QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Analiza mediului de marketing a companiei coca-cola hbc

ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING A COMPANIEI COCA-COLA HBC


Mediul de marketing este foarte dinamic si trebuie mereu urmarit.Mediul de marketing poate fi:intern sau extern.


Mediul intern=totalitatea resurselor unei firme(potentialul firmei),cadrul organizatoric,calitatea conducerii si instrumentele cu care orice intreprinzator poate sa actioneze pe piata:produsul,pretul,distributie si promovare.


Mediul extern este foarte dinamic si trebuie urmarit mereu.Sub aspectul starii sale,mediul extern se poate regasi in 3 forme:
-mediu stabil-perioade linistite pe piata;evolutia fenomenelor este lenta;nu ridica probleme de adaptare pentru o firma;este tot mai rar intalnit.


-mediu instabil-frecvente modificari;tipul obisnuit de mediu cu care se confrunta firma;este necesara o atitudine prospectiva.


-mediu turbulent-este un mediu ostil firmei;se caracterizeaza prin schimbari bruste,imprevizibile;este caracteristic firmelor romanesti;genereaza un grad ridicat de risc.

In raport de natura componentelor sale,mediul extern(ambiant) se poate structura in:

a.mediu natural-sol,clima,resurse naturale

b.mediu artificial-constructii,drumuri

c.mediu social-ansamblul elementelor de ordin economic,institutional,politic,juridic,cultural,moral


Micromediul


Micromediul firmei Coca-Cola cuprinde o multime de factori externi care afecteaza in mod direct intreprinderea si asupra carora se poate exercita un anume control.Influentand deciziile,strategiile si tacticile de marketing,schimbarile din acest mediu au o deosebita semnificatie pentru marketeri.


Componentii principali ai micromediului sunt: furnizorii, clientii, intermediarii, concurentii si alti detinatori de interese (indivizi sau grupuri ce au anumite interese intr-o intreprindere).


Furnizorii Companiei


Pentru Compania Coca-Cola Iasi furnizorii de materii prime si materiale reprezinta un punct cheie atat pentru departamentul aprovizionare, cat si pentru departamentul marketing. Odata ce a fost stabilita lista furnizorilor importanti, urmeaza un studiu mai mult sau mai putin detaliat al fiecaruia dintre ei si a ofertei prezentate de acestia.


Firmele cu care Compania Coca- Cola Iasi colaboreaza sunt in principal furnizori locali. Exceptie face firma Varoise de Concentres, Franta si Leventis, Belgia care asigura principalele materii prime: concentratul si zaharul.

- VAROISE DE CONCENTRES, FRANTA- Concentrat

- BUSE PRODGAZ, PITESTI- Bioxid de carbon

LEVENTIS, BELGIA- Zahar

- NOVIS, CLUJ- Etichete, Afise, Postere, Brosuri

- CROWN INTERNATIONAL, IASI- Capse

- 3P ROMANIA, IASI- Navete

- STIMET, SIGHISOARA- Sticle

- GMH, SUCEAVA- Carton.

De asemenea, firma lucreaza cu multi furnizori externi de materiale publicitare:

- DIMOLAS & CO, GRECIA;

- HELGE & HOLGEBERG, SUEDIA;

- CURVER, UNGARIA;

- FOTINOUPOULOS, GRECIA;

- PAUL FLAM, SUA,

dar, majoritatea sunt furnizori locali:

- TH INVEST, IASI;

- 3P ROMANIA, IASI;

- EXCLUSIV SIGNIS, IASI;

- METALCO, IASI;

- MULTICOLOR, IASI;

- PRINT COLOR, IASI;

- ELTIRX, BUCURESTI;

- SMAPLAST, BOTOSANI.

Clientii


In ultimii ani, firmele trebuie sa faca fata unei concurente crescande. Acestea pot face fata concurentei daca trec de la politica bazata pe produs si vanzari la o politica bazata pe client si pe marketing, pe cunoasterea si satisfacerea nevoilor consumatorilor.


Succesul Companiei Coca-Cola se datoreaza faptului ca politica sa este indreptata catre client, oferindu-i o calitate superioara. Specializarea in crearea clientelei si sprijinirea acesteia reprezinta puncte esentiale in succesul obtinut. Clientul si consumatorul ocupa un loc foarte important printre obiectivele si deciziile ce urmeaza a fi luate, firma asigurand servicee si asistenta de specialitate.

Tipuri de clienti existenti

BASIS include 4 tipuri de clienti:

BUSINESS TYPE 1

BUSINESS TYPE 2

BUSINESS TYPE 3

BUSINESS TYPE 4.

BUSINESS TYPE 1 defineste clientii din piata directa, cei la care distributia produselor este facuta de COCA COLA COMPANY.


BUSINESS TYPE 2 defineste clientii din piata indirecta, cei la care distributia produselor este facuta de DISTRIBUITORII cu care lucreaza COCA COLA COMPANY.


BUSINESS TYPE 3 defineste COMPANIILE COCA COLA.

BUSINESS TYPE 4 defineste clientii „pick up” (cei care isi ridica singuri marfa de la fabrica, sau de la depozitele COCA COLA), precum si punctele de vanzare ale companiei.

In BUSINESS TYPE 1 si 2 sunt definiti:

Clientii activi;

Clientii desfiintati sau „suppressed”.


1.CLIENTII ACTIVI pot fi:

PERMANENTIOCAZIONALI (W07)

TEMPORARI.

Clientii PERMANENTI reprezinta aproximativ 10% din clientii existenti in sistem.


Ei sunt trecuti atat pe rutele MARKET DEVELOPERILOR cat si pe rutele SOFERILOR, si sunt vizitati o data la 1, 2, 3 sau 4 saptamani.

Clientii OCAZIONALI sunt trecuti numai in rutele SOFERILOR.


Clientii TEMPORARI sunt clientii cu activitate sezoniera. In perioada sezonului mort acest tip de clienti se regaseste in segmentul de piata W08, si nu pot fi trecuti nici pe ruta MARKET DEVELOPER-ului si nici pe ruta SOFERULUI. In momentul activarii este obligatorie trecerea clientului respectiv atat pe ruta SOFERULUI cat si pe ruta MARKET DEVELOPER-ului. Responsabilitatea schimbarii segmentului de piata W08 cu segmentul de piata care defineste activitatea clientului respectiv revine persoanei autorizate sa faca modificari in BASIS. Aceste modificari vor fi facute numai la cererea ROUTE AUDITOR-ului. Exemplu de clienti temporari: terase (care se deschid numai vara), comert ambulant (care prospera in preajma patinoarelor iarna).


In ceea ce priveste rutele MARKET DEVELOPER-ilor, perioadele la care sunt vizitati clientii sunt in functie de 2 factori: asset-uri (frigidere, rafturi metalice, rafturi de plastic) si vanzari:

30% din clientii cei mai importanti cu asset-uri (frigidere) saptamanal;

restul clientilor cu asset-uri la doua saptamani;

clientii fara asset-uri sunt impartiti in functie de vanzari la 3, respectiv 4 saptamani.


In ceea ce priveste rutele SOFERILOR:

clientii PERMANENTI sunt aprovizionati in functie de cantitatea de produse cumparate o data la una, sau doua saptamani, functie de cerintele pietei;

clientii OCAZIONALI sunt clientii care sunt aprovizionati aproximativ o data pe luna si nu au asset-uri.

2.CLIENTII DESFIINTATI sau „SUPPRESSED” sunt clientii care nu mai comercializeaza produse COCA COLA de o perioada mai mica de 2 ani.


In momentul de fata Coca Cola detine 80% din piata orasului Iasi; per capita in zona de distributie directa este de 120 sticle standard. Clientii apreciaza in primul rand calitatea produselor noastre, aspectul, usurinta cu care produsul poate fi procurat si chiar pretul. Ei privesc produsele firmei ca pe o modalitate de a obtine profit.


Compania abordeaza piata cu agresivitate si in acelasi timp o mare mobilitate, incercand sa se impuna prin calitatea totala a produselor si serviciilor.


Profiturile firmei sunt in continua crestere, fiind rezultatul firesc al satisfacerii clientilor. Calitatea esentiala a castigurilor firmei este pozitia obtinuta fie in detrimentul concurentei, fie prin ocuparea acelor portiuni libere.


Concurenta


Politica urmata de catre concurentii firmei, in special in materie de lansare de produse, a fixarii preturilor sau a campaniilor promotionale, are o mare influenta asupra vanzarilor firmei.


Cunoasterea concurentei joaca un rol hotarator in planificarea de marketing. Firma trebuie sa compare constant produsele, preturile, canalele de distributie si actiunile de promovare cu cele ale concurentei. Astfel ea poate identifica avantajele si dezavantajele pe care le are in lupta cu aceasta, lansand atacuri mai precise asupra concurentei si aparandu-se mai bine de atacurile acesteia.


Compania Coca-Cola analizeaza periodic strategiile concurentilor sai si aceasta pentru ca acesti concurenti dau dovada de multa imaginatie si fonduri financiare nebanuite si isi revizuiesc strategiile periodic.


Coca-Cola se detaseaza de concurenta prin:

produse si servicii superioare,

calitatea serviciilor,

dezvoltarea relatiilor pe termen lung cu clientii,

campanii promotionale bine gandite si realizate,

calitatea si eficienta procesului tehnologic,

increderea pe care a creat-o in mintea consumatorilor,

actiunile promotionale care implica tinerii.


Macromediul


Macromediul firmei reprezinta ansamblul factorilor (variabilelor) incorporabili ce constituie climatul general in care acesta isi desfasoara activitatea.  Exista patru categorii de astfel de factori care influenteaza modul in care firmele isi abordeaza activitatile de marketing.


Mediul socio-cultural

Unele schimbari culturale au avut un impact major asupra intreprinderilor. Schimbarea rolului femeii in viata sociala este unul din factorii care au s-a modificat dramatic. Faptul ca femeile s-au dedicat mai mult carierei profesionale a facut ca lucrurile gospodaresti pe care ea le facea sa fie inlocuite cu diferite aparate.


Inainte, daca femeia era cea care facea siropuri din diferite fructe pentru a la dilua in apa si a obtine un „suc”, acum aceasta nu mai face acest lucru ci consuma sucuri facute in fabrici, acest lucru ducand la cresterea cerintei pentru Coca - Cola.
Schimbarile survenite in stilul de viata si anume preocuparea crescuta pentru dieta alimentara fara exces de calorii a dus la aparitia in gama Coca - Cola a sucului Coca-Cola light care are nu are calorii.


Mediul economic

Coca-Cola se plange de inrautatirea mediului economic din Romania.

Coca-Cola Hellenic, ce imbuteliaza Coca-Cola pe piata romaneasca, anunta ca inrautatirea climatului economic din Romania, Italia si Ucraina, care a afectat vanzarile de bauturi, si scumpirea petrolului, ce a majorat costurile, au dus la revizuirea in jos a obiectivelor.


Compania greceasca si-a redus estimarea de profit pentru 2008 din cauza conditiilor meteorologice mai putin favorabile vanzarilor de bauturi racoritoare, cresterii costurilor si grevelor, care au afectat vanzarile din prima parte a acestui an si au ieftinit actiunile companiei cu o cincime.


Potrivit estimarilor, volumul de vanzari din acest an va creste cu 6% fata de anul trecut, mai putin cu un procent decat estimase anterior. Si castigul inainte de dobanzi

si impozitare este asteptat sa creasca cu doar 5-7 procente, in loc de 11-13%, cat fusese anuntat anterior.


Mediul tehnologic

Pentru intreprindere mediul tehnologic este important din cauza urmatoarelor motive:


Creeaza noi moduri de satisfacere a nevoilor consumatorilor, astfel, Coca - cola poate lansa un nou tip de produs care are un gust mai bun si care nu contine substante nocive pentru organism sau care are o culoare mai atractiva.


Identifica diferite nevoi latente ale consumatorilor. Un exemplu in acest sens poate fi dimensiunea sticlelor care incep de la 0,5l pana la 2,5l.


Poate ajuta la descoperirea unor noi consumatori, astfel sunt vizati consumatorii care nu consum suc dar care pot consuma o bomboana, un jeleu sau o inghetata cu gustul de Coca - cola.


Modificarea naturii concurentei a dus ca intreprinderea sa creeze noi tipuri de suc cu un gust diferit de cel cunoscut iar dozele sau sticlele se ridica de la tonomat.


Mediul demografic


In functie de mediul demografic intreprinderea „Coca- Cola ” depinde de structura populatiei pe grupe de varsta. Scaderea natalitatii din ultimii ani duce la cresterea grupului de varsta intre 15-25 ani care a dus la o expansiune a pietei Coca-Cola, cei care consuma cel mai mult aceasta bautura sunt copiii si adolescentii si tinerii pana la 30 de ani. Cu cat dimensiunea unei familii este mai mare si in care sunt mai multi copii consumul de „Coca - Cola” va fii mai mare decat intr-o familie care nu are copii sau sunt mai putini membrii. Deasemenea rata natalitatii influenteaza direct proportional marimea cererii.


Cresterea ratei divorturilor, mariajul avand o varsta medie care este in scadere duce la o crestere a consumului deoarece fiecare persoana va consuma bautura racoritoare (adica 2 sticle ) fata de cazul unei familii in cadru careia se va consuma o sticla.


Analiza SWOT


SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti „Strengthts” (Forte, Puncte forte), „Weaknesses” (Slabiciuni, Puncte slabe), „Opportunities” (Oportunitati, Sanse) si „Threats” (Amenintari). Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia, iar urmatoarele doua privesc mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei.


Politica de marketing-principalul avantaj competitiv al Coca-Cola Company .

COCA-COLA este o bautura racoritoare in varsta de peste 100 de ani si care a aparut ca orice altceva decat o bautura racoritoare.

Pe la inceputul secolului, COCA-COLA a inceput sa straluceasca. Cea mai buna bautura de temperanta din tara”, clamau panourile publicitare.

Compania Coca-Cola Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 53,3 milioane lei (16 milioane de euro), in crestere cu 16,4% fata de anul precedent, in timp ce profitul brut al firmei a urcat usor, de la 21,9 milioane lei in 2005 la 22,2 milioane lei (6,7 milioane de euro).
In ceea ce priveste punctele slabe,ziarul american The New York Times din 07.07.2006 relata ca agentii federali FBI au arestat si pus sub acuzare un angajat al companiei Coca-Cola si alte doua persoane,pentru furt de informatii confidentiale,inclusiv o monstra a unei bauturi ce urma a fi lansata,declarand ca cele trei persoane au incercat sa vanda informatii strict secrete rivalei companiei Pepsi Co,in schimbul unei sume de 1,5 milioane de dolari,aceasta ducand la o imagine nu prea placuta a companiei in ceea ce priveste personalul.

Compania lucreaza cu 91 de companii de distributie care acopera mare parte din tara. Distributia directa este mentinuta in Bucuresti, Craiova, Pitesti, Brasov, Ploiesti, Iasi si Constanta ceea ce ofera oportunitati de angajare prin numarul mare si diversitatea locurilor de munca in functie de nivelul de pregatire.

Amenintari

In Occident oamenii au inceput sa se cam fereasca de bauturi carbogazoase. Nenumaratele campanii de tip „traieste sanatos” incep sa-si faca efectul. In plina era ipohondriaca, in care cancerul&co ne pot privi si printr-un gat de sticla, vestul educat, avertizat impotriva E-urilor si chimicalelor din „sucuri” nu mai comanda o Cola cu meniul Big Mac, ci o apa, „plata, va rog”. Rezultat: vanzarile la bauturi carbogazoase sunt in scadere si nici cele mai solide marci nu sunt la adapost de amenintarile asa-numitului trend „igiena de viata sanatoasa”, care schimba pe traseu obisnuintele consumatorilor.

Tot ca o amenintare putem considera faptul ca Producatorul de bauturi racoritoare Coca-Cola anunta, marti, 7 aprilie ,un profit net de 1,35 miliarde de dolari pentru primul trimestru din 2009, in scadere cu 10% fata de 1,5 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut, transmitea Agentia Reuters.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }