QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

MASINI DE RECTIFICAT, generalitati, clasificare, masina de rectificat plan cu axa orizontala – schema bloc

MASINI DE RECTIFICAT, generalitati, clasificare, masina de rectificat plan cu axa orizontala – schema bloc


Masinile de rectificat sunt masini-unelte cu ajutorul carora se executa operatia de rectificare, o prelucrare prin aschiere cu ajutorul sculelor (pietrelor) abrazive.

La aceste masini, scula executa miscarea principala de aschiere (o rotatie), eventual si unele miscari de avans, iar semifabricatul executa de miscari de avans, arareori ramane imobilizat si asta numai atunci cand este de dimensiuni foarte mari.

Rectificarea, ca procedeu tehnologic, este folosit in scopul generarii unor suprafete care impun o calitate a suprafetei ridicata, precum si precizie dimensionala si abateri de forma si pozitie cat mai mici.
Ca operatie, rectificarea se efectueaza la sfarsitul fluxului tehnologic de prelucrari mecanice, aparand ca o operatie de finisare.

La rectificare se folosesc pietre abrazive de diferite forme, care sunt constituite din materiale abrazive foarte dure, sub forma de granule sau pulberi, solidarizate intre ele cu ajutorul unui liant.

Modul de lucru al unui corp abraziv se poate asemana cu acela al unei freze prevazuta cu un numar foarte mare de dinti. Cum granulele au o aranjare arbitrara, ele lucreaza cu unghiuri de degajare si asezare foarte diferite. Cel mai frecvent, unghiurile de degajare sunt negative, ceea ce duce la deformatii plastice mari in straturile superficiale ale semifabricatului si in aschie. Aceasta determina un consum specific de energie la rectificare mai mare decat la celelalte procedee de prelucrare prin aschiere.

Masinilor de rectificat li se impun anumite caracteristici si anume:

- mers linistit - fara trepidatii, echilibrarea minutioasa a tuturor organelor in miscare;

batiu masiv si rigid cu sisteme de ghidare corespunzatoare;

- posibilitatea schimbarii sensului de miscare a mesei fara socuri ;

- antrenarea pietrei de rectificat direct de la motorul electric sau prin transmisii cu curele;

- protejarea suprafetelor de ghidare impotriva pulberilor abrazive rezultate din aschiere.

Clasificarea masinilor de rectificat poate fi facuta dupa mai multe criterii. Cea mai intalnita clasificare este dupa forma suprafetei ce se prelucreaza, care grupeaza masinile de rectificat in:

- masini de rectificat plan;

- masini de rectificat rotund;

- masini de rectificat filete, dantura rotilor dintate, arbori canelati etc.


Dupa gradul de universalitate se disting:

- masini de rectificat universale ;

- masini de rectificat specializate.


11.2. Masini de rectificat plan

Fig. 11.1. Masini de rectificat plan - variante constructive

Masinile de rectificat plan sunt destinate rectificarii suprafetelor plane ale semifabricatelor degrosate in prealabil prin alte procedee de prelucrare.

In urma operatiei de rectificare se pot obtine precizii dimensionale de mm pe lungimi de 2000 mm, iar pentru suprafete scurte precizii de mm.

Rectificarea plana se poate efectua cu partea cilindrica a unei pietre de tip disc sau cu partea frontala a unei pietre de tip oala.

Dupa pozitia axului arborelui principal (fig.11.1), masinile de rectificat plan se pot clasifica in:- masini de rectificat plan orizontale ( fig. 11. a, b, c );

- masini de rectificat plan verticale ( fig. 11.1. d, e, f ).

In figura 11.1 au fost notate cu: 1 - batiurile masinilor de rectificat plan iar cu 2 traversa, montantul sau coloana, care sustin papusa mobila a brosei de rectificat 3. Masa 4 pe care se prind piesele de rectificat are, de regula, constructie dreptunghiulara, existand insa si mese circulare (fig.11.1,f ). Sania transversala 5, cand aceasta exista, este rectangulara mesei longitudinale.

Exista si anumite masini de rectificat plan speciale. Astfel, pentru rectificarea simultana a ghidajelor unor masini-unelte se folosesc masini de rectificat cu 2 brose (fig.11.1.e). La acestea, pe ghidajele batiului 1 se deplaseaza longitudinal (II) sania montantului 4. Pe ghidajele 2 ale montantului se poate pozitiona (IV) traversa 5 impreuna cu saniile si brosele de rectificat 3. “Batiul” de rectificat (P) este fixat pe masa masinii.


Fig. 11.2 . Masina de rectificat plan cu ax orizontal

- schema bloc –fara consola 12

La toate aceste masini miscarea principala de aschiere I este de rotatie si o executa scula abraziva. Miscarile de avans sunt conforme cu cinematica generarii tipurilor de suprafete. Astfel, la varianta (a) piesa are posibilitatea avansului transversal III, pe cand aceasta miscare, la varianta (b), este executata de traversa verticala 2, iar la varianta (c) de catre papusa port piatra 3. La varianta (f) sania 5 executa miscarea de avans transversal III, iar masa 4 (circulara) executa avansul circular II.

La toate variantele miscarea de pozitionare pentru adancimea de aschiere IV este executata de catre scula.

Schema bloc a unei masini de rectificat plan care lucreaza cu periferia discului abraziv si elementele sale componente sunt prezentate in figura 11.2.

Batiul 1 este prevazut cu ghidaje transversale 2 pe care se deplaseaza sania transversala 3, aceasta realizand avansul transversal III dupa fiecare cursa dubla executata de masa longitudinala 4.

Pe partea frontala a mesei longitudinale sunt montate limitatoarele de cursa 5, care actioneaza inversorul 6 al mesei.

Pe aceeasi masa longitudinala se gaseste platoul magnetic, care serveste pentru fixarea semifabricatelor, dar si aparatoarele 7.

Piatra de rectificat executa miscarea principala de aschiere I, iar impreuna cu papusa portscula 8 executa miscarea de avans de patrundere IV.

In zona de lucru se afla si sistemul de racire-ungere 10, precum si sistemul de absorbtie a prafului rezultat in urma prelucrarii - 11.

Ghidajele verticale sunt protejate de particulele abrazive de un burduf 9,iar tabloul de comanda al masinii este sustinut de consola 12.

Actionarea pietrei de rectificat a unor astfel de masini este de natura electromecanica, celelalte miscari fiind executate pe cale electromecanica, hidraulica sau hidromecanica.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }