QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Internationalizarea serviciilor

INTERNATIONALIZAREA SERVICIILOR


Serviciile au fost considerate, pana nu de mult, valori necomercializabile, ceea ce realitatea a infirmat in mod constant, iar economistii moderni au combatut, utilizand argumente dintre cele mai convingatoare, preluate sau insipirate din economia reala.

Tranzactiile internationale cu servicii reprezinta azi o componenta majora a fluxului international de valori si, totodata, o preocupare pentru factorii de decizie ai politicii comerciale.Globalizarea productiei si tendinta de liberalizare a comertului cu marfuri s-au extins si asupra sferei imaterialului, in timp ce cererea pentru servicii a devenit mai voluminoasa, mai exigenta, mai informata, mai omogena si mai receptiva fata de eforturile companiilor specializate de a-si valorifica oferta si capacitatile lor de productie.

Toate acestea au contribuit masiv la largirea gamei de servicii comercializabile si la internationalizarea in ritm alert a tranzactiilor invizibile.Ritmul de crestere a comertului international cu bunuri a fost depasit de cel al comertului international cu servicii. Evolutia acestuia din urma a fost determinata in special de progresele inregistrate la nivelul tehnologiei informatiei si la reducerea barierelor in calea circulatiei persoanelor si capitalurilor.

Avantajele asociate cresterii comertului international cu servicii includ:

extinderea posibilitatilor de alegere pentru consumator

piete largite pentru prestatorii de servicii

imbunatatirea accesului la noile tehnologii, cunostinte si inovatii

interesul crescand in ceea ce priveste tranzactiile internationale cu servicii a determinat aparitia catorva scheme de clasificare a acestora.

Pornind de la modalitatea tipica de prestare pe plan international, Ronald Shelp clasifica serviciile:

Tranzactii internationale cu servicii legate de investitii (bancare, profesionale, hoteliere)

Tranzactii internationale cu sevicii legate de comert (transport aerian, maritim)

Tranzactii internationale cu servicii legate de investitii si de comert (telecomunicatii, asigurari, sanatate, educatie)

Investitiile straine directe (ISD)

Investitiile straine directe sunt principala modalitate de stabilire a unei prezente comerciale pentru prestarea de servicii pe o piata externa, prin crearea unei noi afaceri in tara gazda sau prin obtinerea controlului intr-o afacere existenta.

Importanta ISD pentru tranzactiile internationale cu servicii este in continua crestere. ISD in domeniul serviciilor au evoluat mai rapid decat ISD in alte sectoare si, ca atare, compozitia sectoriala a ISD la nivel mondial cunoaste orientarea catre servicii, incepand cu economiile tarilor dezvoltate, continuand cu cele in curs de dezvoltare si cu cele in Multe dintre serviciile ce nu sunt comercializate in mod direct sunt incorporate in bunuri si sunt, astfel, exportate (bunurile comercializate peste granita includ servicii ca: transport, electricitate, gaz, servicii financiare etc.)

Aceasta precizare sugereaza faptul ca serviciile sunt mult mai comercializabile dacat s-a considerat in mod traditional. Totusi o analiza a fluxurilor internationale de servicii, precum si o masurare a acestora sunt mult ingreunate de lipsa informatiilor statistice.

Evolutia comertului international cu servicii.In anii 80, serviciile s-au constituit in sectorul economic cu cel mai inalt ritm de crestere in ceea ce priveste tranzactiile transfrontaliere. In aceasta perioada, exporturile mondiale de servicii au crescut cu 9,2 % pe an in timp ce exporturile de bunuri au avut un ritm de crestere de 8,2 % pe an.Exporturile mondiale de servicii comerciale au crescut din 2001 pana in 2004 cu pana la 16%.

Perspective ale tranzactiilor internationale cu servicii:

Exista cateva motive pentru care se prevede o continuare a cresterii comertului international cu servicii, atat in termeni absoluti, ca procent din PIB, cat si in comparatie cu comertul international cu bunuri:

Dezvoltarea tehnologiilor

Cresterea veniturilor individuale

Cresterea comertului international cu bunuri

Adancirea negocierilor de liberalizare a serviciilor in cadrul GATS

Reformele reglementarilor interne

Proliferarea gruparilor integrationiste regionale (UE, NAFTA)

Modalitati de internationalizare a serviciilor

Plecand de la definitia tranzactiilor internationale cu servicii, precum si de la tipologia pe 4 dimensiuni a modalitatilor de prestare peste granita a serviciilor, utilizata in cadrul GATS, vor fi examinate cele doua modalitati majore de internationalizare a serviciilor, respectiv:

Prin comert international

Printr-o anumita forma de prezenta comerciala

Comertul international este partea cea mai vizibila a internationalizarii serviciilor si, de asemenea, cea mai usor de cuantificat, in ciuda constrangerilor de ordin statistic, mult mai pronuntate decat in cazul comertului cu bunuri.

Distingem 4 situatii posibile, aplicabile tranzactiilor internationale cu servicii.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }