QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Aplicarea legii procesual penale romane in spatiuAplicarea legii procesual penale romane in spatiu


Releva intinderea autoritatii normelor juridice procesual penale intre aceleasi coordonate intre care se extinde si suveranitatea statului.

Principiul teritorialitatii

Definitie Toate actiunile  desfasurate in cadrul procesului penal, actiuni realizate pe teritoriul statului roman, cad sub incidenta legii penale romane "locus regit actum".
Exceptii de la principiul teritorialitatii:

a) Unele acte procedurale pot fi efectuate intr-o tara straina si acestea produc efecte juridice intr-un proces penal care se desfasoara in tara noastra ( comisia rogatorie internationala activa) - se aplica normelor de procedura penala din tara respectiva pentru actele efectuate acolo.

b) La cererea organului solicitant, organul solicitat aplica normele procesual penale romane cu ocazia efectuarii unui act procedural in strainatate.

c) Comisia rogatorie internationala pasiva are loc cand statul roman va asigura indeplinirea, in conformitate cu dispozitiile legii romane, a comisiilor rogatorii referitoare la o cauza penala, care ii vor fi adresate de catre autoritatile judiciare ale statului solicitant.

d) Recunoasterea hotararii penale pronuntate in strainatate (hotarare pronuntata dupa normele juridice penale din statul respectiv si pe un teritoriu strain) cand acestea produc efecte pe teritoriul Romaniei.

e) Recunoasterea unor "acte judiciare" straine efectuate dupa normele juridice procesual penale straine si care isi produc efectele juridice pe teritoriul Romaniei.

Prin "acte judiciare" straine intelegem procesul-verbal de consemnare a declaratiei unor martori (ascultat la initiativa organelor juridice din tara respectiva)si procesul-verbal de cercetare la fata locului.

f) In cazul imunitatii de jurisdictie a reprezentantilor diplomatici, legea procesual penala  romana nu se aplica persoanelor care savarsesc vreo infractiune in statul de resedinta.
I. Neagu p. 74

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }