QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Analiza swot - Dunkin Donuts

           Academia de Studii Economice
            Managementul Marketingului
 Dunkin Donuts


 
CUPRINS


1.Analiza situatiei


2.Analia SWOT


3.Dilema cazului


4.Definirea variantelor posibile strategice sau tactice


5.Evaluarea variantelor strategice


6.Selectia variantelor adecvate


7.Cerinte pentru implementarea solutiilor


8.Companii similar


9.Bibliografie
1.Analiza situatiei

Studiul acestui caz ne prezinta compania Dunkin ' Donuts avand ca domeniu de activitate producerea si comercializarea de cafea si gogosi in sistem de franciza.
Compania este prezenta in mai mult de 4736 de locatii in America de Nord si 20 in alte tari.
Aceste magazine sunt conduse in mare parte de francizori independenti,  acestia urmand cursuri de training intensiv la "Universitatea Dunkin Donuts".
Programele de training sunt precis programate ,se derulaza pe parcursul a 6 saptamani care sunt impartite astfel:
programul de pregtire ce dureaza 5 saptamani a cate  6 zile lucratoare pe saptamana in care se fac cursuri ; Aproape jumatate din acest program este alocat insusirii tehnicilor de productie a gogosilor si produselor similare , iar cealalta jumatate din program se axeaza pe transmiterea praticilor financiare , de parsonal si management ce vor trebui ulterior urmate de catre viitorii manageri .
perioada de lucru efectiv timp de o saptamana  la magazinul local de gogosi. Programul de training  cuprinde o serie de teste prin care  se evalueaza capacitatea de retinere a cursantilor  cat si aptitudnile lor catre productia de gogosi. Cursantii primesc uniforme, manuale si toate cele necesare pentru curs.
Doua saptamani si jumatate din program este alocat studiului privind producerea de gogosi , mentinerea echipamentului , planificarea loturilor, etc., avand ca obiectiv atingerea unui anumit nivel de competenta de catre cursanti in producerea de goosi, fiind urmata de perioada de management al programului in care se incearca convertirea cursantilor "blue collar" in manageri profsionisti de tip" white collar".
Deasemenea acestia sunt instruiti in folosirea inchipamentului si vanzarea de tehnici, fiecare progres de invatare de catre ei fiind inregistrat, pastrat si validat la nivelul fiecarui manager din aria atribuita francizatilor din locatiile respective.
Perioada de lucru efectiv se realizeaza in una din companiile locale ale francizei , aceasta fiind utilizata in acest scop.
Trainingul realizat este de tip continuu deoarece acesta nu se incheie cu absolvirea la Univsitatea Dunkin 'Donuts ci este urmat de o serie de seminarii regionale si nationale programate de companie.
O parte din absolventii Uiversitatii Dunkin 'Donuts au devenit propietari a multiple unitati de franciza.
Cu toate acestea se precizeaza faptul ca au existat cativa francizati cu esecuri atribuind acesta in mare pare pregatirii primite in timpul programului de training.


 2.Analiza SWOT

 Puncte forte


1. Notoritatea internationala a companiei prin prezenta acesteia in mai mult de 4736 de locatii In America de Nord si 20 de locatii in alte tari
2. Infiintarea Universitati Dunkin 'Donuts.
3. Succesul obtinut in dezvoltarea  unitatilor de franciza de catre absolventii universitatii Dunkin' Donuts.
4. Asigurarea cursantilor tot materialuli necesar pentru  training cat si punerea la dispozitie de unitati locale in vederea desfasurarii practicii
5. Volumul anual de vanzari ridicat
4. Un punct forte ar mai fii ca pe langa partea de training pe productie propriu-zisa, programul se axeaza si pe partea de management la nivelul intregii companii.
5. Universitatea Dunkin Donuts organizeaza seminarii regionale  pentru a continua studiile francizatilor


Puncte slabe

1. Orarul programului de training nu este cel mai eficient, astfel incat, nu se stie daca perioada de invatare urmata de cea de practica sunt impatite corespunzator pentru a obtine performanta in randul cursantilor.

2. Un punct slab este si faptul ca in urma pregatirii si absolvirii Universitatii Dunkin Donuts unii producatori au parte de esecuri.


Oportunitati


1.  Clientii si-au costruit  un sentiment de apartenenta fata de Dunkin Donuts regasindu-se in "modul de viata" transmis de ei "America runs with Dunkin Donuts"

 Rata de succes a francizelor este foarte mare.


Amenintari

1.  Esecurile francizatilor afecteaza imaginea intregii companii Dunkin Donuts.

2.  Francizatii pot sa altereze sau sa nu pastreze cultura brandului Dunkin Donuts.
 3. Dilema cazului

Care este motivul pentru care in urma acestor cursuri unii francizati  au esuat in a implementa cu succes cele invatate?

4.Definirea situatiilor strategice sau tactice in vederea solutionarii dilemei4.1. Imbunatatirea planului de instruire a viitorilor francizati
Prin aceasta strategie dorim sa eficientizam programul de training pentru a avea rezultate mai bune).

In vederea eficientizarii programului de  training dorim reproiectarea programului de training redat prin urmatoarele tactici:

  • Durata pragramului de training va ramane de 6 saptamani insa se vor organiza astfel:

-  Perioada de informare-pregatire timp de 1 saptamana si in care viitorii manageri isi vor insusi informatiile cu privire la tehnicile de productie , instrumentele utilizate, materialele si materiile prime folosite, norme si reguli de munca.Aceasta se va derula atat prin predarea aspectelor teoretice timp de 4 ore zilnic cat si prin observarea directa a aspetelor practice desfasurate in punctele locale de lucru pe parcursul a 2 ore .
- Perioada de testare, aceasta prima etapa va fii impartita in 3 zile de practica in unitatile locale si 3 zile in care cursantii vor fii supusi unor  teste scrise.
- Perioada de instruire -  se va desfasura in urmatoarele 2 saptamani avand ca obiectiv insusirea  tehnicilor manageriale, de marketing, comerciale,financiare si  de personal de catre cursanti.
- Perioada de simulare  sustinuta in ultima saptamana   in care cursantii sunt pusi in pozitia de manageri si trebuind sa faca fata unor situati ipotetice de lucru  si deasemenea primesc anumite teste evaluatorii in urma carora se pot masura capacitatile, abilitatile cat si aptitudinile lor manageriale.

4.2.  Diversificarea tipurilor de franciza


Deoarece controlul redus al francizorului in privinta deciziilor manageriale este considerat un punct slab am considerat ca includerea in portofoliul afacerii tipul francizei asociative ar duce la eficientizarera sistemului managerial datorita posibilitaii de creare a unei mai bune relationari intre francizor si francizat , francizorul acordand asistenta deplina francizatului , totodata avand drept de veto.


4.3.  Dezvoltarea unui plan de audit, de asistenta si consolidare a relatiei cu francizatii.


Aceasta strategie presupune o evaluarea la nivel de companie a fiecarui departament prin realizarea unor audituri asupra calitatii si asupra managementului.

Intruniri ale francizorului cu francizatii pentru solutionarea problemelor ( organizarea de conferinte nationale si regionale)

Stablirea unor conexiuni intre cele doua parti pentru ca afacerea sa functioneze in favoarea lor. Astfel dorim infiintarea unei platforme online.


     5.Evaluarea variantelor strategice


Pentru a alege varianta strategica cea mai potrivita vom utiliza metoda de analiza Fishbein Rosenberg.

Atribute

Importanta

Imbunatatirea planului de instruire

S1

Diversificarea tipurilor de franciza

S2

Dezvoltarea unui plan de audit, de asistenta si consolidare a relatiei cu francizatii  S3

Cost cu implementarea

Grad de control

Gradul de asistenta

Contributia pentru imbunatatirea relatiei in cadrul SCM

Timp necesar implementarii

Rata esecurilor

Total


S1= (0.2*0.3+0.2*0.4+0.2*0.5+0.1*0.2+0.1*0.4+0.2*0.5)/ (0.4+0.48+0.67)=0.25
S2= (0.2*0.2+0.2*0.7+0.2*0.7+0.1*0.4+0.1*0.2+0.2*0.5)/ (0.4+0.48+0.67)=0.30
S3= (0.2*0.4+0.2*0.9+0.2*0.8+0.1*0.6+0.1*0.5+0.2*0.7)/ (0.4+0.48+0.67)=0.43

Din analiza rezulta ca strategia numarul 3 "
dezvoltarea unui plan de audit, de asistenta si consolidare a relatiei cu francizatii" este ce mai eficienta.

     6. Selectarea variantei adecvate


Varinta rezultata pentru solutionarea dilemei consta in dezvoltarea unui plan de audit, de asistenta si consolidare a relatiei cu francizatii.
Francizele sunt cel mai bine conduse printr-o participare activa a proprietarului.

Succesul francizei se afla in mainile celui care o detine. Nu exista prea multe francize care au esuat, dar exista persoane care esueaza.
  O franciza reuseste atunci cand noul francizat adopta corect principiile si practicile de marketing, management oferite de francizor.

Tactica numarul 1 - Auditul calitatii

   Dupa  trainingul initial de 6 saptamani, este imperios sa se realizeze un audit trimestrial al calitatii in primul an de functionare, urmate de unul semestrial in urmatorii ani.   
   Dorim ca Dunkin' Donuts sa faca acel lucru pentru a se asigura ca francizatul respecta toate standardele de calitate si protejeaza marca sa. De asemenea, aceasta perioada de inspectie permite companiei sa asigure consecventa in toate unitatile si sa se asigure ca toti francizatii respecta operatiunile stabilite si sistemul organizatiei.
  Un instrument utilizat in auditul calitatii este mystery shopping-ul  efectuat de catre un angajat al francizorului. Acesta va completa ulterior un tabel prin care va evalua, pe langa calitatea produselor consumate si nivelul de pregatire al angajatilor, modul de servire si interactionare al personalului cu clientii, ambianta  localului. Mystery shopping-ul se va realiza in campanii, semestriale, anterior seminariilor.

Tactica numarul 2 - Auditul managementului

 Managerul regional va realiza o evaluare detaliata a organizarii si a operatiunilor unitatii francizate, trimestrial pentru cei care se afla in primul an de functionare si semestrial pentru cei care au 2 ani de existenta. Daca nu vor obtine un scor minim, francizatii vor fi atentionati si l-i se va cere sa isi imbunatateasca modul de realizare al operatiunilor sau sa-si organizeze mai eficient activitatea. Managerul regional  discuta cu fiecare francizat despre activitatea generala, nivelul vanzarilor, costul bunurilor vandute, costul fortei de munca, vanzarile promotionale, probleme de productie, daca mai este nevoie de instruire precum si orice program de publicitate important sau care urmeaza sa fie implementat.Tactica numarul 3 - Platforma online

Dorim sa cream platforma online pentru cresterea eficientei si a rapiditatii in asistarea francizatului.  
Aceasta platforma este utila in rezolvarea de catre managerul regional a  micilor probleme ale francizatilor. Platforma va fi conceputa sub forma unui forum la care toti francizatii au acces in timp real. Astfel, daca un francizat a avut  aceeasi problema, solutia va fi pusa la dispozitia tuturor.

 Dorim sa impulsionam oferirea de solutii chiar de catre francizati. Aceasta ducand in final la o mai buna relatie intre francizati, dar si intre acestia si francizor.

Tactica numarul 4 - Conferinte

Conferintele se vor tine de doua ori pe an la nivel regional in Statele Unite si la nivel national in celelalte state si vor dura 3 zile, de Vineri pana Duminica.. Ele au ca scop intarirea legaturilor dintre participanti.
 In cadrul primei zile se va face primirea invitatilor,  aducerea la cunostinta a programului, iar seara francizatilor l-i se vor comunica ultimile strategii si politici ale companiei pe care acestea vor trebui sa le puna in aplicare.
A doua zi va fi dedicata unor sesiuni de comunicare unde se va discuta despre schimbarile mediului extern, in principal despre concurentii care pot afecta intreaga retea regionala Dunkin' Donuts. Fiecare participant  va avea ocazia sa isi  spuna punctul de vedere.
Ziua de Duminica va fi dedicata celor mai frecvente probleme si solutiilor acestora. Zece participanti isi vor prezenta cazurile. Seara va fi festivitatea de incheiere in care se vor acorda premii in urma evaluarilor mystery shopping. Un premiu se va acorda participantului care a oferit cea mai buna solutie pe platforma online.

Cerinte pentru implementarea solutiilor


In vederea implementarii strategiei aleasa de noi vor fi necesare urmatoare costuri:

Implementarea auditului calitatii impune urmatoarele cerinte:


- personal specializat necesar efectuarii auditului

- personal de teren necesar strangeri informatiilor din locatiile respective

- personal IT necesar prelucraii bazei de date

intocmire tabele de evaluareImplementarea auditului managementului necesita costuri privind:

- personal necesar realizarii chestionareor de evaluare a performantei - personal IT pentru crearea unei baze de date si prelucrare datelor obtinute

- personal asistenta evaluare manageri

In vederea crearii platformei online se impun urmatoarel costuri:

- concepere site( taxe necesare) - personal IT pentru crearea si mentenanta site-ului - dotarea francizatilor cu calculatoare si conexiune internet - utilitati

Organizarea conferintelor va presupune urmatoarele costuri:

- inchiriere sali conferinta - utilitati tehnice necesare desfasurarii intrunirilor si vizionarii prezentarilor efectuate

            8.Companii similare-Mc Donalds-Hamburger University

-Subway 9.Bibligrafie


www.dunkindonuts.com, (accesat la data de 22 Octombiere, ora 12:31)

www. financiarul.ro, (accesat la data de 22 Octombrie, ora 12:50)

www.aboutmcdonalds.com,( accesat la data de 22 Octombrie, ora 12:56)

www.subway.com, (accesat la data de 20 Noiembrie, ora 11:12)
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }