QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Fidelizarea clienților dependenți de cumparaturiFidelizarea clienților dependenți de cumparaturi

Dependenta de cumparaturi nu este o problema cunoscuta doar de cumparatori, ea este stiuta si privita cu interes si de comercianti. Deschiderea mall-urilor, a supermarket-urilor si programele de fidelizare a clientilor au favorizat si au intretinut dependenta de cumparaturi.

Magazinele isi atrag clientii prin diverse carduri de cumparaturi, reduceri, petreceri, atentie deosebita, asistarea clientilor fideli inaintea celor ocazionali. Politica de fidelizare are rolul de a atrage clientii noi dar mai ales de a-i pastara pe cei existenti deja. Magazinele si agentii de vanzari recunosc foarte usor dependentii de cumparaturi si fac tot posibilul pentru a-i transforma in clienti fideli.Un lucrator comercial al unui magazin Mango dintr-un Mall din Timisoara declara ca ”dintre clientele fidele se detaseaza dependentele de shopping. Acestea vin aproape zilnic, chiar zilnic, dau telefoane, consulta site-ul brandului care e din Spania si comanda unele produse. Unele produse din catalog nici nu ajung pe sala, deoarece sunt retinute. Pentru ca avem o politica de fidelizare a clientilor nostri, evident ca retinem produsele. () Cea mai mare cumparatura pe care a facut-o o clienta la o singura ”tura” de magazin este de 40 de milioane. Dependenta de shopping lasa cel putin 5-6 milioane de lei in magazin.” (Evenimentul, Noiembrie 2006).

Dupa cum observam, problema se pune in sensul fidelizarii clientilor dependenti de cumparaturi, este urmarit profitul si nu se pune problema unei etici a cumparaturilor. Balanta poate fi inclinata in ambele parti: Este etic sa vindem dependentilor de cumparaturi si sa le creem programe de fidelizare, alimentandu-le dependenta? sau Este etic sa fortam un magazin sa nu mai vanda unui anumit consumator stiind ca astfel s-ar putea cauza falimentul firmei? Putem spune ca nu este rolul unui comerciant sa vindece patologiile personale ale cumparatorilor. In schimb, mall-urile si marile magazine ar putea avea in magazin un birou sau un consultant financiar ce ar putea consilia si indruma potentialii dependenti de cumparaturi.Probabil ca nevoia de clienti dependenti de cumparaturi, este motivul pentru care marketingul nu a cercetat suficient aceasta adictie. Probabil ca societatea de hiperconsum nu este gata inca sa renunte la stilul de viata pe care il are in prezent. Probabil ca lipsa unui consum dependent ar cauza un colaps financiar.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }