprezinta o celosomie inferioara. Ea rezulta in urma unei aplazii a peretelui anterior a sinusului urogenital ca o consecinta a unui defect de mezodermizare.

In contextul acestei aplazii regionale se asociaza cu alte leziuni de vecinatate: disjunctie de simfiza pubiana, displazie coxofemurala, diastaza a muschilor drepti abdominali, criptorhidie, epispadias.

Simptomatologia este evidenta inca de la nastere. In regiunea hipogastrica peretele dorsal al vezicii urinare bombeaza sub forma unei tumorete rosii, rotunde. Mucoasa se continua cu tegumentele din jur. Ombilicul lipseste, locul sau fiind luat de un repliu cutanat. Orificiile ureterale sunt vizibile in portiunea inferioara sub forma unor excrescente conice prin care se exteriorizeaza urina in jeturi intermitente. Trigonul vezical deschis se continua cu mucoasa uretrala dispusa in santul penisului epispad. La fete clitorisul si uneori vaginul sunt despicate. Testiculii sunt criptorhizi.Din cauza scurgerii continue a urinei tegumentele din jur se edematiaza si se ulcereaza realizandu-se dermatita amoniacala. Malformatia bazinului intarzie si modifica mersul.

Urografia precizeaza starea functionala a rinichilor si eventualele malformatii urinare asociate.

Evolutia malformatiei ridica trei mari probleme: continenta urinara, functia renala si functia genitala.

La varste mai mari apar complexele psihice.

Prognosticul vital este umbrit de infectia urinara.

Tratament. Cazurile sunt greu de ingrijit.Tratamentul urmareste trei obiective: crearea unui rezervor urinar continent, conservarea functiei renale, aspect anatomo-functional al aparatului genital cat mai acceptabil.

Reconstructia vezicala (Cendron-Young) in primul an de viata este adeseori urmata de insucces. Chiar daca reuseste, incontinenta urinara este prezenta la majoritatea cazurilor.

Derivatiile urinare de tipul ureterosigmoidostomiei (Coffey) dau rezultate imediate bune dar nesatisfacatoare in timp datorita instalarii unei acidoze cronice hipercloremice si a pielonefritei. Rezultate mai bune dau ureterostomia cutanata transileala (Bricker) si neovezica rectala controlata de sfincterul anal (Hovelacque-Duhamel).

Prin rezolvarea criptorhidiei si prin interventii plastice-reconstructive pe aparatul genital extern se poate restabili si o functie sexuala satisfacatoare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }