QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Norme de protectia mediului si norme de tehnica securitatii muncii in ateliereNORME DE PROTECTIA MEDIULUI SI NORME DE TEHNICA SECURITATII MUNCII IN ATELIERE


1 Norme de protectia muncii in atelierele de montaj

In scopul protectiei impotriva accidentarilor si pentru evitarea deteriorarii organelor de masini, in atelierele de montaj si intretinere se iau urmatoarele masuri:

temperatura in atelier trebuie sa fie optima;

automatizarea si mecanizarea operatiilor grele si a celor cu risc crescut de accidentari;curatirea aerului de praf, gaze, aburi etc prin ventilatie;

iluminare buna atat ziua, cat si noaptea;

protejarea impotriva electrocutarii la aparatele electrice prin legarea la pamant a acestora;

verificarea inaintea utilizarii a instalatiilor de ridicat (cabluri, lanturi, scripeti etc);

ancorarea masinilor si instalatiilor in timpul transportului;

evitarea stationarii muncitorilor in raza de actiune a macaralelor;

mecanismele de ridicat si transportat sa fie manevrate numai de personal calificat in acest scop;

respectarea regulilor prescrise pentru personalul care manevreaza substantele necesare spalarii pieselor;

verificarea starii utilajelor si dispozitivelor folosite;

indepartarea aschiilor de pe masinile-unelte;

respectarea regulilor de depozitare a pieselor;

purtarea obligatorie a echipamentului individual de protectie in conformitate cu legislatia in vigoare, care prevede ca acest echipament:

sa fie conform cu reglementarile tehnice aplicabile;

sa fie corespunzator riscurilor pe care le previne;

sa raspunda conditiilor existente le locul de munca;

sa tina seama de conditiile ergonomice si de sanatate ale angajatului;

sa fie adaptat conformatiei purtatorului.


2 Reguli generale de protectie a muncii si P.S.I. pentru elevi, in laborator

1. Hainele folosite in timpul lucrarilor practice sa fie simple, bijuteriile sa nu fie proeminente, parul lung sa fie legat si sa se poarte obligatoriu halat alb.

2. In laborator nu se permite decat un comportament civilizat, iar atentia sa fie indreptata numai asupra lucrarii de efectuat. Se va lucra numai la aparatele a caror functionare este cunoscuta si numai la acelea care sunt destinate lucrarii respective. Se va cere ajutorul profesorului in toate cazurile in care prevederile lucrarii o cer sau atunci cand apar complicatii in desfasurarea lucrarii.

3. Se va pastra ordinea si curatenia la punctele de lucru. Se vor utiliza cu atentie instrumentele ascutite, obiectele din sticla etc

4. In timpul lucrarilor practice se folosesc uneori substante corozive. Daca acestea ajung accidental pe piele sau mucoase, trebuie imediat sterse cu o carpa moale si apoi spalate cu apa din abundenta.

5. Robinetele de gaz vor fi manipulate numai de catre profesor.

Usile de iesire si caile de acces dintre mesele de laborator nu trebuie sa fie blocate, pentru a permite evacuarea in caz de necesitate. In laborator trebuie adus numai echipamentul necesar.

7. Regulile de protectia muncii obliga la anuntarea imediata a profesorului in legatura cu orice accident din timpul lucrarii de laborator.

8. In caz de incendiu trebuie anuntat imediat profesorul.

9. Primul ajutor poate fi acordat de catre asistentul medical sau medicul cabinetului scolar.
3 Acte normative

Actele normative care reglementeaza activitatea de  Protectie a Muncii si P.S.I. sunt:

Legea Protectiei Muncii nr. 90/199

Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/200

Norme Generale de Protectie a Muncii - editia 2002.

Norme Specifice de Protectie a Muncii.Stm 19

Din Legea nr. 90/1996, reproducem cateva articole foarte importante in activitatile practice desfasurate de catre elevi in laborator:


Capitolul I - Dispozitii generale

Art. 1
(1) Protectia muncii constituie un ansamblu de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatilor si a altor persoane participante la procesul de munca.
(2) Normele de protectie a muncii stabilite prin prezenta lege reprezinta un sistem unitar de masuri si reguli aplicabile tuturor participantilor la procesul de munca.
(3) Activitatea de protectie a muncii asigura aplicarea criteriilor ergonomice pentru imbunatatirea conditiilor de munca si pentru reducerea efortului fizic, precum si masuri adecvate pentru munca femeilor si a tinerilor.
Art. 3
Normele de protectie a muncii se aplica salariatilor, membrilor cooperatori, persoanelor angajate cu conventii civile, cu exceptia celor care au drept obiect activitati casnice, precum si ucenicilor, elevilor si studentilor in perioada efectuarii practicii profesionale.


Capitolul II - Echipamentele tehnice, echipamentul individual de protectie si de lucru,

alimentatia de protectie si materialele igienico-sanitare

Art. 13
(1) In sensul prezentei legi, echipamentul individual de protectie reprezinta mijloacele cu care este dotat fiecare participant in procesul de munca pentru a fi protejat impotriva factorilor de risc.
(2) Echipamentul individual de protectie se acorda, obligatoriu si gratuit, salariatilor, precum si altor categorii de persoane care desfasoara activitati la persoanele juridice sau fizice prevazute la art. 2, potrivit criteriilor stabilite in Normativul-cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie, elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
(3) In cazul degradarii echipamentului individual de protectie, respectiv al pierderii calitatilor de protectie, se acorda obligatoriu un nou echipament.
(4) Degradarea sau pierderea echipamentului individual de protectie inainte de termenul de utilizare prevazut, din vina purtatorului, atrage raspunderea acestuia pentru prejudiciul cauzat, potrivit legii.
Art. 14
(1) In sensul prezentei legi, echipamentul individual de lucru reprezinta mijloacele pe care persoanele juridice si fizice le acorda unui salariat in vederea utilizarii lor in timpul procesului de munca pentru a le proteja imbracamintea si incaltamintea.
(2) Echipamentul individual de lucru se acorda de catre persoanele juridice in conditiile negociate prin contractele colective de munca.
(3) Cheltuielile necesare pentru achizitionarea echipamentului individual de lucru sunt suportate in proportie de 50% de la capitolul 'Alte cheltuieli de exploatare' ale persoanelor juridice sau din sumele prevazute cu aceasta destinatie in buget pentru unitatile finantate de la bugetul de stat, respectiv din bugetele locale, iar diferenta se suporta de catre beneficiari.


Capitolul VI - Raspunderea juridica


Art. 34
Incalcarea dispozitiilor legale privitoare la protectia muncii atrage raspunderea disciplinara, administrativa, materiala, civila sau penala, dupa caz, potrivit legii.

Art. 35
Neluarea vreuneia dintre masurile prevazute de dispozitiile legale referitoare la protectia muncii, de catre persoana care are indatorirea de a lua aceste masuri la locul de munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }