QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Diferențe de gen in comportamentul de cumparare
Diferențe de gen in comportamentul de cumparare

Dependenta de cumparaturi tinde sa afecteze intr-o proportie mai mare femeile. Elif Akagun Ergin rezuma factorii care conduc la aceasa situatie:

Identificarea shopping-ului cu emotii pozitive este mai des intalinta si are o influenta mai mare asupra femeilor decat asupra barbatilor. (Dittmar, Long si Meek, 2004 in Ergin, 2010).

Femeile au o atitudine mai pozitiva asupra shopping-ului, privind-ul ca pe o activitate de socializare si de petrecere a timpului liber. (Campbell, 2000 in Ergin, 2010).
Mersul la cumparaturi are un impact mai mare asupra femeilor, din punct de vedere emotional si simbolic, avand capacitatea de a o influenta intr-o mai mare masura. (Dittmar si Drury, 2000 in Ergin. 2010)

Procentul de femei dependene de cumparaturi este mai mare decat cel al barbatilor dependenti (O’Guinn si Faber, 1989, 1992 in Ergin, 2010).

Femeile se identifica si au o mai mare afinitate pentru ceea ce noi consideram shopping: ”sa te plimbi in pas lejer prin magazine, sa examinezi produsele, sa compari preturi, sa interactionezi cu vanzatorii, sa pui intrebari, sa probezi si, in cele din urma, sa cumperi.” (Underhiil, p. 118).

Consumul femeilor dependente se indreapta catre: haine, pantofi, cosmetice si bijuterii (The journal of family practice; Bankrate) accesorii si alimente (Ergin, 2010).

Desi raportul dintre femeile dependente de cumparaturi si barbatii cu acelasi viciu este de 9:1, ” acum barbatii fac mai multe cumparaturi decat oricand in istorie si aceasta stare de fapt va lua amploare.”(Underhill, p.120). Consumul barbatilor se indreapta catre: electronice, obiecte de intretinere a hobby-urilor (Ergin, 2010), echipamente sportive si accesorii auto (The journal of family practice, (f.a.)), carti (Bankrate, (f.a.)).

In cazul unor anumite domenii si magazine, barbatii le intrec pe femei. Paul Underhill relateza, in urma efectuarii unei observatii directe intr-un magazin, care sunt obiceiurile de cumparare ale barbatilor: in cadrul unui studiu realizat intr-un magazin, ”17% dintre barbatii chestionati au spus ca intrau in acel magazin mai mult de o data pe saptamana. Mai mult de un sfert dintre barbati spuneau ca atunci cand au plecat de acasa nu aveau intentia de a intra in magazin, s-au trezit doar ca se plimba printre rafturi de curiozitate. Probabil faptul ca era vorba despre un magazin de calculatoare era decisiv in cazul acesta. Produsele informatice hardware si software au luat locul masinilor si echipamentelor stereo in preocuparile tehnice ale barbatilor. Majoritatea vizitelor facute la magazin erauraiduri de informare. Pe casetele video inregistate apareau foarte des barbati care citeau cu asiduitate informatiile de pe cutiile cu CD-uri continand software si alte materiale informative sau afise puse la dispozitia cumparatorilor. Acesta era un magazin din care isi cumparau de obicei software-ul, dar si locul de unde isi strangeau majoritatea informatiilor. Acest comportament evidentiaza o alta trasatura a modului in care se comporta barbatii la cumparaturi. Cum nu le place sa primeasca sfaturi, sunt incantati sa-si culeaga informatiile de la sursa.” (Underhill, p. 122)


loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }