QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

BrainstormingBRAINSTORMING


Definitie. Brainstorming-ul este o metoda de stimulare a creativitatii de grup prin intermediul careia se asigura o amplificare a "productiei" de idei noi, susceptibile de a fi transformate in solutii de rezolvare a unei anumite probleme complexe.

Pentru asigurarea succesului grupului brainstorm, se recomanda un scenariu metodologic, structurat in trei etape:I. Pregatirea reuniunii de creativitate - se realizeaza prin:

- programarea sedintei de creativitate la o ora la care participantii sunt odihniti;

- alegerea cu grija a locului de desfasurare si asigurarea unor conditii favorabile de microclimat;

- asigurarea instrumentelor de inregistrare exacta si completa a dezbaterilor;

- precizarea dimensiunilor grupului de creativitate (8 - 12 participanti);

- stabilizarea structurii acestuia in sensul de selectie a specialistilor si nominalizarea lor ca membri a grupului (recomandabila este o componenta eterogena);

- definirea in termeni cat mai precisi a problemei in a carei solutionare este implicat grupul de creativitate;

- transmiterea acesteia, in forma scrisa, participantilor la reuniunea de creativitate, cu suficient timp inainte de desfasurarea sedintei.

II. Desfasurarea propriu-zisa a reuniunii, in care rolul central revine liderului (animatorului) care are rolul de a colecta un numar cat mai mare de idei noi, printre care se afla si solutia de rezolvare a problemei. Liderul reuniunii, trebuie sa asigure urmatoarele conditii in aceasta etapa:

proiectarea unei durate variabile, de 15 - 45 minute, in functie de complexitatea si dificultatea problemei, competenta participantilor, dar si de abilitatea sa;

crearea si intretinerea, pe tot parcursul sedintei de creativitate, a unui climat destins, propice manifestarii specialistilor grupului brainstorm;

asigurarea formularii unor propuneri scurte, la "obiect", fara divagatii; 

incurajarea participantilor sa emita noi idei;

interzicerea emiterii de evaluari, pe parcursul sedintei, referitoare la propunerile celorlalti participanti;

inregistrarea completa si exacta a propunerilor facute;

sistarea reuniunii de creativitate in momentul in care au fost emise intre 80 si 100 de idei referitoare la problema supusa dezbaterii.

III. Evaluarea si valorificarea productiei de idei - este o etapa derulata in afara reuniunii de creativitate propriu-zise. In aceasta etapa ideile emise sunt selectate si clasificate in:

realizabile si aplicabile imediat;

realizabile si aplicabile intr-o perioada viitoare;

nerealizabile.

Brainstorming, ca metoda de stimulare a creativitatii de grup, poate fi utilizata ca atare sau in contextul unor sisteme si metode de management, precum managementul prin obiective, managementul prin proiecte si analiza valorii.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }