QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Determinarea duratei ciclului de productieDeterminarea duratei ciclului de productieDurata ciclului de productie reprezinta intervalul de timp necesar obtinerii unui produs finit, din momentul intrarii in fabricatie a materiei prime si pana la efectuarea controlului final de calitate si depozitarea produsului

In structura duratei ciclului de productie al unui produs se pot cuprinde urmatoarele elemente:

a) perioada de lucru, formata din:
- timpul de pregatire - incheiere:

- timpul necesar efectuarii operatiunilor tehnologice;

- timpul pentru procesele naturale;

- timpul pentru transport intern;

- timpul necesar pentru CTC;

b) perioada de intreruperi, formata din:

- intreruperi intre schimburi;

- intreruperi in cadrul schimbului.

Timpul de pregatire - incheiere este necesar pentru efectuarea diferitelor activitatii inaintea prelucrarii obiectelor muncii, cum ar fi: reglarea utilajelor in vederea prelucrarii produsului respectiv sau dupa terminarea activitatii, aducerea utilajului la parametri initiali, consultarea documentatiei, curatarea locului de munca etc.

Timpul necesar efectuarii operatiilor tehnologice sau ciclul tehnologic cuprinde timpul efectiv pentru prelucrarea, asamblarea partiala si totala a produsului.

Timpul pentru procesele naturale - apare la acele produse la care prin tehnologia de fabricatie se prevad anumite transformari ale obiectelor muncii ca urmare a actiunii factorilor naturali (ex. uscarea cherestelei,uscarea peliculei de lac sau a adezivilor pe diferite piese componente ale mobilierului - industria lemnului).

Timpul necesar pentru transport intern, este necesar deplasarii obiectelor muncii intre diferitele unitati de productie ale intreprinderii (depozite de materii prime, sectii sau ateliere, depozite de produse finite etc.) precum si intre locurile de munca din sectiile sau atelierele in care se fabrica produsul.

Timpul necesar efectuarii CTC-ului se ia in consideratie atunci, cand nu se suprapune altor elemente din structura ciclului de productie (ex. uneori controlul se poate efectua in timpul transportului interoperatii si in acest caz, daca durata transportului este mai mare decat cea a operatiei de control, el nu se va regasi in structura ciclului de productie).

Intreruperile datorate regimului de lucru apar in cazul unitatilor care lucreaza cu saptamana de lucru intrerupta.Aceste intreruperi reprezinta sambete si duminici libere, sarbatori legale.Intreruperile datorate regimului se inregistreaza la unitatile ce-si desfasoara activitatea intr-un numar de schimburi mai mic decat numarul maxim. Ele pot fi de 16 sau 18 ore, dupa cum unitatea lucreaza in doua sau intr-un schimb.Intreruperile in interiorul schimbului datorate organizarii productiei, pot fi consecinta lucrului pe loturi (in acest caz piesele asteapta la un loc de munca pana cand se executa operatia respectiva la ultima piesa, lotul trecand integral de la o operatie tehnologica la alta) sau pot sa apara in situatia necorelarii capacitatilor de productie ale diferitelor verigi de productie.

Structura duratei ciclului de productie este urmatoarea:

1)Perioada de lucru:

- timpul de pregatire incheiere;

- timpul pentru operatiunile tehnologice;

- timpul pentru procesele naturale;

- timpul pentru transport intern;

- timpul pentru C.T.C.2)Perioada de intreruperi:

- datorata regimului de lucru;

- datorata regimului de schimburi;

- datorata organizarii procesului in interiorul schimbului.

Structura duratei ciclului de productie este influentata de urmatorii factori:

> caracterul productiei;

> natura procesului tehnologic;

> nivelul de inzestrare tehnica etc.

Avand in vedere influenta acestor factori, se inregistreaza diferente ale structurii duratei ciclului de productie la intreprinderi apartinand aceleiasi ramuri industriale sau unor ramuri industriale diferite. Atunci cand durata ciclului de fabricatie depaseste 30 de zile, se considera ca se inregistreaza un ciclu lung de productie.

Tinand seama de elementele care intra in structura duratei ciclului de productie, rezulta ca acesta se poate exprima astfel:

Dcp = tpi + Dct + tpn + ttr + tCTC + ti

unde:

Dcp = durata ciclului de productie;

tpi = timpul de pregatire-incheiere pe produs;

Dct = durata ciclului tehnologic;

tpn = durata proceselor naturale;

ttr = durata operatiilor de transport intern;

tCTC = durata operatiunilor de CTC;

ti = timpul de intreruperi.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }