QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Evolutia gandirii manageriale in RomaniaEvolutia gandirii manageriale in Romania


Cultura manageriala in Romania isi are inceputurile in cea de-a doua parte a sec. al XIX-lea si se manifesta sub doua forme:

preluarea si prelucrarea conceptelor clasicilor economiei si managementului;

elaborarea unor lucrari si studii economice originale.

Cativa reprezentanti care au considerat ca este necesara si in tara noastra fundamentarea stiintei economice si aplicarea teoriei economice la conditiile specifice din tara noastra ar fi: D.P. Martian, B.P. Hasdeu, Ghe. Baritiu, S. Aurelian, D. Xenopol, Emanuel Nichifor, etc.
Economistul, sociologul si omul politic Virgil Madgearu abordeaza unele componente manageriale in cadrul teoriei sale economice cu privire la specificul dezvoltarii tarilor agrare din punct de vedere al managementului organizatiei, exista si alte tratate ale economistilor: I. Evian, Grigore Mladenatz, V. Tarta, etc.

Bazele managementului administratiei publice au fost prefigurate de Paul Negulescu care a insistat in mod deosebit pe depolitizarea in administratia de stat atat in domeniul resurselor umane cat si in domeniul resurselor materiale si al managementului inovativ. Negulescu trateaza atat aspectul intelectual cat si aspectul volitional al participatiilor la acest proces.

Dupa 1966 se intreprind mai multe actiuni pe planul practicii, al cercetarii stiintifice si invatamantului in domeniul conducerii si al organizarii. Acestea au culminat cu publicarea „Enciclopediei conducerii”, o lucrare de mare anvergura, publicata in 1982.

Anul 1990 a marcat inceputul unor schimbarii radicale. Invatamantul si cercetarea stiintifica de management s-au eliberat de manipularile si limitele perioadei comuniste, cea mai mare parte a metodelor si instrumentelor de management au fost reconsiderate prin prisma factorilor si conditiilor economice de piata. In aceasta perioada se fac eforturi de asimilare a ultimelor noutati in domeniul managementului si de adaptare a acestora la conditiile actuale.Transformarea organizatiilor de stat in societati comerciale si regii autonome nu a fost insotita de schimbari fundamentale in managementul lor.

Procesul de privatizare accentuat incepand cu 1997 a societatilor comerciale cu capital de stat a generat o schimbare radicala si in managementul organizatiilor romanesti.

Noii proprietari care au achizitionat actiunile detinute de FPS atunci si APAPS acum au avut un interes puternic in redresarea societatilor comerciale respective pentru a-si recupera investitiile facute in primul rand si pentru a obtine profit din care sa obtina dividende. In prezent cea mai buna situatie manageriala este cea a organizatiilor mici si mijlocii private, infiintate de intreprinzatorii particulari avand o motivatie puternica pentru actiune si profit. Cu toate acestea modul de folosire a elementelor si instrumentelor manageriale moderne in cadrul acestora este inca redus.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }