QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Drepturile respondentilor
DREPTURILE RESPONDENTILOR


Participantii la o cercetare de marketing ar trebui sa aiba urmatoarele drepturi:

1. Dreptul la viata privata : este dreptul indivizilor de a alege cat sau ce vor impartasi cu ceilalti din gandurile, sentimentele si anumite aspectele ale vietii lor personale. Este dreptul fiecaruia de a-si trai viata asa cum doreste, de a-si forma propriile credinte.


Dreptul la viata privata pare a fi una dintre cele mai mari griji dintre toate problemele legate de etica activitatii de cercetare de marketing. Practic, cercetarea de marketing reprezinta, de cele mai multe ori o intruziune in viata oamenilor. Intervievatorul care vine la usa sau chestionar primit prin e-mail reprezinta semnalele inceputului unei activitati pe care respondentul nu a solicitat-o si care ar putea necesita o cantitate semnificativa din timpul si efortul sau. Participarea la sondajele de opinie sau la experimente reprezinta o intrerupere a activitatilor regulate ale respondentului. Mai mult decat atat, respondentii se tem cand este vorba ca datele lor personale sa fie inregistrate intr-o baza de date.

Cerecetatorii trebuie sa recunoasca ca publicul nu are obligatia de a coopera pentru nici o cercetare. Astfel interviuri prea lungi sau subiecte despre care respondentul nu detine prea multe informatii sau care pun accentul pe teme incomode pentru acesta, duc la diminuarea cooperarii acestuia. O pozitie pe care cercetatorii o pot adopta, avand in vedere preocuparea tot mai mare a publicului pentru intimitatea sa, este aceea de a convinge consumatorii ca si ei vor beneficia in cele din urma din activitatile de cercetare, avand astfel mai multe produse si servicii adaptate la nevoile lor. Cu toate acestea, esenta dreptului de intimitate a unui individ este reprezentata de capacitatea acestuia de a alege daca va dezvalui informatiile care i-au fost solicitate. Cercetatorul nu trebuie sa exercite nici un fel de presiune asupra potentialilor participanti, ci trebuie sa le ofere informatii suficiente pentru ca ei sa poata determina daca participarea lui este sau nu utila. Exista si cazuri in care respondentilor le sunt promise anumite beneficii pentru a participa la cercetare, ceea ce poate exercita o anumita presiune asupra acestora.2. Dreptul de a alege : subiectii au libertatea de a alege daca vor sau nu sa participe la un studiu. Anumite personae, cum ar fi copii sau persoane mai putin instruite, nu pot aprecia pe deplin de acest privilegiu. Cercetator ar trebui sa se asigure ca respondentul este constient de acest drept. De cele mai multe ori este imposibil ca respondentul sa inteleaga metodele si tehnicile folosite de cercetator, de accea cercetatorul trebuie sa ii explice respondentului rolul cercetarii si acele detalii pentru ca acesta sa decida valoarea cercetarii. Foarte adesea, insa cercetatorul nu poate sa dezvaluie prea multe informatii despre studiu, de teama ca ar putea afecta in mod semnificativ procesul de colectare a datelor. In aceste cazuri, respondentii nu au nici macar posibilitatea de a accepta sau nu de a participa la cercetare. De aceea este important sa se respecte o alta norma etica, cum ar fi aceea de a nu cauza nicio dauna fizica sau psihica persoanelor din studiu. Faptul ca respondentul a acceptat sa participle la un studi nu ii da cercetatorului dreptul de a se purta cum vrea el.

Respondentii au, de asemenea, dreptul de a fi informati cu privire la rezultatele cercetarii.

3. Dreptul la securitate : cercetatorii efectueaza foarte rar studii care ar putea duce la vatamari fizice (exemplu: studii care implica socuri electrice sau droguri); cu toate acestea, ele pot induce stres psihologic si anxietate. Prin urmare, un cercetator ar trebui sa protejeze subiectele de stresul psihologic, testand inainte nivelul de stres al studiului, iar in cazul in care este inregistrata o cantitate excesiva, cercetatorul ar trebui sa revizuiasca studiul. Pe de alta parte, cercetatorii pot atenua nivelul de stres care se produce prin efectuarea unor sesiuni de informare.

De asemenea si anonimitatea si confidentialiatatea sunt aspect importante ale unei cercetari. Anonimitatea insemana ca identitatea respondetului nu este cunoscuta de nimeni, iar confidentialitate presupune cunoasterea identitatii doar de un anumit numar de cercetari care promit protectie totala.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }