QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Referat – varstele organizatiilor

REFERAT – VARSTELE ORGANIZATIILOR


Descrierea organizatiei


Organizatia de care apartin este o unitate militara din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Obiectivul principal al organizatiei este acela de instruire, pregatire a personalului in vederea executarii anumitor misiuni care sunt incredintate organizatiei. Dimensiunea organizatiei este destul de mica din punct de vedere al intinderii geografice dar este destul de mare din punct de vedere al personalului (persoanele care formeaza organizatia isi au domiciliu in multe orase din sudul tarii si nu numai).
Dupa tipurile de organizatii care au fost identificate de Weber, forma de organizare a organizatiei din care fac parte are caracteristici de tip rational – legal. Liderul isi exercita autoritatea printr-un sistem de reguli si proceduri bine stabilite. Autoritatea fiecarei persoane este inclusa in functia pe care o ocupa, deciziile luate si ordinele date fiind executate.

Organizatia apartinand unui sistem piramidal, comunicarea este formala si se realizeaza de sus in jos, atat in interiorul organizatiei cat si in exteriorul acesteia. Comunicarea formala de sus in jos nu este singurul tip de comunicare, existand si comunicare pe orizontala (intre managerii sectiunilor care formeaza organizatia). In acelasi timp nu trebuie neglijata comunicarea informala, care are o pondere destul de mare in organizatie.

Din punct de vedere al luarii deciziilor, organizatia se incadreaza intr-un sistem autoritar – democratic. Liderul organizatiei ia decizia, dar nu inainte de a se consulta cu sefii compartimentelor de specialitate.Chestionarul crizelor de dezvoltare in organizatie


Criza de dezvoltare

A

Intr-o foarte mare masura

B

Intr-o mare masura

C

In anumite momente/uneori

D

Intr-o mica

masura

E

Intr-o extrem de mica

masura

Angajatii au sentimentul ca “nu sunt suficiente ore in zi pentru a-si termina treaba”X2. Angajatii isi petrec prea mult timp rezolvand conflicte/incidente
X


3. Angajatii nu stiu cu se ocupa colegii lorX4. Angajatii nu inteleg directia spre care se indreapta firmaX5. Sunt prea putini manageri buni


X
Angajatii simt ca “daca doresc ca un

lucru sa fie facut bine, trebuie sa il faca

ei insisi”
X


7. Cei mai multi dintre angajati considera ca intalnirile sunt pierdere de vreme
X


Cand se fac planuri, de foarte putine ori este urmarita desfasurarea acestora asa incat sa se asigure ca sunt duse la

indeplinite in maniera dorita.X

9. Unii angajati simt ca locul lor de munca este nesigur
X


Compania a crescut din punct de vedere al vanzarilor dar nu si din punct de vedere al profitului.


SCORARE

11. Adunati numarul raspunsurilor de pe fiecare coloana


Inmulteste numerele de pe linia 11 cu

numarul din linia 12 si inregistrati rezultatele in coloana 13.


Rezultatul multiplicarii liniei 11 cu 12


Adunati numerele inscrise pe linia 13 in coloanele de la A la E si plasati rezultatul pe aceasta linie.Interpretarea raspunsurilor si a rezultatului final


Item 1. Exista anumite perioade din an (ex: inceput si sfarsit de an) cand trebuie transmise diverse situatii, dari de seama foarte complexe catre esaloanele superioare, iar termenele (deadline) cu care vin sunt foarte scurte. De asemenea, sunt zile in care sosesc faxuri la care trebuie sa raspundem intr-un timp scurt si atunci chiar simti ca nu iti ajung 24 de ore intr-o zi sa rezolvi problemele.

Item 2. In acest tip de organizatie conflictele pot apare atunci cand responsabilitatile sau atributiunile unui membru al organizatiei se suprapun cu a unui sau mai multi membri ai organizatiei. Existand o buna definire a atributiunilor si responsabilitatilor pentru fiecare membru al organizatiei, angajatii organizatiei nu sunt angrenati in conflicte de acest gen. Desigur, acolo unde apar anumite conflicte sau incidente sunt imediat remediate de catre seful celor implicati.

Item Lucrand in cadrul unui compartiment, preocuparea principala a unui angajat este aceea de a-si indeplini propriile atributiuni. Dar fiecare compartiment este format din mai multi angajati care trebuie sa interactioneze pentru ca acel compartiment sa functioneze. Mergand mai departe, compartimentele intre ele intra in contact, interactioneaza pentru indeplinirea obiectivelor organizatiei. Astfel, angajatii organizatiei stiu cu ce se ocupa colegii lor, dar pana la un anumit nivel de cunoastere.

Item Datorita procesul de restructurare a Ministerului Apararii Nationale, organizatiile din cadrul acestuia sunt intr-o continua schimbare, modificare. Cand spun schimbare ma refer la faptul ca misiunile incredintate organizatiei sunt modificate, apar unele noi sau altele capata alta forma. Astfel, obiectivului organizatiei de a instrui si pregati personalul pentru anumite misiuni se modifica si el. Astfel de situatii, in care angajatii organizatiei au fost instruiti pentru un anumit tip de misiuni si peste un an de zile se primeste ordin sa executi alte misiuni, te debusoleaza si nu mai stii in ce directie se indreapta organizatia.

Item In organizatia din care fac parte nu exista nici un manager bun. Cu toate ca cei care sunt in fruntea organizatiei au trecut prin toate etapele ierarhice, au urmat cursuri de specializate, acestea nu si-au insusit cunostintele si deprinderile unui bun manager. Pentru a fi un bun manager, pe langa foarte multe cunostinte si munca si mai multa, trebuie sa ai si aceea scanteie, carisma.

Item Majoritatea angajatilor organizatiei sunt specializati intr-un anumit domeniu de activitate pe care il cunoaste foarte bine. Este clar ca atunci cand este un lucru de facut, cel care conduce activitatea va delega pe cel mai avizat membru al organizatiei. Astfel, nu se creeaza sentimentul ca “daca doresc ca un lucru sa fie facut bine, trebuie sa il fac eu insumi”.

Item Prin intalniri cred ca se refera la acele sedinte de lucru. Dupa parerea mea sedintele de lucru nu sunt pierdere de timp. La aceste intalniri se pun in discutie multe aspecte, si bune si mai putin bune. Fiind mediate de liderul organizatiei, au rolul de a rezolva anumite tensiuni care apar intre compartimente sau de a se discuta probleme de interes general. Singura obiectie fata de aceste sedinte de lucru este aceea ca acestea sa nu fie prea dese sau lungi pentru ca, in acest caz, perturbeaza activitatea angajatilor.

Item De fiecare data cand se executa o activitate, se realizeaza un plan la care trebuie sa participe un anumit compartiment sau chiar intreaga organizatie, este delegat, de catre seful compartimentului sau chiar de catre liderul organizatiei, un responsabil privind activitatea respectiva. Acest angajat al organizatiei, prin delegare, primeste autoritatea de a conduce aceasta activitate si raspunde direct de executarea activitatii sau de indeplinirea planului. Astfel, desfasurarea fiecarei activitati este urmarita pana cand sunt indeplinite toate cerintele in maniera dorita.

Item Datorita sistemului din care face parte organizatia, este mica probabilitatea concedierii unor angajati, decat in cazul in care s-a intamplat ceva grav. Chiar daca o organizatie este desfiintata datorita procesului de restructurare a Ministerului Apararii Nationale, singura problema pentru angajatii organizatiei este cat de departe de casa si familie voi lucra.

Item Organizatia din care fac parte nu este o companie producatoare de bunuri sau servicii, ci dimpotriva este o permanenta consumatoare de bunuri si servicii. Acest item nu face obiectul analizei si nici nu a fost scorat.


Interpretarea rezultatului. Se observa ca rezultatul chestionarului se situeaza intre 20 – 29, ceea ce corespunde culorii orange. Intr-adevar, exista necesitatea unei analize atente asupra unor probleme cu care se confrunta organizatia. Plecand de la realitatile organizatiei trebuie gasita sursa acestor probleme si combaterea lor intr-un mod cat mai eficient. De asemenea, sunt anumite arii de activitate carora le trebuie acordata o atentie sporita sau supravegheate.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }