QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Strategii de innoire a produselor
Strategii de innoire a produselor


Firmele sunt obligate sa conceapa si sa introduca in fabricatie produse noi, la intervale de timp mai mari sau mai mici, datorita unor cauze precum: dinamica nevoilor consumatorilor, inovatiile tehnologice, concurenta etc.

In marketing, prin produs nou se intelege orice produs care se deosebeste, sub aspect constructiv si functional de cele existente, concretizandu-se in:

un produs cu totul nou, care conduce la aparitia unei noi piete;
o noua marca, care permite firmei sa patrunda pe o piata existenta;

o extindere a gamei, prin prelungirea unei linii de produse deja existente;

un produs perfectionat, cu performante mult superioare celor existente;

un produs similar, sub aspectul caracteristicilor fizico-chimice, dar mult mai ieftin etc.

Asa cum rezulta din practica internationala, exista doua cai diferite de a obtine un produs nou:

a)     prin cercetari proprii;

b)     prin achizitie, care poate consta in cumpararea de brevete (care-i permit firmei sa fabrice noul produs in premiera) sau in obtinerea dreptului de fabricatie sub licenta a produsului respectiv.


Dupa unele aprecieri, peste 25% din produsele industriale si circa 20% din bunurile de consum aflate la un moment dat pe piata (in zilele noastre) sunt produse noi.


Singurul motiv pentru a introduce produse noi este acela de a castiga bani. Daca analizati cifrele si ajungeti la concluzia ca va puteti creste profiturile de ansamblu mai degraba prin introducerea unui nou produs, decat prin intensificarea eforturilor de a vinde vechile produse, atunci ar trebui sa procedati ca atare. Dar, daca va faceti griji ca ar trebui sa lansati un nou produs doar pentru ca si concurentul vostru a actionat astfel, atunci sa stiti ca ganditi exact ca un marketer traditional – si nu veti reusi sa va maximizati profiturile.

Lansarea unui nou produs ar trebui sa aiba loc doar daca, in acest fel, va asigurati un acces mai mare la categoria vanzarilor de durata. Noile produse trebuie sa atraga cresteri pe care produsele curente nu le inregistreaza, sau trebuie sa intre in categorii noi ale afacerii de ansamblu, direct sau indirect. Nu ar trebui sa introduceti noi produse pe piata decat in momentul in care ati hotarat ca utilitatea produselor existente nu mai poate fi extinsa, in asa fel incat sa se adreseze nevoilor si dorintelor mai multor consumatori (sau mai multor nevoi si dorinte ale consumatorilor curenti). Noile produse joaca, intr-adevar, un rol in obtinerea unei pozitii pe care anumite branduri nu o pot atinge.

Indiferent daca introduceti o marca de produs cu totul noua, cum este Sprite, sau daca realizati o extensie de linie care se fondeaza pe o marca de produs existenta, cum este Diet Coke, multe dintre aspecte sunt identice. In principal, trebuie sa va asigurati ca noul produs ofera ceva diferit de ceea ce asigura vechiul produs.
Indiferent care este produsul vostru sau piata voastra, nici un produs nu atinge perfectiunea. Intotdeauna exista posibilitatea sa faceti dintii mai albi, respiratia mai proaspata, parul mai matasos sau eliminarea mai rapida si mai eficienta a durerii. Exista un spatiu infinit pentru a ridica standardele, si trebuie sa va asigurati ca voi sunteti cei care faceti acest lucru.

Argumentele pe care le auziti cel mai adesea in favoarea introducerii de noi produse sunt acelea ca produsele noi ar stopa concurenta si ar atrage vanzari suplimentare. Cel mai simplu contraargument ar fi acela ca astfel puteti afecta negativ celelalte produse ale voastre. Se pot gasi argumente valabile pentru ambele alternative, dar nici unul dintre cele enumerate nu se inscriu in aceasta categorie. Ceea ce face concurentul vostru este important numai daca in acest fel va obstructioneaza dezvoltarea propriei afaceri sau daca ocupa noi segmente ale pietei care ar fi trebuit sa fie ale voastre. Volumul vanzarilor in sine nu este un indicator relevant. Produsele noi pot fi inselatoare, pentru ca pot atrage volume mari de vanzari, fara insa a atrage profituri. Dar trebuie sa va amintiti: nu faceti afaceri pentru a avea vanzari mari, ci pentru a avea profituri mari.

Daca produsele voastre vechi nu sunt suficient de puternice ca sa reziste unui nou concurent, companiile care va concureaza vor afla acest lucru destul de curand. Si, daca tot urmeaza sa pierdeti din consumatori, este mai avantajos sa-i pierdeti in favoarea unuia dintre propriile produse, decat in favoarea concurentei.

Cum puteti obtine un retur mai bun al investitiilor totale – prin introducerea unui produs nou, sau prin imbunatatirea unuia vechi? Adesea, raspunsul este: pe ambele cai. Este foarte probabil ca un nou produs sa preia o parte din vanzarile unora dintre vechile produse. Ceea ce trebuie sa faceti este sa aflati daca noul produs urmeaza, de asemenea, sa preia din vanzarile si profitabilitatea concurentilor vostri, ori daca va determina cresterea intregii piete, astfel incat sa se inregistreze modificari avantajoase pentru fiecare. Inainte de a actiona efectiv, este important sa se initieze cercetari de piata riguroase si sa se descopere de unde vor proveni vanzarile noului produs si de ce. Apoi va trebui sa decideti daca retururile calculate merita realizarea investitiilor.
E. Maxim, T. Gherasim , op. cit., p. 294


loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }