QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Evolutia pietei farmaceutice

Evolutia pietei farmaceutice


In tarile civilizate piata este caracterizata printr-o pondere mare a produselor si companiilor multinationale. De exemplu, chiar in tari precum SUA sau Elvetia care au companii farmaceutice locale foarte puternice, pe piata exista multe produse ale celorlalte companii multinationale. La noi este interesant fenomenul de trecere de la ceea ce a fost inainte de 1989, o situatie anacronica, la o stare de normalitate. In primul rand a fost entuziasmul accesului la produsele care ne-au lipsit multa vreme din Romania, inclusiv produsele autohtone, dar si cele straine. Merita remarcat si entuziasmul liberei initiative. Farmacistii au fost printre primii intreprinzatori, dar acest lucru s-a manifestat si in domeniul distributiei si al productiei. Alaturi de producatorii deja existenti (ex. Antibiotice, Biofarm, Uzina de Medicamente Bucuresti, care a devenit SICOMED, preluata ulterior de Zentiva) au aparut producatori privati precum Europharm, Sindan sau LaborMed. Din pacate, o politica gresita a facut ca producatorii de stat sa nu se poata dezvolta pe cont propriu. Prin urmare, singura solutie rentabila a fost privatizarea. Dupa 2000, piata a dat semne de maturizare. Cauza: acumulare de experienta, de capital. Au fost insa si dificultati legate de costurile ridicate, rentabilitate, cote de piata etc. In prezent avem un sistem de farmacii matur si bine dezvoltat numeric, un sistem de distributie competitiv si producatori - atat locali cat si din alte tari care asigura o oferta corespunzatoare, ceea ce pentru piata farmaceutica reprezinta realizari semnificative.
La capitolul de nerealizari, nu exista inca o contrapondere la sistemul public de sanatate, care ramane principalul finantator al acestei piete. Un sistem privat concurent, complementar, este impiedicat de un cerc vicios: pe de o parte, sistemul public nu poate promite ca va rezolva toate problemele de sanatate ale populatiei, iar pe de alta parte, nu defineste partea de care se ocupa cu precadere si practic anihileaza posibilitatea de competitie sau de complementaritate a unei initiative private. Este pacat ca nu avem inca dupa atatia ani o definire a pachetului minim de servicii care sa fie asigurat tuturor.

Pe scurt, aceasta evolutie poate fi caracterizata astfel: oscilanta - cu variatii in continuare mari si nu foarte omogene, in crestere - din punct de vedere in special valoric si de normalizare - pentru ca, atat in ceea ce priveste ponderea segmentelor mari (80% retail, 20% spital), cat si ponderea principalelor grupe farmaceutice (cardiovascular si sistem nervos), ne indreptam catre profilul unei piete normale.

Cel mai uzual indicator pentru a comensura cresterea medie a pietei din punct de vedere cantitativ este volumul, unde cresterea medie este de aproximativ 3% anual. Dar cel mai semnificativ indicator pentru piata farmaceutica este totusi numarul zilelor de tratament, unde cresterea medie este de aproximativ 6% pe an. Din punct de vedere valoric, cresterea medie in ultimii ani este de aproape 25% pe an (in euro), dar un indicator mai sensibil la tendintele pe termen lung este cresterea medie compusa, care este de 16,5% pe an. In lei, cresterea este mai redusa din cauza evolutiei ratei de schimb.

Printre cele mai importante cauze care au determinat cresterea pietei, se numara:

nevoile ridicate de tratament, dar si cresterea nivelului de sensibilitate a populatiei la starea de sanatate si la necesitatea protejarii acesteia.

atitudinea factorului politic, care a devenit ceva mai putin reticent fata de sanatate si costurile acesteia (exemplul cel mai edificator este anul 2004, cand, desi din motive evident electorale, s-a reusit totusi un lucru important, care merita mentionat, si anume cresterea accesului populatiei, mai ales a celei cu putere mica de cumparare, la medicamente pe baza de prescriptie medicala; in acel an, cresterea acestui segment a fost de 50% in lei);

activitatea companiilor farmaceutice, care, pe langa actiunile clasice de promovare, joaca un rol important in identificarea si constientizarea rolului anumitor afectiuni si/sau tratamente, atat pentru publicul larg, cat si pentru profesionistii din domeniul sanatatii, medici si farmacisti.

In SUA si cele mai mari piete din Europa, avansul pietei in 2009 se asteapta sa fie de numai 4-5%. Piata din Japonia va creste nesemnificativ cu numai 1-2%, comparativ cu 4-5% in 2008. In Europa, cresterea e zero sau chiar negativa. Ritmuri de crestere de 10% si chiar 5% sunt imposibile pentru piata vest-europeana, unde distribuitorii trebuie sa caute solutii pentru a rezista.

Piata farmaceutica locala, care a atins anul trecut valoarea de 1,95 mld. euro, ar putea sa scada in acest an cu 2-6% (in euro), dupa un avans de 6,6% in 2008, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim Romania. Pe termen scurt piata farmaceutica este sensibila la cadrul economic general. Pentru 2009 se estimeaza o crestere intre 8 si 12% in lei si o scadere de 2-6% in euro. Aceste previziuni pot fi revizuite la mijlocul anului in functie de gravitatea crizei economice globale.

Inghetarea de mai bine de un an a cursului de schimb folosit la calcularea pretului medicamentelor a dus la aparitia unor tensiuni pe piata, fiind unul din factorii care au contribuit la incetinirea cresterii pietei. Aceasta masura, careia i se adauga reducerea adaosurilor de distributie, introducerea preturilor de decontare la medicamentele eliberate pentru pacientii inclusi in programele nationale, au ajuns sa transforme distribuitorii intr-o 'supapa de reglare a presiunii', care ia nastere in circuitul producator - distribuitor - farmacie.

In ceea ce priveste piata, este important sa intelegem diferentele dintre tendintele pe termen lung si cele pe termen scurt. Pe termen lung, Romania ramane o piata cu potential. Rata medie de crestere pe termen lung (pe aproximativ 10 ani) ramane la 12,5% la valuta forte (euro). In 2008 performanta pietei de 6,6% in euro a fost sub media pe termen lung, insa anul trecut a fost unul dificil. Daca in 2009 vom reusi sa atingem performantele anului trecut, va fi un succes deosebit. Este evident ca evolutia cursului de schimb are un impact deosebit, in conditiile in care 80% din produse vin din exterior. Capacitatea noastra de a ne sustine cu produse locale este relativ limitata. O imbunatatire a cursului de schimb ar imbunatati evolutia pietei farma.

Reprezentantii companiilor farmaceutice sunt rezervati in ceea ce priveste evolutia pietei anul acesta, majoritatea mizand pe doua scenarii: o crestere de o cifra sau o stagnare. Este pentru prima data in ultimii ani cand managerii adopta o atitudine rezervata vizavi de industria farmaceutica, contextul economic general si criza proprie a sistemului diminuand cu mult estimarile comparativ cu anii precedenti.


1 Competitori


La nivelul pietei farmaceutice din Romania concurenta este acerba atat la nivelul producatorilor, cat si la cel al distribuitorilor.

In privinta celor mai importante companii producatoare de medicamente care activeaza pe piata farmaceutica, Hoffman La Roche care a consemnat vanzari de 141 mil. euro si cu o cota de piata de 7,3%, este liderul pietei din Romania. Avand sediul central in Basel, Elvetia, Roche este una dintre cele mai importante companii farmaceutice bazate pe cercetare si dezvoltare si unul dintre liderii mondiali in domeniul farmaceuticelor si diagnosticelor. Roche este lider mondial in oncologie, transplant si diagnosticare in vitro, lider de piata in virologie si este activ in alte arii terapeutice majore cum ar fi bolile autoimune, bolile inflamatorii, problemele metabolice si bolile sistemului nervos central.Reprezentanta din Romania a Sanofi-Aventis, ocupa pozitia a treia, cu o cota de piata de 6,9%. La nivel mondial, Sanofi Aventis este lider in lupta impotriva aterotrombozei, aceasta reprezentand cauza mortalitatii a 28% din numarul deceselor inregistrate anual in Romania. In lupta pentru prima pozitie intra anul acesta, in conditiile in care Sanofi-Aventis a finalizat achizitia producatorului ceh Zentiva, care in Romania detine o capacitate de productie achizitionata in 2005 (fostul Sicomed). Zentiva are acum 3,9% din piata, iar rezultatele sale cumulate cu cele ale Sanofi ar asigura suprematia in industrie.

A treia companie ce a coborat doua pozitii in top dupa zece ani in care a dominat ierarhia principalilor jucatori din industria de profil,este GlaxoSmithKline (GSK), care desfasoara o activitate complexa de productie, de promovare a portofoliului sau de medicamente inovatoare si distributie. Vanzarile GSK, inclusiv rezultatele Europharm, au atins 469,60 milioane de lei, corespunzatoare unei cote de piata de 6,8%.

Novartis, producatorul numarul unu la nivel mondial de medicamente generice, ocupa locul patru, cu un nivel al vanzarilor inregistrat in al treilea trimestru al 2008 de 474,9 milioane lei, corespunzatoare unei cote de piata de 6,6%, incluzand rezultatele Sandoz. Oncologia este una dintre principalele arii ale Novartis in Romania, dar si cea care inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere. Avansul pentru acest an este estimat la 25%. In cadrul companiei lucreaza 110 oameni, dintre care 70 in echipa de promovare. Novartis a avut pana acum un numar restrans de distribuitori, astfel ca s-a stabilit rapid ca este nevoie de largirea rapida a portofoliul pentru o acoperire mai buna.

Locul cinci este ocupat de Servier, companie multinationala franceza, producatoare de medicamente originale, lider in piata de cardiologie, cu reprezentante in 140 de tari. Vanzarile in al treilea trimestru ale 2008 au fost de 427,6 milioane lei, vanzari corespunzatoare unei cote de piata de 6%. Compania Servier Romania, subsidiara locala a companiei farmaceutice independente Les Laboratoires Servier a preconizat pentru anul acesta un ritm de crestere de aproximativ 12%, ceea ce echivaleaza cu o suma de aproximativ 100 de milioane de euro, bani disponibili pentru consumul de medicamente.

Ocupanta locului sase, Pfizer este prima companie farmaceutica din lume si una din primele cinci din toate industriile, in ceea ce priveste capitalizarea bursiera. Cu vanzari de 369,5 milioane de lei (96 milioane de euro) in trimestrul trei 2008, Pfizer detine in Romania o cota de piata de 5,2%. In prezent, compania are in implementare peste 200 de proiecte, care cuprind mai mult de 100 de substante noi. Portofoliul sau include 14 medicamente situate pe primul loc in ariile lor terapeutice, mai mult decat oricare alta companie in domeniu. Compania farmaceutica Pfizer intentioneaza sa avanseze, in 2009, in topul producatorilor de medicamente prezenti in piata romaneasca, pana pe pozitia a patra bazindu-se si pe preluarea companiei concurente Wyeth pentru 68 miliarde de dolari.

Ranbaxy Laboratories Limited a achizitionat in luna martie 2006 producatorul autohton de medicamente Terapia, valoarea tranzactiei fiind de 324 milioane dolari. Ranbaxy a preluat 96,7 la suta din actiunile Terapia, detinute de fondul de investitii Advent International. Compania indiana este printre primii zece producatori mondiali de produse farmaceutice generice. Expertii sai sunt prezenti in 50 de tari, compania are fabrici in opt tari, iar produsele sale sunt livrate in 125 de state, 80 la suta din venituri provenind de pe pietele internationale si numai 20 la suta din India. Cu un volum al vanzarilor de 326,8 milioane lei si o cota de piata de 4,6%, Terapia-Ranbaxy isi propune sa lanseze produse noi, in categorii precum cardiovascular, musculo-scheletal, sistem nervos central, antiinfectioase si diabet. Dupa preluarea companiei Terapia, Romania a devenit a treia piata ca marime pentru Ranbaxy si va aduce, conform estimarilor managementului, 7-10 % din veniturile companiei indiene la scara globala.

Locul opt apartine cehilor de la Zentiva cu o cota de piata de 3,8% si vanzari de 273,5 milioane lei in 2008.

Pe locul noua cu vanzari 191,8 milioane de lei si o cota de piata de 2,8%, Antibiotice Iasi este una dintre cele mai importante societati din industria farmaceutica romaneasca si ultima companie din domeniu detinuta de catre statul roman. Situatia financiara Antibiotice este solida, cu un profit net pentru 2006 de circa 24 milioane de lei, in timp ce la 30 septembrie 2007 acesta se ridica la peste 28 milioane lei. Privatizarea Antibiotice a fost lansata odata cu publicarea anuntului de privatizare, in data de 24 decembrie 2007, in urma caruia AVAS a pus in vanzare pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 RON/actiune aproximativ 136 milioane de euro.

AstraZeneca, al doilea producator de farmaceutice din Mare Britanie, apare pentru prima data in topul primilor zece jucatori din Romania, luandu-le locul slovenilor de la KRKA, care au cazut pana pe locul 12. AstraZeneca a inregistrat vanzari in valoare de 180,2 milioane lei in 2008, ceea ce i-a conferit o cota de piata de 2,5%.

Pe locurile 11-20 se plaseaza, in ordine, companiile Bayer Healthcare AG, compania slovena KRKA D.D Menarini Schering Plough, Eli Lilly, Merck & Co, Actavis, Johnson & Johnson, Solvay si Gedeon Richter cu cote de piata cuprinse intre 1,5% si 2,5%.Ca proportie, OTC-urile ocupa aproximativ 20% din totalul de piata. Foarte multi jucatori de pe piata au inceput sa aiba o prezenta din ce in ce mai activa in comunicarea directa catre consumator si aceasta are influenta imediata. Cu o cota de piata de numai 2,2% din totalul pietei farmaceutice, Bayer HealthCare AG este numarul unu in Europa si numarul 3 pe plan mondial in industria OTC-urilor. In Romania, comparatia e un pic mai dificil de facut pentru ca e uriasa diferenta de dimensiune a afacerii dintre companiile internationale si cele locale. Practic aproape jumatate din piata OTC este grupata in jurul fostelor companii de stat care produceau si vindeau medicamente la preturi foarte mici.

Astra Zeneca 2,5%
 

Fig. 3.3 Piata farmaceutica a producatorilor


Distributia de medicamente resimte tendintele concentrarii, mult mai acut decat piata producatorilor. Presiunile competitionale se accentueaza, in conditiile in care ritmul de crestere al pietei farmaceutice se reduce, iar Ministerul Sanatatii a anuntat introducerea unor noi reglementari, cu scopul de a reduce pretul la medicamente cu 15%. In aceste conditii, primii care cad in lupta sunt cei mai mici. Acestia fie nu au resursele necesare pentru a se moderniza, fie sunt impinsi afara din piata de cei care compenseaza, prin volum, scaderea marjelor.

Daca, acum cativa ani, activau circa 300 de companii de distributie, la momentul actual mai joaca in piata putin peste 40 de companii. Au aparut standarde de distributie, iar firmele incearca sa se diferentieze prin servicii si sa preia companiile care sa le ajute sa creasca convenabil. Or, ca sa capete puterea financiara si knowledge-ul necesare pentru a acoperi piata, accepta sa mai vanda din actiuni unor fonduri de investitii sau chiar unor investitori strategici. Numarul lor va scadea insa, estimeaza jucatorii din piata, in conditiile in care, in vestul Europei, 80% din piata este concentrata in mainile a trei-patru companii. La noi, primele zece companii insumeaza 80% din piata.

Cel mai mare distribuitor pe piata farmaceutica este Mediplus care detine o cota de 20,2% pe piata de retail si 17,9% din total piata (fiind incluse aici si vanzarile catre spitale). Parte a grupului farmaceutic A&D Pharma, Mediplus are acoperire nationala prin existenta celor 12 depozite, ceea ce ii permite distributia celor aproxiativ 5000 de produse din portofoliu in mai mult de 70% din farmaciile din tara.

Relad este unul dintre liderii pietei romanesti de import si distributie de produse farmaceutice si parafarmaceutice. Astazi compania comercializeaza peste 6000 de produse catre 4000 de clienti (farmacii si spitale), situati pe intreg teritoriul Romaniei.

Fildas este un alt jucator important ce detine o cota de piata de 11,07%, cota sustinuta prin orientarea catre produsele destinate spitalelor. Principala directie de dezvoltare urmarita de Fildas Trading in anul 2008 a fost extinderea capacitatii de distributie a produselor pentru tratamentul bolnavilor cronici in ambulator (diabet si oncologie), anterior distribuite doar prin spitale.

Cu o cota de piata de 7,49%, Farmexim a luat fiinta in anul 1990, fiind prima companie de import si distributie produse farmaceutice din Romania.

Polisano este o companie independenta financiar, cu capital romanesc, integral privat, avand o retea de distributie cu acoperire nationala. Polisano dispune de un antrepozit, 9 depozite proprii, 60 de reprezentanti si peste 30 agenti de distributie, formand o echipa puternic angajata in promovarea si distribuirea produselor.

Situata in topul importatorilor si distribuitorilor de medicamente si produse parafarmaceutice din Romania, Farmexpert face parte din concernul multinational Andreae - Noris Zahn A.G. (ANZAG), cu sediul in Frankfurt. ANZAG este unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente din Europa, cu peste 3.000 de angajati si o cifra de afaceri de 3.38 miliarde de Euro.

Un alt jucator care incepe sa isi faca simtita prezenta este Dita Import-Export S.R.L. care, incepand cu anul 2007, face parte din grupul de firme Gedeon Richter, singura companie cu o activitate integrata, din piata farmaceutica romaneasca. Grupul Gedeon Richter cuprinde 4 entitati: Richter Romania S.A. (partea de productie), Armedica Trading (partea de dezvoltare), Gedeon Richter Farmacia (partea de retail), Dita Import-Export, Sibofarm Sibiu, Activ Farm (partea de distributie). In cadrul grupului, pe plan local, lucreaza in prezent circa 1.200 de persoane din care 600 la nivel de productie, 400 la nivelul distribuitorului, restul fiind distribuiti in retail.

Alti jucatori mai mici ai acestei piete sunt Montero, Farmaceutica Remedia, A&G, S&D Pharma, PharmaPharm, IassyFarm, Dornafarm, Medimfarm, Arochim etc. In scurt timp acestia vor fi achizitionati de cei mai mari, acestia din urma consolidandu-si astfel pozitia in piata.

2 Oportunitati


Piata romaneasca este in crestere. Rezervele cele mai mari de crestere se afla in sporirea gradului de accesibilitate al populatiei la medicamente, in conditiile in care zona rurala este, in mare parte, foarte putin acoperita. Analizele companiei arata ca 78% din piata de retail este concentrata in orasele mari, iar 95% din piata de spital este concentrata in orasele medii si mari. Segmentul pietei care va lua amploare intr-un ritm mai rapid decat rata de crestere a pietei este cel reprezentat de OTC-uri.

O alta oportunitate este tendinta romanilor de a cheltui din ce in ce mai mult din bugetul alocat medicatiei pe OTC-uri, inlocuind practic o parte din medicamentele ce necesita prescriptie medicala cu OTC-uri.

Tot o tendinta care se manifesta de curand este grija sporita a romanilor pentru sanatate, acestia concentrandu-se mai mult asupra terapiilor preventive in detrimentul tratamentelor, consumand astfel anumite medicamente in special din categoria OTC-urilor pentru a preveni aparitia anumitor boli sau epidemii.

In acelasi timp ar trebui avuta in vedere si sporirea gradului de accesibilitate al populatiei la medicamente, in conditiile in care zona rurala este, in mare parte, foarte putin acoperita. Avand in vedere potentialul neexploatat al acestor zone, cat si tendinta romanilor de a cheltui mai mult pentru sanatate, mediul rural ofera oportunitati si pentru deschiderea de noi farmacii.


3 Amenintari


Integrarea in Uniunea Europeana are ca rezultat deschiderea pietei de distributie si pentru jucatori straini cu putere financiara. Ca urmare, este normal ca si companiile romanesti sa incerce sa isi intareasca pozitiile pe piata, prin orice mijloace, pentru a putea contracara competitia externa. Se asteapta astfel continuarea procesului de consolidare si intrarea gigantilor europeni, acestia fiind interesati de o piata a carei rata de crestere este prognozata intre 5 10% in timp ce in SUA si cele mai mari piete din Europa, avansul pietei se asteapta sa fie de numai 4-5%, iar piata din Japonia va creste nesemnificativ cu numai 1-2%, comparativ cu 4-5% in 2008. Aceasta crestere a pietei este sustinuta si de cresterea cu aproximativ 1,2 mld. euro a fondurilor alocate sanatatii.

Un alt trend care pune presiune pe marje este cresterea volumului de generice, in conditiile in care aceasta categorie de medicamente are un pret mult mai mic decat OTC-urile. Sansa distribuitorilor de a rezista pe o piata unde marjele sunt sub o presiune semnificativa se afla in revizuirea portofoliului de clienti si produse.


Vanzarile de medicamente din Romania au atins in intervalul octombrie 2007 - septembrie 2008 valoarea de 7 miliarde lei, avansand  cu 14,8% fata de intervalul similar aferent anilor 2006/2007, cel de-al treilea trimestru avand un aport de 1,95 miliarde lei, se arata intr-un raport al Cegedim.

Al treilea trimestru din 2008 a confirmat incetinirea ratei de crestere a pietei totale (+ 14,8% fata de 20,1% la sfarsitul lunii iunie, respectiv fata de + 23,4% la sfarsitul lunii martie).

Pe canale de distributie, in intervalul octombrie 2007 - septembrie 2008, piata de retail si-a mentinut cresterea puternica, inregistrand in ultimele patru trimestre un avans de 22,7%, la 5,74 miliarde lei, in timp ce segmentul de spital a scazut cu 13,9%, la  1,26 miliarde lei.

Cegedim explica aceasta variatie prin trecerea unor programe nationale de sanatate, precum cele pentru antidiabetice orale si insuline, medicamente oncologice si post-transplant, din spital in retail. Pe segmente, vanzarile de produse cu prescriptie medicala au consemnat o majorare de 23,2%, la patru miliarde lei, iar cele fara prescriptie medicala au avut un avans de 21,1%, la 1,04 miliarde lei.

Din punct de vedere al OTC-urilor, este foarte clar ca in Romania nu li se acorda inca locul pe care l-ar merita. Si aceasta pentru ca, pe de o parte, daca luam in considerare neschimbata lege a farmaciei, ea nu mentioneaza nimic despre OTC-uri. La vremea respectiva nu era un segment prioritar, nu avea relevanta respectiva. Din acest motiv in momentul de fata pot fi intampinate diverse aspecte legale, administrative, birocratice care blocheaza dezvoltarea segmentului de OTC-uri.

In primul trimestrul al anului trecut, conform rezultatelor publicate de Cegedim, piata de medicamente compensate a crescut cu 7%, iar piata OTC a crescut cu 9%. Dinamica pietei de OTC-uri exista. Nu va fi neaparat un boom fenomenal, OTC-urile reprezinta probabil undeva in jur de 15% din piata, dar are potential. Consider ca o data cu schimbarile impuse de integrare, o data cu schimbarile noastre de mentalitate, ea ar avea potential sa creasca.

In 2010, piata farmaceutica romaneasca va atinge un oarecare grad de maturizare, la pragul de trei miliarde euro, ceea ce corespunde unui consum de medicamente pe cap de locuitor de 138 de euro, conform estimarilor.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }