QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Finatele manageriale (fm) ca functie a managementuluiFINATELE MANAGERIALE (FM) CA FUNCTIE A MANAGEMENTULUIObiective

intelegerea sistemica a managementului financiar al organizatiei
insusirea modului de a atasa valori banesti intrarilor si iesirilor din sistem

insusirea obiectivelor si tehnicilor utilizate in managementul financiar al organizatiei


Cuvinte cheie


Intrari-resurse, iesiri- rezultate, valoare monetara, tangibil, intangibil, amortizare


1. Abordarea sistemica a MF

Orice entitate juridica, cum ar fi: societate comerciala, institutie publica, institut de proiectari sau de invatamant, asociatie non-profit etc. poarta denumirea generica de organizatie. Aceasta este structurata in unul sau mai multe departamente, directii, compartimente, sectii, divizii care indeplinesc anumite functii. Daca se face abstractie de structura si totul este privit ca un intreg, ca o “cutie neagra”, putem vorbi de un sistem.

Sistemul este un set de parti aflate in interactiune care realizeaza unul sau mai multe procese sau indeplineste una sau mai multe sarcini pentru a realiza obiectivele specifice. In general, un sistem este alcatuit din patru blocuri principale: intrari, procese, iesiri si control sau feed-back (sau bucla de intoarcere). Principalul bloc al sistemului este procesarea. Sistemul functioneaza prin receptionarea intrarilor care sunt transformate prin procesare in iesiri si care apoi sunt controlate, pentru a vedea daca satisfac obiectivele sistemului, aducandu-se corectiile necesare. Dimensiunile sistemului depind de punctul din care acesta este privit. Astfel, organizatia este un sistem de la nivelul managerului general sau din punctul de vedere al factorilor de mediu extern (actionari, furnizori, clienti sau beneficiari, concurenti), care este alcatuit din subsisteme (departamente). Departamentul de aprovizionare de exemplu, este un subsistem, dar pentru managerul acestui departament acesta este un sistem, compus din subsisteme (birouri sau locuri de munca).

Definitii

Resurse sau intrari

Problema caruia orice manager trebuie sa-i faca fata, indiferent daca organizatia este comerciala, cu scopul de a crea profit, sau o organizatie non-profit, si indiferent de pozitia pe care o ocupa (nivel I de varf, nivel II de mijloc sau III inferior) se refera la managementul resurselor. Aceasta inseamna ca managerul trebuie sa ia in considerare intrarile, procesele si iesirile din sistemul pe care il conduce. Orice intra in organizatie, departament, atelier, birou, sectie de productie pentru a fi transformat sunt intrari sau resurse. Toate intrarile ce pot fi identificate sunt resurse pentru procesul care se desfasoara in cadrul sistemului sau subsistemului. De modul de utilizare a acestor resurse este responsabil managerul.

Iesiri sau rezultate

Utilizand toate resursele intr-un proces de transformare se obtin rezultate: produse sau servicii, dar nu numai. Nu trebuie sa se considere numai produsele sau serviciile care parasesc organizatia, deoarece in interiorul acesteia sunt furnizori de resurse si clienti interni a ceea ce se realizeaza in diferitele compartimente care o compun. Orice sistem organizational functioneaza in mod similar. Intrarile constau din resursele organizatiei, cum sunt: cladiri si echipamente, oameni, informatii, bani. Toate aceste resurse sunt utilizate in procese de transformare, cum sunt: fabricatia, proiectarea, furnizarea serviciilor, clasificarea, calculul, procesarea datelor, analiza, managementul, instruirea, vanzarea, etc. In urma procesarii rezulta produse, servicii, informatii, oameni. De multe ori, oamenii reprezinta atat intrarile principale,  cat si iesirile principale din sistem. Valoarea monetara

Deoarece intrarile - resursele si iesirile - rezultatele sunt de diferite tipuri, acestea nu pot fi cumulate utilizand unitati fizice diferite, astfel ca este necesar sa se foloseasca o unitate de masura unica si anume banii. Prin urmare, este necesara operatia de reflectare in unitati monetare a resurselor si a rezultatelor.

Atasand valori banesti fiecarei intrari si iesiri este o operatiune relativ dificila, deoarece, nu toate resursele, produsele, serviciile pot fi exprimate in bani.

Intelegerea acestui aspect este facilitata de gruparea intrarilor in urmatoarele categorii:

- Intrarile materiale sunt: teren, cladiri, utilaje si echipamente, masini si alte mijloace de transport, materii prime si materiale necesare in procesele operationale, cum sunt de exemplu: otel, granule de plastic, carne, legume, sare, zahar, hirtie, etc.

Nu este nici o indoiala ca, atat mijloacele fixe, cat si materialele, au un pret de achizitie, prin urmare nu este dificil a se atribui o valoare monetara.

Oamenii: se considera forta de munca sau resursa umana, care poate fi alcatuita din oameni platiti ca salariati sau voluntari neplatiti, care presteaza diferite munci in sfera productiei sau ofera servicii. Forta de munca angajata cu contract de munca negociaza un salariu, care permite atribuirea unei valori monetare acesteia.

- Banii pot fi atat intrari, cat si iesiri. Organizatiile pot face orice daca au bani. De unde vin banii?  Exemplificam cateva surse: capitalul initial investit, imprumuturi si credite, donatii, vanzarea produselor si serviciilor, alocatii bugetare, profit reinvestit.

- Informatiile: este cert faptul ca nu se poate face prea mult fara informatii. Un manager dintr-o firma mare cotata la Bursa urmareste pretul actiunilor firmei la bursa, rata inflatiei, rata dobanzii, rata de schimb valutar, noi tehnologii, noi produse sau servicii care concureaza pe piata. Cu siguranta ca informatiile costa ceva.
- Intangibilele: aici trebuie sa ne gandim la softwere (programe informatice pentru calculatoare electronice), proiecte, portofoliu de clienti, localizarea organizatiei, renumele, marca inregistrata, licenta, inventii si inovatii, valoarea managerilor si a personalului.

Tangibilul este o intrare sau o iesire materiala, care poate fi atinsa cu mana, palpabila.Intangibilul este o intrare sau o iesire imateriala, dar care adauga valoare organizatiei.

Tipuri de iesiri sau rezultate

Daca produsele sau serviciile sunt comercializate pe bani se asteapta intodeauna sa se obtina un profit. Dar, daca aceleasi produse sau servicii sunt furnizate in interiorul organizatiei, intre departamente, sau de catre organizatii publice sau de voluntariat ele nu constituie iesiri comercializabile si deci nu aduc profit, dar pot aduce un beneficiu sau chiar un surplus. Cateodata iesirile sunt greu de definit si de masurat. Unele sunt tangibile, pot fi masurate, sau cantarite (produsele), altele sunt intangibile (serviciile). Pentru acestea din urma se intampina dificultati in masurare sau chiar in definirea volumului. Managerii incearca sa exprime iesirile astfel incat sa fie cat mai tangibile, astfel ca privesc totul pe termen lung spre beneficiul organizatiei si a beneficiarilor. Multe din valorile atasate resurselor si rezultatelor sunt date pe care le gasim inregistrate in contabilitate. Prin urmare, contabilii sunt cei care ajuta managerii cu acea valoare monetara, dar cifrele contabile nu sunt suficiente pentru deciziile manageriale.

Amortizarea este o cheltuiala interna a organizatiei care se retine din venituri pentru a prevedea utilizarea sau deteriorarea progresiva a activelor fixe utilizate in procesul de transformare a resurselor. Aceasta notiune trebuie sa fie inteleasa ca fiind atribuita oricarui obiect care are o durata de functionare mai mare de un an (activ fix) si o valoare suficient de mare (stabilita prin norme ale Ministerului de finante) si care isi transfera valoarea produselor sau serviciilor create de organizatie in cote anuale (egale sau inegale) in functie de politica de amortizare adoptata. Procedura aplicarii amortizarii este parte din politica manageriala a organizatiei. Managerul trebuie sa fie atent la cel putin patru factori:

-costul achizitiei mijloacelor fixe

- durata lor normala de viata

- valoarea reziduala si

-estimarea profitului care poate fi obtinut anual din utilizarea mijloacelor fixe sau eficacitatea utilizarii lor in organizatiile non-profit.


3. Obiectivele FM

Principalele obiective ale managementului financiar sunt:

Sa furnizeze managerilor informatii pentru a stabili costul produselor, serviciilor si a altor obiective strategice. Informatiile privind costurile sunt necesare pentru: evaluarea stocurilor; determinarea costului vanzarilor; identificarea costurilor asociate produselor si serviciilor pentru considerente legate de eficienta.

Sa furnizeze informatii managerilor pentru luarea deciziilor, astfel: formularea strategiilor realiste si a scopurilor pe termen lung; alocarea eficienta a resurselor si asigurarea utilizarii eficiente a lor.

Sa furnizeze informatii pentru planificare si control si sa cuantifice progresul fata de obiectivele fixate. Se verifica acurateta obtinerii performantelor planificate si identificarea oportunitatilor si a cailor de imbunatatire.

Managementul financiar presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

Planificarea: planificarea programului, planificarea operatiilor, planificarea investitiilor:

Implementarea: planurilor financiare, finantarile, controlul administratorilor;

Evaluarea performantelor: sistemul informational managerial, analiza;

Auditarea: controlul financiar specific.

Realizarea obiectivelor manageriale la toate nivelurile este conditionata de operarea unui sistem eficient de management financiar. Acest sistem poate si trebuie sa ofere informatiile necesare planificarii, controlului si deciziilor pentru a asigura indeplinirea misiunii strategice.


4. Functiile FM

FM are urmatoarele functii:

1) Functia de planificare: Planificarea programelor; Planificarea operatiilor; Investitii;

2) Functia de implementare: Planuri finanaciare; Fonduri atrase; Controlul administrativ;

Evaluarea performantei: Sistemul de management al informatiei; Analize; Sistemul de indicatori (rate) financiari;

Auditul financiar-contabil.
5. Tehnici ale FM

Principalele tehnici utilizate in FM sunt:

Bugetarea si finanatarea;

Cheltuieli si colectarea fondurilor banesti;

Raportarea progreselor inregistrate si statistici;

Culegerea datelor din contabilitate si situatiile finanaciare;

Audit financiar-contabil;

Managementul financiar cuprinde o serie de activitati rezultate din combinarea functiilor managementului cu functiile finantelor, dintre care: colectarea fondurilor financiare si efectuarea platilor, bugetarea si finantarea, evaluarea rezultatelor, statisticile si raportarea periodica. Acestea activitati pot fi realizate utilizand o serie de tehnici, modele si metode utilizate in stiintele economice. Cele mai utilizate sunt:

previziunea cu tehnicile sale specifice, dintre care: metoda balantelor, metoda extrapolarii, metoda intrapolarii, metoda normarii, etc.

statistica: calculul ratelor, a riscului, structurarea

modelarea si simularea proceselor economice

metoda scorurilor pentru evaluarea marimilor calitative, etc


Subiecte pentru pregatirea in vederea evaluarii finale:


 • Abordarea sistemica a finantelor manageriale
 • Tipuri de intrari in sistem
 • Tipuri de iesiri din sistem
 • Resurse
 • Cheltuieli
 • Amortizarea
 • Atasarea valorilor banesti intrarilor in sistem
 • Atasarea valorilor banesti iesirilor din sistem
 • Implicatia managerului in atasarea valorilor banesti intrarilor si iesirilor
 • Obiective ale managementului financiar
 • Importanta informatiilor privind costurile
 • Procedura managementului financiar
 • Functiile managementului financiar
 • Tehnici specifice utilizate in managementul financiar
 • Tehnici comune altor stiinte utilizate in managementul financiar

Model de test grila

Nu pot fi considerate intrari in sistem –organizatie- urmatoarele:

a) informatiile

b) procesele de transformare, cum sunt: fabricatia, proiectarea, furnizarea serviciilor, clasificarea, calculul, procesarea datelor, analiza, managementul, instruirea, vanzarea, etc.

c) cladiri si echipamente

d) oameni

e) bani


R: b)Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }