QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Frana de mare putere

FRANA DE MARE PUTERE


La frana clasica cu saboti puterea de franare este limitata la o anumita valoare maxima, care, raportata la drumul de franare, duce la limitarea vitezei de circulatie de 120 km/ora. Pe de alta parte, daca se foloseste frana cu saboti la viteze de circulatie mai mari de 120km/ora si, in special, peste 140 km/ora, pe suprafata de rulare a rotilor apar fisuri termice, datorita incalzirii repetate concomitent cu marirea consumului de saboti si de bandaje.
Pentru inlaturarea acestor dezavantaje s-au adus perfectionari franei clasice cu saboti, in paralel cu crearea unor noi sisteme de frane sau cu introducerea unor frane suplimentare, cu care se pot realiza drumuri de franare cat mai scurte. In acest sens se mentioneaza: introducerea franei cu saboti de mare putere, a franei cu disc, a franei electromagnetice, a franei electrice, a franei electropneumatice, a caror actiune poate fi astfel combinata incat sa se realizeze o putere de franare maxima pe un drum de franare cat mai scurt. Astfel, prin combinarea actiunii mai multor sisteme de frana (cu disc, electrica, magnetica) a fost posibil sa se realizeze viteze de circulatie mai mari de 200 km/ora.

Frana clasica cu saboti de fonta prezinta dezavantajul ca forta de franare scade sensibil la viteze mari, datorita scaderii coeficientului de frecare dintre sabot si roata, in raport cu forta de aderenta, care ramane aproximativ constanta. Pentru inlaturarea acestui dezavantaj se folosesc in instalatia de frana dispozitive care modifica automat, in functie de viteza, presiunea in cilindrii de frana si, respectiv, forta pe saboti. In acest scop, puterea de franare creste in raport cu frana clasica cu saboti, realizandu-se astfel frana cu saboti de mare putere.La acest tip de frana presiunea din cilindrii de frana are doua limite de valori maxime, dependente de viteza, astfel incat se pot realiza procente de apasare a sabotilor pe roti de 160% la viteze de circulatie mai mari de 50 km /ora si de 70% la viteze de circulatie mai mici de 50 km/ora.

In acest scop, instalatia de frana este prevazuta cu distribuitor de aer la care se ataseaza un releu de presiune si un accelerator de franare rapida. Functionarea releului de presiune este dependenta de comenzile unui regulator centrifugal, montat in cutia de unsoare a osiei. Acesta realizeaza cele doua valori de presiune maxima din cilindrul de frana. In plus, instalatia de frana este prevazuta cu dispozitiv de evitare a patinarii rotilor in caz de blocare


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }