QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Analiza swot a regiei autonome de transport public (r.a.t.p.) ploiesti

UNIVERSITATEA PETROL SI GAZE PLOIESTI

ANALIZA SWOT A REGIEI AUTONOME DE TRANSPORT PUBLIC (R.A.T.P.) PLOIESTI
CAPITOLUL I

Prezentarea intreprinderii R.A.T.P. PLOIESTI


1.1. Scurt istoric


R.A.T.P. (Regia Autonoma de Transport Public) Ploiesti, regie autonoma de interes local, aflata sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, a fost infiintata in baza legii 15/1990 si a Hotararii nr.5 din 1995.

Prin 1829, in Ploiesti isi fac aparitia doua autobuze, proprietatea firmei Gogiman Dumitrescu. La 1 iulie 1934, urma ca acest contract de concesiune sa expire. Inceputul lui 1934 gasea o parte din citadini preocupati de aceasta problema: primaria si firmele ce doreau obtinerea concesiunii.

La 22 martie 1934 are loc licitatia pentru concesiunea transportului de persoane in cadrul municipiului iar la 15 iunie se trece la municipalizarea serviciului de transport.

La 1 iulie 1934, Primaria pune in functiune 3 autobuze, unul proprietate proprie , iar doua inchiriate. Serviciul Primariei presta, astfel, activitati pe 6 linii cu o lungime a traseelor de 18 km.

Anul 1938 este, fara indoiala, anul de varf al istoriei Serviciului Autobuzelor pentru perioada 1934 - dispune de un parc de 30 autobuze, un numar de 107 salariati, are ca sursa de aprovizionare 20 de firme prestigioase din tara si din strainatate, iar activitatea prestata este cifrata la transportul a 3 milioane de calatori.

Din 1961, conform Deciziei 243/7.02.1961 a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Ploiesti, transportul de calatori a fost reorganizat, infiintandu-se " Intreprinderea de Transport Ploiesti" (I.T.P.) avand 3 sectii: Sectia Transport Calatori in Comun (autobuze si taximetre), Sectia Transport Marfuri, Sectia Incarcari - Descarcari.

Din decembrie 1979 I.T.P. Isi ia denumirea de "Intreprinderea judeteana de Transport Local I.J.T.L) preluand activitatea de transport marfa de la unitatile cu profil de constructii si odata cu aceasta si parcul de masini aferente.

Transportul public cunoaste o dezvoltare puternica dupa anul 1960, cand parcul auto ajunge la peste 200 de autobuze pentru ca in perioada 1974 - 1984 sa se ajunga la 320 - 350 autobuze in dotare.

In 1985, au inceput lucrarile pentru introducerea transportului de calatori cu tramvaie, primul tronson fiind dat in folosinta in 1987. La nivelul anului 1989 cca. 35% din calatori erau transportati cu tramvaiul.

In anul 1997 se pune in folosinta primul tronson de troleibuze in Ploiesti, pe zona Vest-Centru, urmat 4 ani mai tarziu de al doilea tronson care leaga vestul municipiului Ploiesti cu partea de sud al acestuia.

In intervalul mai-iunie 1998, in parcul de autovehicule al Regiei intra 20 midibuze noi, tip ISUZU care aduc un plus de calitate serviciului de transport oferit populatiei.

In cursul anului 1999, in urma licitatiilor realizate de Autoritatea Rutiera Romana, R.A.T.P. Ploiesti isi limiteaza aria de deservire la teritoriul administrativ al municipiului Ploiesti. Traseele ce depaseau limita orasului au fost atribuite altor operatori de transport.

Avand in vedere starea avansata de uzura a parcului de autovehicule, necesitatea inlocuirii autobuzelor cu norma de serviciu indeplinita, Regia organizeaza licitatie publica pentru achizitionarea a 50 de autobuze standard noi.

In anul 2002 s-au intreprins si demarat actiuni de imbunatatirea calitatii serviciului de transport public prin alimentarea cu GPL a unor autobuze, prin dotarea cu autobuze cu motor Euro 2, dispecerizarea computerizata a traficului, dispecerizarea substatiilor de redresare in vederea optimizarii alimentarii cu energie electrica a liniilor de transport electric.

In 2003, Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti s-a certificat ISO 9000:2001. Tot in acest an s-au mai achizitionat inca 15 autobuze, restul pana la 50 de bucati fiind in curs se achizitionare. In plus, s-au mai achizitionat si 8 tramvaie (second-hand) din Germania.


1.2. Misiunea R.A.T.P. Ploiesti


Misunea R.A.T.P. Ploiesti este de a realiza transportul public de persoane in municipiul Ploiesti in conditii de deplina siguranta, cu un grad ridicat de confort si o cat mai ritmica circulatie. Viziunea este de a atinge si de a mentine o reputatie maxima prin calitatea transportului public de calatori aferent.

Politica in domeniul calitatii, alcatuita cu un set de principii referitoare la calitate urmareste:

obtinerea satisfactiei clientilor, prin indeplinirea cerintelor acestora, in conditiile respectarii legilor si a reglementarilor in vigoare;

imbunatatirea continua a transportului public de calatori;

constientizarea in randul intregului personal a faptului ca raspunderea fata de calitatea serviciului prestat catre populatie apartine tuturor compartimentelor si fiecarui angajat in parte;

protejarea mediului;

cooperarea cu furnizorii pentru a asigura aprovizionarea cu materiale si servicii conforme cu cerintele Regiei.


Misiunea, viziunea si politica in domeniul calitatii alcatuiesc un document care, aprobat fiind de conducere, este afisat la toate locurile de munca din cadrul R.A.T.P. Ploiesti, in scopul ca absolut toti angajatii sa-si insuseasca aceste directive de lucru, iar eforturile lor de realizare a serviciului public sa fie convergente si sa asigure o buna desfasurare a acestei utilitati publice pe teritoriul municipiului Ploiesti.


1.3. Obiectul de activitate al R.A.T.P. Ploiesti


Obiectul de activitate al R.A.T.P. Ploiesti include urmatoarele activitati:


PRESTARI SERVICII:


transport in comun de persoane cu autobuze, troleibuze, tramvaie si alte mijloace de transport specifice, pe teritoriul municipiului Ploiesti si in zonele limitrofe acestuia;

transport de persoane intern si international cu autobuze, autocare si microbuze;

prestari servicii auto-service;

intretinere si reparare de mijloace de transport si de utilaje proprii si pentru terti;activitate de transport usor si greu, incarcari si descarcari cu scop de deservire si sprijin al activitatii de transport calatori;

activitate de turism;

scolarizare conducatori tramvaie, conducatori autobuze si troleibuze;

examinare psihologica a conducatorilor mijloacelor de transport ale Regiei, cat si pentru terti;

inspectie tehnica periodica a autovehiculelor si remorcilor din dotarea Regiei si pentru terti;

activitate de reprezentanta pentru piese auto si accesorii la solicitarea unitatilor producatoare;

publicitate;

reviste si periodice;

alte activitati anexe transporturilor terestre;

activitati de transmitere de date;

comercializare Gaz Petrol Lichefiat (GPL).


PRODUCTIE:

tipografiere (abonamente, bilete, legitimatii, etc) pentru activitate proprie si terti;

confectionare echipament de lucru;

productie de scaune din metal;

CAPITOLUL II


AUDITUL DE MARKETING - Evaluarea situatiei existente a R.A.T.P. Ploiesti2.1. Analiza mediului intern al R.A.T.P. Ploiesti


La ora de varf, 6.30 - 8.30, RATP Ploiesti functioneaza cu 22 de tramvaie, 17 troleibuze si 120 de autobuze. Dupa acest interval, numarul acestora scade cu aproximativ 50 % poate chiar mai mult, in cazul autobuzelor, iar in intervalul 16.00 - 18.00, creste din nou numarul, la 80%. Intre orele 22.00 - 24.00, pe trasee sunt in medie, 48 de autobuze.


Salariul mediu brut in RATP Ploiesti este 9.500.000 lei vechi, salariul minim fiind de 5.500.000 lei iar salariul brut al unui sofer, incluzand orele suplimentare si pe cele de garaj, poate ajunge la 20 de milioane de lei vechi. In anul 2007 au avut loc o serie de proteste si chiar greva de cateva ore a peste 100 de angajati , nemultumiti de conditiile de lucru si de faptul ca un le sunt acordate bonuri de masa.


Ploiestiul a dezvoltat istoric o retea stradala in marea majoritate pe o structura radiala, cu tranzitarea zonei centrale. Lungimea strazilor orasenesti este de 324 km, din care modernizate 241 km.

Transportul public urban este asigurat prin 33 de linii din care 190 autobuze (dintre acestea, peste 70 de autobuze au o vechime de circa 20 de ani, chiar daca durata normala de viata a unui autobuz este de opt ani. Sunt efectuate 28 de trasee), 40 de tramvaie (2 trasee) si 25 troleibuze (3 trasee). La acestea se mai adauga 21 de masini de interventie.

In prezent exista doua garaje: unul la Pod Inalt (autobuze si troleibuze) si unul pe strada Gageni, langa depoul de tramvaie. Sunt exploatate urmatoarele tipuri de vehicule:In anul 2008 se asteapta ca Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti sa devina societate comerciala. In acest context, Consiliul de Administratie al RATP va trebui sa vina cu propuneri, in cadrul legislativului local, de transformare a regiei in societate comerciala. Intr-o prima etapa, RATP va fi societate comerciala, avand ca actionar unic Consiliul Local Ploiesti - asa cum este si S.C. "Hale si Piete" - care se va afla in relatia de operator al activitatii de transport public in comun. In viitor, insa, aceasta activitate va fi supusa licitatiei, ca atare, regia va trebui sa se pregateasca pentru a fi cea mai buna, la nivelul pietei de profil. Si, tot in viitor, autoritatile un exclud posibilitatea de separare a acestei activitati - gen transport al mijloacelor de transport alimentate cu energie electrica, transport cu autobuze, inclusiv externalizarea unor trasee, ori extinderea altora, in afara municipiului.

2.2. Consideratii generale privind mediul extern al intreprinderiiIn sens larg, mediul in care intreprinderea isi desfasoara activitatea cuprinde intreg ansamblul de factori ce alcatuiesc o structura complexa, eterogena, factori de natura economica, sociala, culturala, juridica, politica, demografica, ecologica, tehnologica etc. Intre intreprindere si mediul sau extern se creeaza un sistem permanent de relatii ce marcheaza, in ultima instanta, intreaga sa activitate. Performantele intreprinderii depind, pe de o parte de masura cunoasterii fizionomiei si mecanismului de functionare a tuturor componentelor mediului, iar, pe de alta parte, de capacitatea si priceperea firmei de a fructifica oportunitatile si de a evita eventualele primejdii pe care acesta i le poate genera.


2.2.1. Micromediul R.A.T.P. Ploiesti


Obiectivul principal al Regiei este atribuirea unei calitati maxime in domeniul transportului urban de calatori. Pentru realizarea acesteia, Regia identifica si analizeaza nevoile si asteptarile clientilor sai, fara sa minimalizeze rolul deosebit de important al celorlalte parti interesate.Se tine seama, in desfasurarea activitatii sale, de potentialele firme concurente care ar putea aparea la un moment dat pe piata.

Furnizorii de marfuri si servicii

Fiind o unitate mare cu un compartiment de aprovizionare bine dezvoltat, Regia evalueaza si selecteaza cu grija atat furnizorii de marfuri cat si pe cei de servicii. Evaluarea furnizorilor are ca scop selectarea acelora la care raportul calitate - pret este optim, tinandu-se cont si de facilitatile la plata acordate.

Furnizorii de forta de munca

In municipiul Ploiesti isi au sediul doua mari unitati de invatamant liceal si profesional care pregatesc forta de munca calificata, specific domeniului de activitate al Regiei.Elevii acestor scoli isi desfasoara practica de productie in cadrul R.A.T.P.. obisnuindu-se cu locul de munca, utilaje si echipamente. Ori de cate ori este solicitata sau cand nevoile de resurse umane impun acest lucru, Regia participa la Targurile de forta de munca organizate de Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala Prahova.

Organismele publice si de reglementare

R.A.T.P. Ploiesti colaboreaza strans cu toate organismele publice ale municipiului Ploiesti si ale judetului Prahova si raspunde corect si la timp in asumarea obligatiilor fata de acestea. Organismele publice fata de care Regia are obligatii legale sunt reprezentate de:

Primaria Municipiului Ploiesti, D.G.F.P. Si a C.F.S. - Prahova,

banci (B.C.R. , DEMIRBANK)

Consiliul Municipal Ploiesti

organisme de reglementare R.A.R., A.R.R., Politie - acestea emit dispozitii si reglementari cu privire stricta la efectuarea transportului in comun de calatori, pe care Regia le aplica obligatoriu.

Clientii

Clientii externi ai Regiei, publicul calator, sunt aceia ale caror nevoi, deplasarea de la un loc la altul, devin propriile obiective ale Regiei. Clientii Regiei sunt persoane fizice cat si persoane juridice. Transportul de calatori se realizeaza in baza unui contract de transport, care pentru persoanele fizice il reprezinta legitimatia de calatorie (bilet sau abonament).


2.2.2. Macromediul R.A.T.P. Ploiesti


Pe langa factorii care formeaza micromediul intreprinderii, firma intra in relatii mai indepartate de o mica intensitate, cu alti agenti ai mediului. Influente ale acestora sunt de cele mai multe ori indirecte si formeaza componentele macromediului intreprinderii. Ele sunt de o mare diversitate. Cele mai importante se refera la:

Mediul demografic , care are in vedere populatia aflata in zona de activitate a Regiei, respectiv judetul Prahova si in special municipiul Ploiesti. Populatia reprezinta pentru R.A.T.P. Atat o sursa de alimentare cu forta de munca, dar si ca factor formulativ al cererii de transport si un in ultimul rand, constituie terenul finalizarii activitatii economice. In cadrul Regiei, analiza mediului demografic, reprezinta punctul de plecare in evaluarea demersurilor cererii potentiale.

Mediul economic, reprezinta componenta care include practic activitatea tuturor firmelor. El este alcatuit din ansamblul elementelor ce compun spatiul economic in care actioneaza firma. Mediul in care Regia isi desfasoara activitatea este unul relativ dezvoltat, municipiul Ploiesti reprezinta o zona cu un grad ridicat de dezvoltare, cu o structura pe ramuri relativ diversificata. Existenta marilor platforme petrochimice - Petro-Brazi, Petrotel - Lukoil - reprezinta pentru R.A.T.P. o piata de desfacere a principalului sau serviciu - transportul de calatori.

Mediul tehnologic, care este constituit din componentele ce explica modul cum se obtin produsele sau serviciile de care are nevoie Regia la un moment dat. R.A.T.P. Ploiesti este la randul ei beneficiar, client important pentru furnizorii de carburant din zona, precum si pentru unele piese de schimb (anvelope produse la Floresti, pompe de injectie la "Mefin" Sinaia).

Mediul cultural, care este format din elemente referitoare la sistemul de valori, obiceiuri, traditii, norme de convietuire etc. Pe baza acestor componente se formeaza comportamentul de cumparare si consum, in acelasi timp se conditioneaza atat politica de produs si modul de distributie cat si continutul si forma comunicatiilor cu piata , respectiv clientii (calatorii).

Mediul politic, care este rezultatul raporturilor dintre diferitele forte politice ale societatii, ale doctrinei politice dominante,a programelor de guvernare locala. Fiind regie autonoma, si,deci, aflata sub directa coordonare a Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, R.A.T.P. Ploiesti este conditionata de deciziile ce se iau la nivelul conducerii locale.

Mediul institutional si legislativ , care este reprezentat atat de cadrul juridic , legislativ oficial de functionare a mecanismului economic, in general, si a agentilor economici, in special cat si de cel institutrional, abilitat sa asigure aplicarea legilor si celorlalte acte normative in domeniu. R.A.T.P. Ploiesti respecta si aplica legislatia in vigoare cu titlul general pentru toti agentii economici, dar si hotararile Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, date special pentru ghidarea functionarii transportului local de calatori. Se remarca Legea serviciilor de transport public local nr 92/10.04.2007 care stabileste cadrul de organizare, gestionare, reglementare si monitorizare a serviciului de transport public local de persoane, prin curse regulate, cu mijloace de transport in comun.CAPITOLUL III


ANALIZA SWOT


Puncte tari


repartizarea relativ uniforma a retelei de transport public pe intreg teritoriul municipiului Ploiesti. Orasul a dezvoltat istoric o retea stradala in marea majoritate pe o structura radiala, cu tranzitarea zonei centrale;

repartizarea relativ echilibrata , pe moduri de transport, a structurii retelei de transport public, avand in vedere caracteristicile fiecarui tip de retea.

economie de energie si spatiu, poluare fonica si chimica mult mai scazute, securitate sporita comparat cu transportul realizat cu masina personala.

Capacitate mare de transport (in raport cu spatiul ocupat) oferita de transportul public;

raportul scazut dintre nivelul de emisii/calator datorita capacitatii mari de transport oferita de sistemele de transport public, in comparatie cu raportul similar in cazul unui vehicul individual.
Puncte slabe


Insuficienta dotare a parcului auto aflat in exploatarea RATP cu vehicule dotate cu motoare care sa corespunda standardelor EURO;

preponderenta vehiculelor invechite in parcul auto aflat in administrarea RATP Ploiesti;

pretul ridicat al biletului in comparatie cu alte orase din tara;

Nemultumirile in randul angajatilor manifestate prin greva;

Sinele de tramvai, tramvaiele si o parte din autobuzele invechite constituie o problema pentru Regie deoarece se cheltuiesc sume mari cu intretinerea lor;

Concentratiile poluantilor proveniti din trafic se mentin la un nivel ridicat ca urmare a cresterii numarului de masini in conditiile preponderentei parcului auto invechit;

Nivelul de zgomot si de vibratii generate de circulatia mijloacelor de transport apartinand RATP Ploiesti determina un impact semnificativ, printre cauzele fenomenului fiind caile de rulare uzate sau exploatarea unei cai de rulare a carei solutie constructiva un corespunde caracteristicilor urbanistice ale zonei;

Absenta sistemelor de management de trafic care sa regleze fluxurile de trafic si sa prioritizeze transportul public;

Prezenta parcarilor parazitare care afecteaza traficul si insuficienta parcarilor amenajate;

Absenta studiilor de fluidizare a traficului in spatiu si timp pentru arterele urbane si starea necorespunzatoare a arterelor rutiere.


Oportunitati


- Sprijinul si suportul Primariei Ploiesti;

- Atragerea surselor de finantare pentru sustinerea dezvoltarii unui transport durabil in Ploiesti si promovarea unor sisteme de transport capabile sa satisfaca cerintele de mobilitate a populatiei urbane si care sa aiba impact minim asupra factorilor de mediu;

- Optimizarea graficului orar al mijloacelor de transport in comun;Amenintari


cresterea numarului de masini proprietate personala si a gradului lor de utilizare. Acesta este rezultatul natural al schimbarilor de nivel de trai si de filosofie de viata (abandonarea "facilitatilor comune");

Subdimensionarea infrastructurii de transport in raport cu tendintele de dezvoltare ale orasului;

Modificari frecvente ale reglementarilor locale privind transportul urban de calatori;

existenta si functionarea unui numar semnificativ de transportatori neautorizati;

lipsa unei generatii noi de soferi profesionisti bine pregatiti;

mentalitatea calatorilor obisnuiti sa circule cu mijloacele in comun fara a cumpara bilet sau abonament.


CONCLUZII SI PROPUNERI


Serviciile adecvate si mai ales o retea dezvoltata de linii si trasee (numeroase si usor de retinut), rapiditatea, cadrul agreabil sunt cateva componente indispensabile a unei politici eficiente de transport public, ca de altfel si pentru alte activitati. Politica de taxare poate avea resultate pozitive dar si negative. Pozitive, atunci cand pretul biletelor nu este pera mare, cu o destinatie precisa sau un caracter simbolic, garantand utilizarea unei retele de autobuze si tramvaie. Poate fi de asemenea un obstacol, prin greutatea intelegerii sistemului, de catre calator, inainte de a-si cumpara biletul. Un sistem simplu de bilete si de procurare a acestora inlatura aceste dificultati.

Este deosebit de importanta dezvoltarea unor servicii de comunicatie si de cooperare. Daca primul serviciu permite sensibilizarea populatiei fata de importanta serviciilor de transport local si familiarizarea acesteia cu transportul in comun, cooperarea ofera posibilitatea angajatilor, comerciantilor, organizatorilor, etc., sa participe la finantarea serviciilor si a comunicatiilor.

Este necesara conceperea si functionarea unui sistem global de transporturi publice atat ca serviciu, cat si ca mijloc de participare la viata comuna. In timp ce aspectul de "serviciu" este canalizat asupra nevoii imediate de miscare, adica un transport rapid, confortabil si fluent, dimensiunea "viata comuna" face referire la nevoile sociale, individuale.

Atat autoritatile locale, cat si societatile de transport public, trebuie sa considere promovarea transporturilor publice, ca o politica pe termen lung, ce necesita un plan de dezvoltare. Politica, administratia si societatile de transport trebuie sa tina seama atat de evolutiile pietei, cat si de nevoile cetatenilor, luand masuri in consecinta.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }