QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

10 Motive pentru care merita sa negociezi10 Motive pentru care merita sa negociezi

  Mai jos voi expune cateva motive, care sper sa te convinga ca merita sa negociezi. Negocierea este o arta care nu apartine doar unor oameni! Aceasta arta, dupa cum te vei convinge mai jos, poate fi invatata si practicata, atat in viata personala cat si profesionala!

  1. Poti si trebuie!

Primul motiv pentru care merita sa negociezi este insasi finalitatea negocierii. O vorba mai veche spune in urmatorul fel: in viata nu primesti ceea ce meriti ci ceea ce negociezi. Sa negociezi este o abilitate care poate fi invatata si exersata. Merita sa negociezi pentru ca poti face acest lucru, merita sa negociezi pentru ca numai asa poti obtine mai mult.  1. Exista o "placinta" mare

Am folosit o metafora pentru a defini acest al doilea motiv pentru a va face sa intelegeti mai usor. Este vorba aici de o pozitie perceptuala a mintii care de cele mai multe ori ne franeaza atunci cand credem ca nu mai putem obtine nimic, fie ca nu este nimic pentru noi, fie ca este prea tarziu pentru a negocia. Aceasta "placinta" exista, trebuie doar sa ajungi la masa la care aceasta placinta se imparte. Mai mult de atat, nimic nu te opreste in a solicita aceasta reimpartire. Nu putine sunt situatiile in care credeam ca totul este pierdut si totusi mai incercam ceva, din datoria fata de noi, pentru  a sti ca am incercat totul. Surpriza poate fi aceea ca se poate obtine mai mult, ca atunci cand credeai ca totul este pierdut lucrurile au iesit intr-un final bine. Prin urmare exista o placinta mare, trebuie doar sa gasesti calea potrivita de a cere o bucatica din ea!

  1. Esti la fel de puternic ca partenerul

Al treilea motiv pentru care merita sa negociezi este pentru a te pune in valoare. Trebuie sa ai o mentalitate de om "care poate misca muntii din loc".  In niciun caz nu va trebui sa obtii o pozitie de inferioritate, de om mai slab. Cauta acele motive pentru care esti la fel de puternic ca si partenerul tau. Cei mai abili negociatori folosesc acest atu, anume increderea in fortele proprii, increderea ca poti fi la fel de bun si la fel de puternic cum este partenerul tau de negociere!

  1. Negociatorul nu iti este dusman

S-au dus vremurile in care negociatorul este dusmanul numarul unu, strategia in care dintr-o negociere trebuie sa existe un invingator si un invins nu se mai aplica in zilele noastre. Negocierea moderna pleaca de la premisa ca fiecare trebuie sa castige dintr-o negociere. Aceasta strategie este numita Win-Win. Partenerul tau de negociere nu este un dusman, este acela care iti poate face viata mai buna, este acela care te poate ajuta in schimbul a ceva.

  1. Negocierea: sentiment de autopretuire

A negocia permanent, naste un sentiment de autopretuire. Vei invata mai multe lucruri despre tine, despre calitatile tale. A negocia insemna a-ti exersa abilitatile care iti vor pune in permanenta calitatile in valoare. Oamenii de succes sunt aceia care se apreciaza corect. Acest sentiment de autopretuire genereaza  o stare de confort. Trebuie sa avem grija sa nu transformam insa acest sentiment de autopretuire in inganfare sau infumurare. Prin urmare negociind cu siguranta vei castiga ceva pentru tine, anume acest sentiment de autopretuire.

  1. Negociere nu este o lupta de  orgolii

Am tinut sa aduc si  acest  amendament pentru a  va face mai degraba sa intelegeti ce nu este negocierea. Lupta de orgolii, este o lupa de orgolii si atat, nu este negociere. Nimic nu ne opreste in a face totul pentru a demonstra ca orgoliul nostru nu poate ceda. A nu se intelege insa ca ar trebui sa ne lasam calcati in picioare, spun doar ca atunci cand luptam cu orgoliile nu intram sub incidenta negocierii ci avem de-a face cu ciocniri ale caracterelor sau ale ambitiilor nemasurate care nu pot fi productive sau benefice partilor!

  1. Negociaza pentru a-ti implini visele

Trebuie si merita sa negociezi pentru a-ti implini visele. Simtim cu totii ca fara munca nu se poate sa-ti implinesti visele. Cu toate acestea sunt oameni care muncesc foarte mult si nu reusesc sa-si implineasca visele. Oamenii de succes, in afara de munca, poate si putin noroc, au mai facut ceva si anume au negociat!  O negociere buna insemna un pas pentru implinirea viselor tale. Prin urmare: indrazneste sa negociezi pentru a-si implini visele!

  1. Afli lucruri noi.

Negociind vei afla lucruri noi. Poti citi ziare, reviste, te poti uita la televizor sau poti citi o carte si spui ca ai aflat lucruri noi. Acest lucru este foarte adevarat, insa negocierea iti mai aduce ceva, anume informatii pe care nu le poti afla din acele locuri mentionate mai sus. Negocierea este un prilej unic de a intreba si de a afla lucruri noi. In cadrul unei negocieri se vor aduce in discutie aspecte la care nici nu te gandeai. Intr-o negociere trebuie sa fi curios pentru a afla mai multe. Cu cat afli mai multe lucruri cu atat te vei imbogati mai mult, vei afla lucruri mai multe care te pot ajuta in negocierea respectiva, vei afla lucruri care te vor ajuta in negocierile  viitoare. Cu cat vei sti mai multe cu atat vei fi mai puternic!

  1. Acumulezi  experiente unice

Acest  penultim motiv pentru care merita sa negociezi face apel la ceea ce nu poate fi citit undeva intr-o carte. Fiecare negociere este o experienta unica. Experienta este combustibilul pentru perfectionare si ajustare permanenta! Aceste experiente unice ne vor ajuta sa nu cadem in plasa teoreticienilor, ne vor ajuta sa nu fim buni negociatori doar la nivel de discurs ci si in practica. Cu cat vom avea mai multe experiente cu atat vom negocia mai bine!

  1. Inveti sa pretuiesti lucrurile la adevarata valoare

Poti sti cat valoreaza, sa zicem o masina noua, pentru ca este simplu, te uiti intr-un catalog, poti de asemenea sa sti cat valoreaza un calculator, o masina de spalat sau o sticla de apa minerala. Vei sti intradevar cat valoreaza aceste lucruri, dar acestea sunt rupte dintr-un context al negocierii! Practicand negocierea vei afla cat conteaza o concesie pe care o faci, cat valoreaza o concesie pe care ti-o face partenerul. Vei invata de asemenea sa evaluezi un termen de livrare sau sa evaluezi o relatie cu cineva si ce-ti poate aduce acel lucru! Negociind vei invata sa evaluezi lucrurile la o valoare reala, la o valoare prinsa intr-un context bine definit si va asigur ca nu vei gasi in niciun catalog ca valoarea relatiei tale cu prietenul tau valoreaza 2452 uro. A fost o cifra intamplatoare acest 2542, iar exemplul dat a fost fortat pentru a te face sa intelegi ca sunt lucruri care nu au valoare fixa, de multe ori nu au nici macar o valoare financiara ci au o valoare care poate fi negociata, folosita si evaluata corect!

Sper ca prin aceste motive am reusit sa te conving ca merita sa negociezi si sper ca motivele ti se par plauzibile totodata. O sa inchei acest articol printr-o nota mai putin oficiala si anume printr-o gluma pe care am citit-o la un moment dat pe undeva pe internet.


Doi calugari se plimbau prin curtea manastirii. Numele unuia era Pavel iar al celuilalt Iacob. Iacob tragea tacticos din tigara in timp ce citea biblia.

Pavel foarte indignat il intreaba:

Pavel: "Draga Iacob cum se face ca staretul te lasa sa fumezi pentru ca si eu l-am intrebat si mi-a spus ca nu am voie!"

Iacob: Pe mine staretul m-a lasat. Dar sunt curios ce l-ai intrebat?

Pavel: Pai l-am intrebat daca ma lasa sa fumez in timp ce citesc biblia si raspunsul lui categoric a fost nu!

Iacob: Vezi tu mai Pavele, eu l-am intrebat altfel si anume: Preasfintite Starete, crezi ca in timp ce fumez as putea sa citesc si biblia?, Iar raspunsul lui a fost ca se poate!

Mai recititi odata aceasta gluma sa vedeti cum schimbarea pozitiei perceptuale poate schimba rezultatul unei discutii! Vedem cum Iacob este un negociator iar Pavel mai putin!


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }