QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Avantajele si dezavantajele noii sisteme de certificare medicala a personalului aeronauticAVANTAJELE  SI DEZAVANTAJELE NOII SISTEME DE CERTIFICARE MEDICALA A PERSONALULUI AERONAUTIC


Summary

Advantages and disadvantages of two different

systems of aeromedical certification

Having statistics on pilots’ morbidity and mortality would help to analyze how actually requirements JAR – FCL 3 do work in Republic of Moldova and how does it satisfy the flight safety.
The advantages of the actually requirements JAR – FCL 3 gradually convince the pilots to face medical examiners compelling them to trust the fact that medicine and flying are allies with the common goal – to keep pilots flying highly respecting the flight safety.

The need for the genuine but not formal harmonization of the requirements among states and common data base of pilots fitness is imperative.


Certificarea medicala a personalului aeronautic in Republica Moldova se efectueaza in I.S. “ Centrul de Medicina al Aviatiei Civile” al RM, caruia ii revin sarcini si atributii functionale precise in ceea ce priveste selectia si expertiza medicala si psihologica a personalului aeronautic civil, fundamentarea stiintifica a normelor si standardelor medicale de expertiza medicala si psihologica, asigurarea asistentei medicale specializate in conditii de ambulator, organizarea instruirii cadrelor in domeniul medicinei aviatice.

Acest caracter al activitatii impune un dinamism continuu ce vizeaza satisfactia personalului aeronautic fata de aceste servicii, avind in vedere ca in acest domeniu atit de nou este nevoie de o schimbare rapida fata de adresabilitatea catre actul medical si, nu in ultimul rind, a actului medical in sine.

Preocupat sa prezinte beneficiarilor aceste modificari de atitudine, I.S. “ Centrul de Medicina al Aviatiei Civile” al RM si-a diversificat serviciile, s-a angajat in diverse forme de instruire a personalului pentru utilizarea potentialului uman existent si perfectionarea angajatilor la nivelul standardelor impuse de evaluare medicala a personalului aeronautic.

Certificarea medicala a personalului aeronautic are dublu scop: unul este  siguranta ca pilotul poate executa operatiunile de la mansa, iar altul este acela de a fi siguri ca nivelul riscului de incapacitate in timpul zborului nu va depasi nivelul international acceptat.

Serviciul medicinei aeronautice  in Republica Moldova a fost infiintat in anul 1944 si a evoluat prin citeva etape:

I. Anii 1944 - 1991.

Certificarea medicala a personalului aeronautic se efectua in baza Regulamentelor privind atestarea medicala a personalului aeronautic, aprobate prin Ordinele Ministerului Aviatiei al U.R.S.S..

II. Aniii 1991 – 2000.

Certificarea medicala a personalului aeronautic se efectua in baza Standardelor Nationale de evaluare medicala, elaborate in baza standardelor medicale ex-sovietice.

Astfel, dupa cum se vede in figura 1, certificarea medicala a personalului aeronautic era efectuata de catre Comisia de Expertizare Medicala, in frunte cu un presedinte si constituita din medici specialisti in diferite domenii.


Figura 1. Schema sistemului de certificare medicala a personalului aeronautic

in perioada anilor 1991-2000


III. Incapind cu 01 ianuarie 2000 s-au pus in aplicare Reglementarile Aeronautice Civile RAC- APL 3, elaborate in baza standardelor europene JAR FCL 3, autorizarea personalului aeronautic ( cerinte medicale), intru asigurarea indeplinirii obligatiilor asumate de catre Republica Moldova prin aderarea la Conventia privind Aviatia Civila Internationala ( Chicago 1944) si la celelalte tratate aeronautice internationale si in scopul armonizarii legislatiei nationale cu cea a Uniunii Europene in domeniul Aviatiei Civile.

Astfel, au fost abrogate :

- Regulamentul privind atestarea medicala a personalului aeronautic, aprobat prin Ordinul Ministerului Aviatiei Civile al U.R.S.S. nr. 2/I din 06 februarie 1982

- p.4.12 „ Asistenta medicala” al Capitolului 4 al Regulamentului pentru executarea zborurilor in Aviatia Civila ( НПП-ГА-85).

S-a modificat manualul pentru organizarea operatiunilor de zbor , care presupunea:

- aptitudinea medicala a candidatilor se stabileste in conformitate cu RAC – APL 3 ( JAR FCL 3) pentru categoria respectiva de personal aeronautic;

- evaluarea pregatirii psihologice generale a candidatului si caracteristicilor lui individuale se face de catre psihologul-consultant, autorizat de catre Administratia de Stat a Aviatiei Civile a RM;

- raportul medical se intocmeste numai de catre medicii examinatori autorizati de catre Administratia de Stat a Aviatiei Civile a RM.

Asadar, prin aceste acte normative, Republica Moldova a trecut la noile reglementari referitor la expertizarea medicala a personalului aeronautic ( personal navigant, piloti in pregatire, controlori de trafic aerian, insotitori de bord, persoane ce se inscriu la institutiile de invatamint ale Aviatiei Civile).

S-a modificat radical schema certificarii medicale a personalului aeronautic, care este  prezentata in figura nr. 2:
Figura 2. Noua schema de certificare medicala a personalului aeronautic.


Trecerea la noul sistem de certificare medicala  a personalului aeronautic va permite dupa auditul JAA (Joint Aviation Authorities), care va avea loc in luna septembrie 2008, obtinerea dreptului de a elibera certificate internationale de aptitudine medicala.

Insa, fiecare dintre sistemele de certificare medicala expuse mai sus are avantajele si dezavantajele sale. Caracterul activitatii I.S. “ Centrul de Medicina al Aviatiei Civile” al RM presupune o preocupare permanenta fata de starea sanatatii personalului aeronautic. Totodata, in acest domeniu atit de sensibil, este nevoie de asociat schimbarile rapide fata de adresabilitatea catre actul medical cu caracteristicile nationale, care sunt impuse de vechiul sistem de certificare medicala si se mentin pina in prezent.Utilizarea momentelor bune din vechiul sistem de certificare medicala si asocierea lor la noile reglementari de certificare medicala va avea un efect benefic atit pentru personalul aeronautic, cit si pentru specialistii din cadrul “Centrului de Medicina al Aviatiei Civile” al RM.

Anual, numarul de solicitanti pentru obtinerea certificatului medical, care se adreseaza in I.S. “ Centrul de Medicina al Aviatiei Civile” este de aproximativ 800. Analizind morbiditatea si rata stabilirii incapacitatii de zbor in rindurile personalului aeronautic incepind cu anul 1990 ,  au putut fi comparate cele 2 sisteme de certificare medicala a personalului aeronautic si facute unele concluzii privind avantajele noului si vechiului sisteme de certificare medicala a personalului aeronautic si respectiv dezavantajele lor.

In figura nr. 3, este prezentata rata incapacitatii de zbor in rindurile personalului aeronautic, care ne demonstreaza ca noile Reglementari Aeronautice in domeniul medicinii aviatice in Republica Moldova permit prelungirea termenului de exercitare a atributiilor functionale in rindurile personalului aeronautic :  

Avantajele noului sistem de certificare medicala a personalului aeronautic sunt:

reglementarile medicale sunt mai putin stricte

certificarea medicala este mai simpla si rapida,

personalul aeronautic are libera alegere a medicului,

personalul aeronautic are libera alegere a tarii, unde poate fi efectuata examinarea medicala,

tratamentul medical nu are tangente cu examinarea medicala propriu – zisa,

relatia dintre solicitantul pentru certificat medical si medicul examinator autorizat bazata pe mai multa incredere;

prevalenta factorului obiectiv in expertizarea medicala a personalului aeronautic.

Figura 3. Rata incapacitatii de zbor in rindurile personalului aeronautic:

anii 1990 - 1995; 2000 – 2006.


Dezavantajele noului sistem de certificare medicala a personalului aeronautic sunt:

nu exista o baza unica de date (examinarile medicale se efectueaza in tari diferite la libera alegere a solicitantului

nu exista feedback,nu exista o armonizare deplina intre statele membre ale JAA in ceea ce priveste reglementarile de certificare medicala a personalului aeronautic.


Avantajele vechiuliu sistem de certificare medicala a personalului aeronautic sunt:

sistem unic, centralizat de certificare medicala,

instruire unica a personalului medical,

date statistice unice,

excluderea turismului medical.

Dezavantajele vechiului sistem de certificare medicala a personalului aeronautic sunt:

reglementari medicale foarte stricte

relatiile pilot – medic bazate pe neincredere

prevalenta factorului subiectiv in expertizarea medicala a personalului aeronautic.

In concluzie doresc sa mentionez, ca securitatea zborurilor aeriene nu este o optiune, ci este o necesitate. Ameliorarea esentiala a starii de sanatate a personalului aeronautic presupune asocierea schimbarilor rapide cu traditiile existente, care obliga la eforturi sustinute in plan organizational, profesional si stiintific, pentru dezvoltarea acestei ramuri noi a medicinii in Republica Moldova, care este medicina aviatica.


Bibliografie

  1. Reglementarile Aeronautice Civile RAC APL Autorizarea personalului aeronautic Cerinte medicale A S A C RM Chisinau Editia octombrie
  2. Macri M Raduica C Compendiu de Medicina Aerospatiala, Bucuresti
  3. JAR-FCL 3 – Flight Crew Licensing ( Medical), Joint Aviation Authorities, 1 decembrie 2006.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }