QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Dimensiunile cantitative si calitative ale pietelor
Dimensiunile cantitative si calitative ale pietelor


Dimensiunile cantitative ale pietei externe (s-a apelat la exemplul pietei externe ca fiind in perspectiva tipul de piata interna odata cu integrarea Romaniei in U.E) se refera la capacitate, potential, volum si cota de piata. Cunoasterea acestor dimensiuni reprezinta o conditie necesara pentru elaborarea unui studiu temeinic al pietei.

Capacitatea pietei reprezinta fie dimensiunea globala a cererii, fie marimea globala a ofertei de marfuri, fie dimensiunile relatiilor de schimb care au rezultat din confruntarea cererii si ofertei pe piata.

Poate fi determinata ca:
o      cerere (absorbtie) totala si de import

o      oferta (disponibilitati) totala si pentru export

Capacitatea de absorbtie totala reprezinta cererea totala a unui produs sau a tuturor produselor intr-o perioada data, indiferent de conditiile de comercializare. Se determina dupa urmatoarea relatie:, in care: - capacitatea totala de absorbtie a pietei, - numarul total de consumatori (persoane, familii, firme) si - intensitatea medie a consumului exprimata in unitati fizice sau valorice.

Capacitate de import reprezinta partea din capacitatea de absorbtie a pietei care are ca obiect produsele si serviciile importate, determinandu-se cu relatia: , unde:- capacitatea de import,- numarul de importatori sau consumatori potentiali ai marfurilor importate si - importul mediu pe persoana, firma, institutie.

Capacitatea de oferta totala reprezinta intreaga productie destinata pietei, indiferent de conditiile de comercializare,calculul concret fiind urmatorul: , in care: -capacitatea de oferta totala, -numarul ofertantilor (producatorilor) si - capacitatea de oferta medie pe producator.

O parte din oferta totala poate fi destinata exportului, reprezentand capacitatea de export, care se calculeaza astfel:,unde:

- capacitate de export;- capacitate de oferta (productie),

- necesarul intern, - numarul producatorilor si

- numarul consumatorilor interni.

Volumul pietei reprezinta totalitatea bunurilor si serviciilor achizitionate, vandute sau consumate in mod efectiv sau considerate astfel la un moment dat sau intr-o perioada de timp. Volumul total al pietei se calculeaza dupa urmatoarea relatie: , unde:

-volumul total al pietei,-numarul vanzatorilor sau cumparatorilor efectivi si -volumul total al vanzarilor sau cumpararilor exprimat in unitati naturale, iar - pretul de vanzare sau cumparare.

Volumul pietei de import se calculeaza astfel:, in care:- volumul pietei de import,- numarul importatorilor;- importul mediu unitar si - pretul de import.

Volumul pietei de export se calculeaza astfel: ,unde:- volumul pietei de export, - numarul exportatorilor,- exportul mediu unitar si - pretul de export.

Potentialul pietei reprezinta volumul probabil al acesteia. El are in vedere indeplinirea conditiilor de comercializare, adica de pret. Poate fi privit fie pentru piata totala, fie pentru partea acesteia reprezentata din import sau export. In aceste conditii putem vorbi de: potentialul de absorbtie (cerere) total, potentialul de export si potentialul de import.

Potentialul de absorbtie (cerere) se calculeaza astfel:, in care:- potentialul de absorbtie al unei piete,- numarul probabil al cumparatorilor, daca sunt indeplinite conditiile de comercializare (de pret), pe care acestia le accepta, - volumul mediu unitar al achizitiei probabile si - pretul unitar pe produs.

Potentialul de oferta se determina cu relatia:, unde:- potentialul de oferta, - numarul ofertantilor,- capacitatea medie de productie a fiecarui producator si - pretul de vanzare.

Daca atunci este nevoie de import, iar daca atunci este nevoie de export. Pe baza conditiilor prezentate mai sus se poate determina potentialul de import si, respectiv, potentialul de export.

Potentialul de import se calculeaza cu relatia:,in care:- potentialul de import,- numarul importatorilor potentiali,- volumul mediu al importului si - pretul mediu de import.

Potentialul de export se stabileste cu urmatoarea relatie:, unde:

- potentialul de export,- numarul producatorilor pentru export,

- capacitatea medie de export a fiecaruia si -pretul mediu de export.

Exista si alte modalitati de determinare a potentialului pietei, fiecare din aceste modalitati avand anumite avantaje si limite, astfel:
F    evaluarea potentialului pietei dupa venitul national pe locuitor;

F      determinarea potentialului pietei dupa indicatori referitori la consum;

F    potentialul pietei determinat ca putere de cumparare exprimata prin volumul valoric al vanzarilor unui produs;

F    evaluarea potentialului pietei in functie de saturatia pietei.

In literatura de specialitate se apreciaza ca potentialul pietei este influentat in principal de:

F    cota de piata detinuta de competitori: cu cat partea detinuta de un concurent este mai mare, cu atat se diminueaza piata potentiala pentru ceilalti;

F    numarul consumatorilor sau cumparatorilor probabili

F    intensitatea cererii

F    gradul de saturatie a pietei, dat de raportul in care se afla piata efectiva si cea potentiala; acesta poate fi subunitar sau unitar (in situatii limita).

Capacitatea pietei include potentialul pietei care, la randul sau, cuprinde volumul pietei. De asemenea, intre potentialul si volumul pietei se poate manifesta tendinta de apropiere pana la egalizare. Astfel, daca volumul pietei este egal cu potentialul, piata devine saturata, ceea ce face ca piata respectiva sa fie greu de abordat.


Analizand activitatea din anul 2004, departamentul de marketing al unei firme a constat ca produsul X a fost achizitionat de 2 mii de persoane, in medie fiecare persoana cumparand echivalentul a 15 unitati de masura specifice produsului analizat. Cercetarile de piata efectuate de catre firma arata ca pentru anul 2008 numarul clientilor va atinge 3,5 mii de persoane care ar fi dispuse sa achizitioneze in medie echivalentul a 20 de u.m.

Solutionarea practica impune parcurgerea detaliata a determinarilor descrise in plan teoretic in randurile anterioare:

Capacitatea efectiva a pietei produsului X in anul 2004 a fost de: u.m.

Capacitatea potentiala a pietei produsului X in anul 2008 este estimata la u.m. cu 40.000 u.m. mai mult decat in anul 2004.

Practic aceasta crestere potentiala a pietei produsului X poate fi defalcata pe trei cai de actiune:

una extensiva bazata pe cresterea numarului de clienti:

u.m.

una intensiva bazata pe cresterea consumului mediu:

u.m.

una mixta bazata atat pe cresterea numarului de clienti, cat si pe cresterea consumului mediu:

u.m.

Capacitatea potentiala in anul 2008 poate fi definita astfel:

mii u.m.


Grafic, o astfel de analiza este prezentata in figura urmatoare:

Figura 2 Dimensiunile pietei produsului X


Calea ce se alege este in functie de natura produselor, de venituri, precum si de alti factori (conditiile concrete economice si sociale in care se gaseste piata produselor). Exista produse la care consumul mediu nu poate depasi anumite limite (ex.: paine, carne etc.) asa cum conditii economice (ex.: veniturile) limiteaza, de asemenea, cresterea consumului.

Definirea dimensiunilor pietei este o operatie foarte importanta, pentru ca intreaga desfasurare a cercetarii depinde de termenii conceptuali in care este fixata.
loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }