QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Anatomia articulatiei solduluiAnatomia articulatiei soldului


Articulatia coxofemurala este o enartroza situata la radacina membrului inferior. Ea se realizeaza intre capul femural si acetabul, fiind o articulatie cu conducere ligamentara.

Fetele articulare sunt:

Capul femural, ce are forma sferica, avand ca suprafata 2/3 din suprafata unei sfere, dar mai degraba este sfenoidal si parte din suprafata unui ovoid.[1], pe toata suprafata sa, cu exceptia foveei este acoperit de cartilaj hialin.
Acetabulul, suprafata emisferica situata pe fata laterala a coxalului, la unirea celor trei oase componente. Suprafata articulara este un inel incomplet – fata lunata -  situat la periferia acetabulului si evidentiata cel mai clar cand presiunea exercitata de greutatea corpului se transmite articulatiei in ortostatism. Fosa acetabulara este neartiulara, lipsita de cartilaj, dar contine un bogat tesut fibroelastic, larg acoperit de membrana sinoviala. In jurul acetabulului se afla un fibrocartilaj inelar cu rolul de a-i mari adancimea pana la 2/3 dintr-o sfera – labrul acetabular. Are o forma triunghiulara in sectiune si adera strans de periferia cavitatii, traverseaza incizura acetabulara ca ligament transvers acetabular, completand cercul. Astfel incizura este transformata intr-un orificiu pe unde trec vasele ligamentului capului femural. Marginea libera a labrului acetabular are o deschidere mai mica decat ecuatorul capului femural, participand la mentinerea lui in acetabul. Grosimea maxima a cartilajului articular la nivelul capului femural si al cavitatii cotiloide. Pe sectiune are o forma triunghiulara si realizeaza o stransa adeziune la nivelul periferiei cavitatii, traversand incizura acetabulara ca ligament transvers acetabular, completand cercul. Astfel se transforma incizura este transformata intr-un orificiu pe unde trec vasele ligamentului capului femural.

Marginea libera a labrului are o deschidere mai mica decat ecuatorul capului femural, participand la mentinerea lui in acetabul. Grosimea maxima a cartilajului articular a fost masurata in patrimea antero-superioara a acetabulului si patrimea antero-laterala a capului femural.

Mijloacele de contentie.

Capsula articulara

Are forma tronconica avand baza mare inserata medial pe circumferinta acetabulului, trecand cu ligamentul transvers peste incizura acestuia. Baza mica este situata lateral si se insera anterior pe linia intertrohanterica si posterior pe fata posterioara a colului femural, la 1,5 cm medial de creasta intertrohanterica.

Raportat la aceasta linie de insertie a capsulei, trohanterul mare, trohanterul mic si fosa trohanterica raman extracapsulare.

Capsula articulara este formata din doua randuri de fibre: fibre circulare si fibre longitudinale. Fibrele circulare, numite si zona orbicularis, sunt dispuse la interior si inconjoara capul femural asemenea unui guler. Capsula este mai groasa in partea anterosuperioara, 10mm, si mai subtire in partea anteroinferioara, 3 mm.

La exterior capsula este acoperita de muschi fiind separata de psoasul mare si iliac prin burse.

In pozitia normala a articulatiei, cea mai mare parte a capsulei este pusa in tensiune, astfel ca in procesele inflamatorii localizate la acest nivel, pozitia antalgica este de semiflexie si rotatie externa.

Elementele ce realizeaza intarirea capsulei articulare sunt:

Ligamentul iliofemural este triunghiular si foarte puternic dispus anterior de articulatie si intim amestecat cu fibrele capsulei. Varful lui se insera mai jos si anterior de spina iliaca anteroinferioara, baza lui aflandu-se pe linia intertrohanterica. In grosimea sa se disting doua fascicule: unul avand directie oblica care se termina pe marginea anterioara a marelui trohanter, sub fesierul mic; iar celalalt cu traiect aproape vertical care coboara si se insera anterior de micul trohanter. Acest ligament mai poarta urmatoarele denumiri: ligament in Y, iliopretrohanterian. Rolul acestuia este in limitarea abductiei si extensiei.

Ligamentul pubofemural este asezat anterior si are aceeasi forma precum precedentul. Baza ligamentului se insera pe eminenta iliopectinee, creasta iliopectinee, ramul superior al pubisului. Varful se insera anterior de micul trohanter. Rolul ligamentului este limitarea abductiei si rotatiei laterale. La nivel distal fibrele componente se amesteca cu fibrele capsulei si cu cele ale fasciculului vertical din ligamentul iliofemural luand forma literei N – ligamentul lui Welcker.Ligamentul ischiofemural este asezat posterior participand la intarirea capsulei. Acesta porneste de pe ischion, posteroinferior de acetabul dispunandu-se superolateral in forma de spirala, ajungand in spatele capului femural. Din fibrele sale: o parte se unesc cu fibrele capsulei, in zona orbiculara; cealalta parte din fibre se insera anterior de fosa trohanterica, profund de ligamentul iliofemural. Rolul sau este limitarea rotatiei interne si adductia coapsei.

Ligamentul capului femural are forma triunghiulara cu baza inserata pe coxal prin trei fascicule: pe ligamentul transvers al acetabulului, pe partea anterioara si posterioara a incizurii acetabulare; varful este inserat in partea anterosuperioara a fosei capului. Acest ligament este foarte rezistent, la adult acesta putand suporta mase de 45 de Kg. O alta caracteristica importanta a sa este reprezentata de continerea vaselor pentru capul femural. Este intraarticular, cuprins ca intr-o teaca de membrana sinoviala. Uneori teaca este singura existenta, fiind lipsita de continut, in foarte putine cazuri atat ligamentul cat si teaca lipsind. Rolurile ligamentului sunt de sustensie si troficitate a capului femural, dar si de limitare a adductiei si rotatiei laterale atunci cand coapsa se afla in flexie.

Zona orbiculara (ligamentul inelar Weber) reprezinta o condensare a fibrelor circulare profunde ale capsulei. Fibrele acestui ligament sunt de doua feluri: cu origine osoasa ce pleaca inferior de spina iliaca anteroinferioara, inconjoara ca o ansa polul femural interior si posterior si fibre proprii semicirculare paralele cu spranceana acetabulara.

Membrana sinoviala incepe de la marginea suprafetei articulare a femurului, acopera partea intracapsulara a capului femural, apoi trece pe partea interna a capsulei, acoperind labrumul acetabular, ligamentul capului femural si fosa acetabulara. Membrana este subtire la nivelul suprafetei profunde a ligamentului iliofemural unde este comprimata de capul femural, iar uneori poate fi chiar absenta la acest nivel. Articulatia poate comunica cu bursa subtendinoasa a psoasului, printr-o deschizatura intre ligamentul pubofemural si portiunea verticala a ligamentului iliofemural.
Gray’s Anatomy, Editia nr. 38, Ed. Churchill-Livingstone, 1995, pag. 678

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }