QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Aplicarea in timp a normelor de drept procesual penal

Aplicarea in timp a normelor de drept procesual penal


Normele de drept procesual penal se aplica potrivit pr3. 3Aplicarea in timp a normelor de drept procesual penal

Normele de drept procesual penal se aplica potrivit incipiului activitatii (tempus regit actum) conform caruia actele procesuale sau procedurale se efectueaza conform normei de drept procesual penal aflata in vigoare la data efectuarii actului.
In stabilirea normei aplicabile unui act se ia in considerare momentul efectuarii actului procesual sau procedural si respectiv norma in vigoare la acea data. Nomele de procedura penala nu se aplica potrivit principiul normei mai favorabile ca normele penale, ci sunt de imediata aplicare.

Aplicarea in timp a normelor de procedura penala ridica probleme in cazul intervenirii unor modificari de reglementare in materie procesual penala. In mod inevitabil, la data intrarii in vigoare a noii reglementari, exista cauze penale in curs de solutionare si se pune astfel problema de a stabili care este legea aplicabila in aceste situatii. De regula, situatiile tranzitorii sunt reglementate de legea noua. Cele mai importante dispozitii tranzitorii sunt cele cuprinse de Legea nr.31/1968 pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala, intrucat isi gasesc aplicarea pe toata durata de timp cat este in vigoare codul din 1968, cat timp legea noua nu cuprinde dispozitii tranzitorii proprii. Ultima lege care au adus modificari si completari codului, Legea nr.356/2006 cuprinde, spre exemplu, dispozitii tranzitorii. Aceste dispozitii nu au aplicare decat pentru situatiile tranzitorii de la legea noua care le prevede.

Din analiza dispozitiilor legilor mentionate rezulta ca exista situatii in care, prin exceptie de la regula activitatii, normele de procedura penala retroactiveaza sau ultraactiveaza.Legea nr.356/2006[1] prevede, la randul sau, un caz de ultraactivitate a legii vechi in materia competentei. Astfel, cauzele aflate in curs de urmarire penala sau judecata la parchetele ori instantele militare, la data intrarii in vigoare a legii noi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor continua sa fie urmarite ori judecate de parchetele, respectiv instantele competente potrivit legii vechi cele militare (art.III pct.2). Dispozitia se refera atat la judecata in prima instanta, cat si la judecata in apel sau in recurs. Celelalte cauze aflate in curs de judecata la data intrarii in vigoare a legii noi vor continua sa fie judecate de instantele competente potrivit legii vechi, afara de cazul in care se dispune desfiintarea sau, dupa caz, casarea hotararii si rejudecarea cauzei, din momentul rejudecarii incepand sa se aplice normele de competenta prevazute de legea noua (art.III pct.3).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }