QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente mecanica

Instalatia de ungereINSTALATIA DE UNGERE

Instalația de ungere a motorului este una din instalațiile auxiliare care realizeaza ungerea organelor mobile ale motorului ca și circularea, filtrarea și racirea uleiului.

Scopul ungerii este de a micșora frecarea suprafețelor pieselor in mișcare, reducerea puterii consumate și a uzurii precum și etanșarea grupului cilindru-piston-segmenți. De asemenea, ungerea trebuie sa spele piesele și sa evacueze impuritațile și particulele metalice rezultate din uzura. Ungerea racește parțial piesele, preintampinand parțial oxidarea uleiului de organele mașinii prin care trece. Intensitatea ungerii este proporționala cu solicitarea pieselor și viteza lor de miscareComponentele instalației de ungere sunt diferite dupa tipul de ungere pe care il fac. Instalația de ungere este compusa, in general, din baie de ulei, pompa de ulei, filtru de ulei, radiator de ulei.

  • Baia de ulei este depozitul de ulei al motorului
  • Pompa de ulei extrage uleiul din baia de ulei și il impinge in intreaga instalație sub presiune pentru a-l reintoarce in baia de ulei
  • Filtrul de ulei reține impuritațile din ulei pentru ca uleiul sa-și mențina proprietațile de ungere inițiale
  • Radiatorul de ulei este racitorul uleiului și are scopul de a menține calitațile de ungere ale uleiului prin meținerea unei temperaturi a acestuia  sub 180 de grade .

Partile componente ale instalatieiPompa de ulei


Pompa de ulei este un ansamblu mecanic cu rol de captare si pompare a uleiului de motor la presiuni stabilite.

Actionarea pompei de ulei se face de catre arborele cotit, direct sau printr-un mecanism adiacent.

Intre presiunea de ulei produsa de pompa de ulei si turatia motorului exista o legatura directa, presiunea crescand proportional cu turatia.
La turatia de relanti (in jurul a 900 rot/min) pompa de ulei trebuie sa genereze atata presiune in interiorul motorului astfel incat pelicula de ulei sa fie rezistenta la rupere in interiorul cilindrilor si totodata sa asigure si ungerea rampei .


Pompa de ulei se afla pozitionata fata de motor astfel incat sa poata fi angrenata usor de catre arborele cotit si totodata sa fie cu corpul scufundat in baia de ulei.


Pompe de uleiFiltrele de ulei

Filtrele de ulei au rolul de a fitra toate impuritatile uleiului, prevenind uzura motorului si pastrand calitatea uleiului o perioada de timp cat mai lunga. Filtrul de ulei are o anumita perioada de functionare, prescrisa de constructorul motorului, dupa care trebuie inlocuit, odata cu uleiul.

E
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }