QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Referat - romania – regiunea sud-est - italia – regiunea abruzza


UNIVERSITATEA “DANUBIUS” GALATI


FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE


SPECIALIZARE : F. B.

ANUL : II ID


REFERAT - ROMANIA – REGIUNEA SUD-EST


ITALIA – REGIUNEA ABRUZZA
  1. REZUMAT


Natura a fost foarte generoasa cu Romania ,tara a carui relief nu este

doar variat ci si armonios distribuit .


Clima temperat-continentala cu ierni friguroase si veri calduroase.


Romania este o tara carpatica, dunareana si pontica.


Romania are un valoros potential turistic natural si cultural, se presupune ca, intr-un viitor apropiat,turismul va aduce venituri mari tarii .


Populatia tarii este in descrestere si are un nivel de viata scazut.


Economia sufera profunde transformari,rezultat al schimbarilor politice.


Turismul ar putea deveni una dintre cele mai rentabile activitati economice.


Italia ,cel mai dezvoltat stat mediteranian ,este a cincea mare putere economica a lumii.


Din punct de vedere economic ,exista diferente mari intre nordul si sudul Italiei. Nordul Italiei este inima economica a tarii.


Italia, o tara peninsulara si insulara,cu relief muntos si vulcani active, cu clima si vegetatie mediteraniana.


Desi este dezvoltata din punct de vedere economic ,Italia prezinta mari diferente economice si de populatie intre nordul foarte dezvoltat si sudul in curs de dezvoltare.Turismul aduce Italiei venituri mari.


Italia este plina de cultura, de peisaje deosebite, ceea ce o face una din destinatiile preferate de turisti din intreaga lume.


Este recunoscuta pentru creativitatea in sectoarele de moda pana la produsele agricole traditionale care au o tehnologie de varf .

  1. CUVINTE CHEIE

Neregula – orice abatere de la legalitate , regularitate si conformitate precum si orice nerespectarea prevererilor memorandurilor de finantare.


Neregula cu impact financiar – se defineste ca fiind o neregula care are loc atunci cand a fost efectuata o plata, iar aceasta s-a dovedit a fi justificata in cadrul unui proiect finantat.


Totalitarism – regim sau conceptie politica totalitara.


Tranzitie – trecere (lenta sau brusca) de la o stare la alta ; intermediar.


  1. INTRODUCERE

Romania - este situata in partea de sud-est a Europei centrale in nordul peninsulei balcanice.

- guvernare: tip republica, constitutie, presedinte, ministri, consiliul de ministri ;

- suprafata de 237, 499 km²;

- capitala Bucuresti;- orase mari: Constanta, Timisoara, Cluj, Galati, Brasov;

- cetatenie romana;

- populatie 21,55 milioane;

- religii : ortodoxa, romano- catolica, evanghelici ;

- limba romana;

- educatie: 10ani obligatorii .


Romania are toate formele de relief major : munti, podisuri si campii ele ocupa suprafete aproximativ egale si sunt dispuse in trepte concentrice.


Romania este o tara cu un potential considerabil bogat in terenuri agricole; diverse surse de energie : carbine, petrol, gaze naturale, hidrocentrale si centrale nucleare.


Agricultura procent PIB 10%

Industrie procent PIB 37%

Servicii procent PIB 56%

Constructii procent PIB 7%Comert export: textile, produse chimice, produse din lemn.Pietele cele mai importante Italia, Germania, Franta, Turcia si Ungaria.

Comert import: utilaje, echipamente, textile, combustibil, minereu de fier, masini si produse minerale.

Romania are o forta de munca educata si oportunitati pentru dezvoltarea in domeniul turismului la Marea Neagra si Muntii Carpati.Italia – situata in sudul continentului Europa si consta in principal dintr-o peninsula in forma de cizma si doua insule mari in Marea Mediterana, Sicilia si Sardinia.

forma de guvernamant- republica ;

suprafata 300.000 km²;

populatia 58.600.000 locuitori;

limba oficiala italiana;

religii: catolicism, evanghelici , ortodox;

capitala: Roma;

moneda ;euro.

Relief : - Muntii Apenini se afla in centrul peninsulei mergand spre EST unindu-se cu Alpii care apoi formeaza un arc inchizand Italia in NORD.

cel mai inalt punct al Italiei este Muntele Alb cu 4808.

Italia este asociata cu doi faimosi vulcani acum adormitul Vezuviu in apropiere de Napoli si activul Etna in Sicilia.

Clima continentala cu o temperatura medie de 1,5sC iarna, 24sC in iunie.


Principalele actractii din Italia sunt : Colosseum, Columna lui Traian , Pantheonul, impunatorul Vatican, romantica Venetie si Sicilia, cea mai faimoasa insula din mediterana.


  1. STADIUL CERCETARILOR EFECTUATE IN TEMATICA INVESTIGATA

Italia – o republica democrata si o tara dezvoltata ocupand a saptea pozitie conform PIB-ului a opta conform indicelui calitatii vietii si a douazecea conform indicelui dezvoltarii umane.


Este membru fondator al U.E. si unul dintre membrii ai G8, OTAN-ului Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.Economia capitalista ramane divizata industrial bine dezvoltata dominata de companii private si in sud agricultura cu o rata a somajului de 20%.

Romania principalele industrii sunt cea textila si de incaltaminte, industria metalurgica, de masini si asamblare masini, miniera prelucrarea lemnului a materialelor de constructii.


In present industria constructoare de masini Dacia Logan este foarte larga si este orientata spre piata. Industria romaneasca de IT cunoaste o crestere anuala constanta.
Agricultura reprezinta 6%din PIB ea este departe de ceia ce se practica atat ca productie ci si ca tehnologie.


Fostul granar al Europei in perioada interbelica devine un importator net pe anumite segmente – elementele cele mai concludente sunt carnea , fructele si legumele.5. EXPUNEREA PROBLEMEI


Regiunea de dezvoltare a Romaniei se refera la sub diviziunile regionale ale Romaniei create in 1998 pentru a coordona dezvoltarea regionala a Romaniei sa adere la U.E.


Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare dupa pozitia geografica a tarii : NORD-VEST, NORD-EST, SUD-VEST, SUD-EST, SUD, VEST,CENTRU , BUCURESTI SI ILFOV.


Judetele care fac parte din Regiunea SUD-EST sunt Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea.


Centrul administrativ al Regiuniide Dezvoltare SUD-EST este Municipiul Braila.


Regiunea SUD-EST este alcatuita din 35 orase si 354 comune orasul principal fiind Constanta.


Regiunea de Dezvoltare SUD-EST cuprinde toate formele de relief: campia Baraganului, podisul Dobrogei cu Muntii Macinului, Lunca Dunarii iar in NORD-VEST o parte a Carpatilor si Subcarpatilor de curbura.

Italia a indeplinit criteriile Uniunilor Economice si Monetare beneficiind de o rata a somajului scazuta, care i-a permis alaturarea la Euro de la conceperea sa in 1999.


Totusi performata economica Italiana a ramas in urma partenerilor sai europeni guvernul actual initiaza o serie de reforme pe termen scurt destinate inbunatatirii, competitivitatii si a cresterii pe termen lung.6. CONCEPTE SI TERMINOLOGIEConceptul totalitarism in limbajul social politic romanesc; “Europenii trebuie sa gaseaca o cale de a rescrie istoria astfel incat atat vestul cat si estul continentului sa fie corect repartizate. Demessul presupune insa acceptarea a doua mari adevaruri: o data faptul ca epicentrul suferintei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost in EST nu in VEST si faptul ca timp de patru decenii cetatenii tarilor din est au trecut prin jugul comunist nu prin integrare europeana.”

( Vestul – Timothy Smyder)Potrivit lui Carl Schmidt, totalitarismul poate fi definit astfel “dusman total, razboi total” ca sa duci un “ razboi total” trebuie sa ai un “ stat total” adica un “stat totalitar”. Si cred ca anta este esenta totalitarismului.


Problema conceptelor-cheie romanesti au sensuri duble sau multiple exemplu in politica administratiei, legislatiei cultura, etnie, natiune. majoritate, tranzitie a creat un handicap pentru interpretii straini ai fenomenelor politice in cazul de fata ai gandirii si practicii totalitariste.


7. REZOLVAREA PROBLEMEI – SOLUTII IDENTIFICATE


Italia apreciaza eforturile Romaniei pentru aderarea la U.E. In urma unor discutii dintre Miron Mitrea si Pietro Lunardi cei doi au punctat : libera circulatie a marfurilor si persoanelor , proiectul Galileo, participarea companiilor italiene la proiectele de infrastructura din Romania.Vizita reprezinta un semnal politic important in ceea se priveste recunoasterea eforturilor depuse de partea romana in scopul aderarii la U.E. in mod special in domeniul transporturilor. Ministrul Pietro Lunardi afirma faptul ca intalnirea a fost constructiva temele tratate au fost legate de inoirea si modernizarea marilor retele de transport rutier si ferovier.


Italia este preferata de cei care isi urmeaza partenerul sau familia. Italia a indeplinit Criteriile de la Copenhaga in ce priveste integrarea: institutii stabile, care garanteaza democratia, statul de drept, drepturile omului si respectarea drepturilor minoritatilor, o piata functionala precum si capacitatea de a face fata presiunei concurentei si fortelor pietei.


8. ANALIZA REZULTATELOR


Abruzzo - este o regiune in Italia;

- situata la frontiera sa de vest mai putin de 50 mile spre est de Roma;

- este considerata o parte a Italiei de sud, un vestigiu al asociatiei Abruzzo istoric cu regatul celor doua SiciliiEconomic a fost o regiune saraca in sudul Italiei dar prin mai multe masuri a fost scapata de la spirala de subdezvoltata si a devenit regiunea “Prima” a “Italiene Mezzogiorno” aceasta confirma sistemul economic bine dezvoltat al Italiei si mai ales echilibru cresterii economice.

De la un PIB pe cap de locuitor in 1951 de 53% la 76% in 1994, fiind procentul cel mai mare din toate regiunile.

Sectorul industrial extins rapid in special ingineria mecanica, echipamente de transport si de telecomunicatii au facut ca in 2003 Abruzzo sa aiba PIB pe cap de locuitor de 84% devansand astfel pe cei din NORD.

O activitate mai demna de retinut este litoralul si turismul montan care este de o importanta considerabila pentru regiune. O treime din regiune este desemnata parcurilor Nationale sau Regionale. In parcuri se gasesc zone protejate unde exista flora si fauna rara precum ursul brun, Worf si capra neagra.


Regiunea de dezvoltare SUD-EST are probleme majore in agricultura anume:

-lipsa unor investitii majore in agricultura nu atat din cauza lipsei fondurilor de finantare ci mai degraba din dificultatea accesarii acestora;

-faramitarea pamanturilor;

-litigiilor legate de proprietate;

-tehnologie precara.


9. CONCLUZIITurismul in Romania reprezinta sectorul economic care dispune de un potential valoros de dezvoltare ce poate deveni o sursa de atractie atat a investitorilor cat si a turistilor staini, insa concurenta puternica din partea tarilor ( Ungaria, Bulgaria, Croatia ) si a aploarea problemelor legate de competitivitatea turismului romanesc ingreuneaza situatia. Un potential mare il reprezinta agroturismul.


Italia are capacitatea de asi asuma obligatiile de stat membru in special adeziunea la obiectivele Uniunii Politicii Economice si Monetare.


Regiunea de Dezvoltare SUD-EST a primit cu multa deschidere planul de dezvoltare aplicat prin numeroasele masuri totodata asumandu-si riscuri si nereguli.


Managementul riscului este organizat sa se desfasoare pentru a asigura faptul ca fiecare risc identificat in institutie este documentat si diminuat

sa protejeze fondurile nationale si ale U.E. impotriva fraudei, pierderilor, incalcarea prevederilor.

sa protejeze resursere organizatiei

sa asigure exactitatea si actualizarea informatiei.


Neregulile pot fi intentionate cu impact financiar sau fara impact financiar

Nereguli intentionate: - declaratii false;

- facturi false;

- documente lipsa;

- transferal fraudulos al unor fonduri catre alte conturi; decat cele declarate initial

- facturi emise fictive.
10. PROPUNERI


As dori ca regiunea de dezvoltare SUD-EST sa urmeze exemplul de dezvoltare economica a regiunii Abruzzo. Romania sa urmeze metodele de Dezvoltare a Italiei.

Motto: “Nu poti forta o planta sa creasca incercand sa o tragi de frunze, ceea ce poti face sa creezi mediul propice in care poate prospera”

(Etienne Wenger, 1999)

Motto: “Viitorul va apartine celor ce vor sti sa inoveze mai ieftin nu sa produca mai ieftin”.11. BIBLIOGRAFIEwww.wikipedia-economiaromaniei.ro

www.wikipedia-regiuneadesud-est.ro

www.apdrpsud-est.ro

publicatie online-vestul

hotnews.ro-stirinonstop

www.inforegio.ro

www.italiatourism.comNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }