QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente marketing

Cererea de serviciiCEREREA DE SERVICII


Cererea de servicii reprezinta nevoia solvabila de servicii care se manifesta pe piata, in timp ce consumul de servicii are o sfera mai larga de cuprindere incluzand si serviciile necomerciale sau din afara pietei.

Cererea de servicii (cu precadere cererea de servicii pentru populatie) prezinta o serie de trasaturi dupa cum urmeaza1. Cererea de servicii trebuie cunoscuta in conditii de probabilitate, risc si incertitudine, fiind foarte elastica si extrem de sensibila la influenta unui numar mare de factori. Desprinderea intentiilor si a posibilitatilor de materializare a cererii in directia consumului unor servicii date reprezinta un imperativ pentru orice ofertant din sfera serviciilor.

2. Cererea de servicii este extrem de diversa si variabila in timp si spatiu. Din punct de vedere al posibilitatilor de migrare a cererii, serviciile se impart in:servicii care nu admit migrarea cererii: servicii de distribuire a energiei electrice, curatenia locuintei, etc.

servicii care permit in anumite limite migrarea cererii: servicii de reparatii, comert, etc.

servicii care impun migrarea cererii: servicii turistice.


3. Cererea de servicii prezinta o elasticitate ridicata in functie de venit si de tarife. Cu exceptia unor servicii care sunt destinate satisfacerii unor nevoi de baza: transport, sanatate, servicii de gospodarie comunala, furnizare de energie electrica, celelalte servicii sunt foarte elastice, fapt remarcat la nivel macroeconomic si explicabil avand in vedere eterogenitatea sectorului tertiar. O elasticitate redusa o prezinta si cererea pentru unele servicii publice (de exemplu servicii administrative, servicii de securitate nationala) si in tarile cu o economie dezvoltata serviciile de locuinte si de asigurari.

4. Cererea  este puternic influentata de aspecte psiho-emotionale, uneori decisive pentru adoptarea deciziei de cumparare.

Cererea de servicii pentru intreprinderi, se caracterizeaza prin:

Cererea este ferma si depinde de capacitatile de productie si de posibilitatile financiare ale intreprinderii.

Cererea este predominant tehnica si factorii psihologici au o importanta redusa.

Volumul, structura si esalonarea in timp a cererii de servicii prezinta o disparitate considerabila in functie de volumul productiei, importanta si tehnologia aplicata de intreprinderile cumparatoare.

factorii de influenta ai cererii de servicii

Cererea de servicii pentru populatie este influentata de urmatorii factori:

veniturile si timpul liber;

Cresterea veniturilor (asociata de obicei cu un plus de valoare acordat timpului liber) determina de regula cresterea cererii de servicii in timp ce un  nivel limitat al veniturilor conduce la reducerea cheltuielilor pentru servicii.

oferta de servicii;

Cresterea (cantitativa si calitativa) si diversificarea ofertei genereaza noi posibilitati de satisfacere a nevoilor de servicii. Cererea nu se poate manifesta decat fata de productia de servicii (oferta) de pe piata.

tarifele;

De regula serviciile prezinta o cerere elastica in functie de pret, exceptie facand serviciile de baza. Mentionam insa faptul ca nu intotdeauna scaderea tarifelor conduce la cresterea cererii, consumatorii asociind acest lucru cu o scadere a calitatii.

aspecte demografice;

Cresterea numarului populatiei conduce la cresterea cererii de servicii.

concurenta intre bunurile, servicii  si self-service. Daca tarifele cresc mult, serviciile satisfacand nevoi secundare sau tertiare, familiile pot fi determinate sa renunte la unele dintre ele. Astfel serviciile sunt concurate de bunuri sau munca domestica: alimentatie, transport, reparatii, petrecerea timpului liber.

aspecte psihologice (preferinte, gusturi, aspiratii) si sociale (cresterea mobilitatii, dezvoltarea oraselor).


Cererea de servicii pentru intreprinderi, la randul ei este influentata de urmatorii factori:

Cresterea complexitatii stiintifice si tehnice interne a proceselor de productie a bunurilor si a serviciilor;

Cresterea complexitatii interne (atat a suporturilor materiale cat si a sistemelor de productie) si externe a intreprinderii.
a se vedea in acest sens Maria Ioncica, Gabriela Stanciulescu, Editura Uranus, Bucuresti, 1997, p.104

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }