QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Managementul ca activitate specializata

Managementul ca activitate specializata


Baza obiectiva a aparitiei si dezvoltarii activitatii de management, ca si activitate de specialitate, de sine statatoare, o constituie de fapt munca. Obtinerea unor rezultate complexe si intr-un volum cantitativ mai mare necesita munca in comun, in echipe formate din mai multe persoane.

Munca are doua feluri de manifestare:

activitatea fizica, directa sau cu ajutorul mijloacelor de munca asupra resurselor;
activitatea legata de managementul proceselor de transformare pe care acestea le reclama.

Deci exista procese de munca:

de executie

de management

Managementul este o activitate umana distincta impusa de insasi accentuarea diviziunii muncii pe masura evolutiei si dezvoltarii societatii omenesti.

Dezvoltarea sistemului de relatii umane precum si a relatiilor dintre oameni si comportamentele tehnologice ale organizatiei contribuie decisiv la cresterea complexitatii activitatii organizatiei respective. Pe masura ce se adanceste acest proces apare tot mai mult necesitatea crearii unui sistem de management care sa asigure desfasurarea ritmica a fiecarei activitati si corelarea tuturor verigilor din sistemul organizatiei si care sa orienteze si sa armonizeze activitatea acestora in vederea atingerii scopului propus, respectiv a obiectivelor organizatiei respective.

Ca activitate umana, managementul a aparut din momentul in care un grup de oameni si-a propus sa atinga, sa indeplineasca un obiectiv precis stabilit prin actiuni organizate special in acest sens.

Ca stiinta, managementul s-a cristalizat recent,sec. XX, primele lucrari fundamentale fiind scrise de practicienii de elita pe baza experientei asimilate in marile organizatii din perioada de la sfarsitul sec. XIX, anume: Taylor, Fayol, Sloan etc.

Managementul este ca termen imprumutat din limba engleza,dar care provine de fapt din italiana (manegeare). Succesul obtinut in organizatiile americane a determinat ulterior dominatia metodelor, tehnicilor si instrumentelor managementului dezvoltat in respectivele organizatii.

In prezent, termenul de management are mai multe sensuri. In primul rand stiinta conducerii si conducerea stiintifica a organizatiilor socioeconomice, iar in al doilea rand oamenii denumiti in literatura de specialitate manageri.Ca stiinta, managementul este un ansamblu organizat de concepte, cunostinte, principii, metode, tehnici si instrumente prin care se explica in mod sistematic fenomenele si procesele care se folosesc in conducerea organizatiilor.

Stiinta managementului are o metodologie proprie de investigare stiintifica atat cantitativa cat si calitativa.

Specialistii americani Renth, Boulding, Simonds au fost primii care au facut o distinctie clara intre stiinta managementului si managementul stiintific.

Institutul american pentru stiinta managementului considera ca managementul stiintific reprezinta practica managementului pusa pe baza stiintifica in timp ce stiinta managementului este rezultatul activitatii de cercetare stiintifica a oamenilor de stiinta din acest domeniu.

Profesorul roman Ovidiu Nicolescu defineste stiinta managementului ca studiere a proceselor si relatiilor de management din cadrul organizatiilor in vederea descoperirii legitatilor, principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere de natura sa obtina cresterea competitivitatii.

Managementul este si o arta care reflecta de fapt latura sa pragmatica. Arta managementului consta in maiestria managementului de a aplica cunostintele stiintei managementului la realitatile diverselor situatii in care se afla organizatia, rezultate din interactiunea sa cu mediul ambiant si pentru a obtine rezultatele dorite in conditii de eficienta.

Managementul este si o stare de spirit specifica unor oameni, reflectata de un anumit fel de a vedea, a dori si de a accepta progresul.

Acceptiunea generala este folosirea termenului de management.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }