QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Intemeierea RomeiIntemeierea Romei


In anul 753 i.Hr.. a fost infiintata in Italia de mijloc o cetate careia ii fusese destinat un mare viitor si un rol insemnat in istoria popoarelor. Infiintarea Romei la data indicata de Titus Livius a fost atestata de arheologii care au dezgropat Roma veche, situata la circa 25 km de varsarea Tibrului in Marea Mediterana. Cele 7 coline pe care a fost cladita Roma se pot vedea si astazi. Ele erau usor de aparat datorita povarnisurilor abrupte.

Despre originea acestei cetati ne-au ramas diferite legende care infrumuseteaza istoria acelor timpuri stravechi. Ele povestesc despre stramosul latinilor ce au fondat Roma, Enea, ginerele lui Priam, regele troienilor. Acesta a reusit sa-si salveze parintele si fiul in timp ce Troia cadea sub asaltul furios al grecilor si , impreuna cu alti cativa troieni, au plecat pe mare. Dupa o lunga calatorie au ajuns in Latium. Acolo Enea a intemeiat cetatea Lavinium iar mai tarziu, fiul sau, Ascanius, a intemeiat, la poalele Muntilor Albani, cetatea Alba-Longa , cetate in care a domnit. Viata si faptele lui Enea sunt povestite minunat in nemuritoarele versuri ale poemului lui Vergiliu , Eneida.
Dupa moartea lui Ascanius un sir intreg de regi au domnit in cetatea cladita de el. Unul dintre acestia a fost Numitor. Fratele sau mai mic, Amulius l-a alungat de pe tron, iar pe fiica acestuia, Rhea-Silvia, a facut-o preoteasa a zeitei Vesta, obligand-o astfel sa nu se mai casatoreasca. Prin aceasta, nici un urmas al regelui alungat nu se mai putea naste pentru a razbuna nelegiuirea facuta de el. Dar preoteasa Rhea-Silvia a fost iubita de Marte , zeul razboiului, si a nascut doi gemeni: pe Romulus si pe Remus. Afland vestea, Amulius a poruncit ca cei doi copii sa fie aruncati in raul Tibru. Cosul in care se aflau cei doi micuti a fost intai scos la mal de curenti si adapostit sub un smochin. Se spune ca zeul Marte a trimis o lupoaica sa alapteze copii. Un pastor al regelui , Faustulus , i-a gasit pe copii si i-a dus acasa sotiei sale care le-a devenit doica si i-a crescut. Cand baietii s-au facut mari si au aflat povestea lor , cunoscadu-si acum originile regale, au hotarat sa intemeieze o noua cetate in tinutul in care crescusera, acolo unde Tibrul, iesit din munti, se indrepta spre mare.

Intre cei doi frati a izbucnit insa un conflict : cine sa dea numele cetatii si cine sa carmuiasca .Nu s-au inteles nici asupra locului unde trebuia cladita cetatea : pe dealul Palatin sau pe cel Aventin. Din aceasta cauza s-a iscat vrajba mare in urma careia Remus a fost ucis de catre fratele sau. Astfel a ajuns Romulus singurul stapan, iar cetatea intemeiata de el pe dealul Palatin a luat numele fondatorului ei : Roma. Orasul , loc de refugiu pentru sclavii fugari si pentru oamenii liberi dornici sa-si schimbe viata , ducea lipsa de femei. In zadar a cerut Romulus cetatilor vecine ca fetele lor sa se marite cu noii locuitori ai cetatii: nimeni nu a vrut sa intre in legaturi de familie cu oamenii fara capatai din Roma. Atunci Romulus, a recurs al un viclesug, i-a invitat pe locuitorii celorlalte cetati latine si s-au distrat, uitandu-se linistiti la jocurile desfasurate in cinstea zeilor. La un semn al lui Romulus, barbatii din Roma s-au repezit si fiecare a rapit cate o femeie. Barbatii straini, neinarmati n-au putut sa le apere si au fugit, blestemandu-i pe romanii care calcau in picioare legile ospitalitatii.

Asa a inceput razboiul. Cetatile latine au fost invinse usor, dar sabinii, in frunte cu regele lor Titus Tatius, mai puternici, au pornit contra Romei. Cele doua armate s-au ciocnit in valea mlastinoasa dintre Capitoliu si Palatin. Lupta a durat mult. La un moment dat, soldatii romani, temandu-se pentru viata lor, au inceput sa fuga, dar Romulus a reusit sa-i imbarbateze readucandu-i in lupta. Sabinele, legate acum de ambele cetati, au intervenit intre cele doua tabere, impacandu-i pe barbatii si pe fratii lor. Cele doua cetatii s-au unit, formand un singur popor. Romulus si Titus Tatius au domnit impreuna peste poporul unit.

Acesta este mitul despre intemeierea cetatii Roma. El atribuie unor eroi si semizei o opera care a apartinut in realitate, mai multor generatii. Cele mai sigure date cu privire la istoria veche a Romei ni le furnizeaza materialele arheologice. Din datele arheologice reiese limpede ca intemeierea orasului nu a fost opera unui “intemeietor” , dupa cum pretinde traditia literara. Orasul s-a format treptat , prin unirea si contopirea diferitelor comunitati .

Legenda intemeierii Romei este un izvor important , deoarece ne ofera informatii cu privire la spatiul si timpul formarii orasului . Desi mare parte din aceasta legenda tine de literatura , exista si multe elemente adevarate . 

Bibliografie

  • “Mica enciclopedie de istorie universala” , Marcel D.Popa , Horia Matei , Ed.Politica 1988
  • Manual istorie cls.aV-a, Liuba Ghiorghita , Sorin Oane , Ed. Teora 1997
  • Mic dictionar enciclopedic, Ed. Enciclopedica romana 1972
  • Istoria Romana, Theodor Mommsen ,Ed.Stiintifica si Enciclopedica 1987
  • Internet


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }