QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente mecanica

Instalatia de racireINSTALATIA DE RACIRE


Instalația de racire a motorului este instalație ajutatoare ce are scopul de a menține un regim de temperatura potrivit unei bune funcționari a motorului.Temperatura de 1800-2000 de grade Celsius din interiorul cilindrilor deterioreza procesul de ungere, altereaza proprietațile mecanice ale pieselor conjugate putand in final sa le gripeze sau sa le strice. Sistemul de racire intervine in aceasta situație prin preluarea și transmiterea in mediu a 20-30% din caldura pieselor motorului, asigurand temperatura cea mai favorabila adica 85-90C.


Principiul de lucru

Lichidul de racire(antigel sau apa distilata de obicei este un amestec intre cele doua) este purtat prin intreg circuitul compus din radiator pompa apa bloc motor(are camere in jurul cilindrilor pentru o buna racire a lor (si a uleiului la motoarele in 4 timpi ),furtune de legatura termostat. pompa de apa cu ajutorul unei palete puse in miscare de cureaua de transmisie sau motor electric electric este purtata din blocul motor in radiator dupa ce termostatul a deschis in functie de motor 90,95,96,110 grade celsius pentru a asigura o buna functionare a motorului. in caz ca temperatura depaseste limitele motorului cu 2-10 grade se acumuleaza presiune in sistemul de racire si o supapa speciala situata de obicei in capacul radiatorului se ridica datorita presiuni si este expulzat-a apa(vapori de apa fierbinti)acesta este penultimul stadiu, dupa care urmeaza calarea( ovalizarea chiuloasei cilindrilo si topirea pistonului) motorului sau griparea (se sudeaza pistonul de cilindru) foarte important este de retinut in caz ca apa este expulzata afara prin supapa de siguranta nu se v-a opri motorul deoarece este posibila griparea acestuia se v-a lasa motorul la relanti sau putin mai turat si se v-a turna putina apa pe radiator si se v-a observa cum temperatura scade iar apoi se v-a completa cu lichid de racire

RACIREA PE AER -cilindrul are niste santuri si niste fante special concepute pentru a capta aerul si a raci motorul el mai are un ventilaor legat printr-o curea sau direct la axul cu came(un terminal al acestuia) care mareste gradul de racire si asigura racirea atunci cand autovehiculul, scooterul sau generatorul de curent etc. sta pe loc si nu poate capta aer prin fante

Componentele principale ale instalației de racire sunt generatorul curentului de fluid, care intr-un caz poate fi ventilator și in altul pompa de lichid de racire, radiatorul, termostatul și dispozitivul de control al temperaturii.

Pompa instalației de racire

Pompa instalației de racire a motoarelor de automobil produce și intreține circulația lichidului de racire prin circuitele de racire ale motorului.

Ventilator al instalației de racire

Ventilatorul instalației de racire marește volumul de aer pentru racirea apei din radiator sau asigura curentul de racire al motorului prin exterior.

Termostat al instalației de racire

Termostatul intalației de racire regleaza automat regimul termic al motorului.

Dispozitiv de control al instalației de racire

Dispozitivul de control al instalației de racire a motorului are rolul de a indica funcționarea normala sau anormala a instalației de racire.

Pompa apa

Termostat circuit racire

Radiator apa

Sectiune cilindru racit cu aer Motor racit cu aer


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }