QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Constituirea romaniei moderne

CONSTITUIREA ROMANIEI MODERNE


II.UNIREA SI REFORMELE LUI CUZA

1. Unirea Principatelor

Dupa revolutia din 1848,unirea a devenit problema centrala a vietii politice romanesti.Miscarea unionista era condusa de fostii lideri ai revolutiei pasoptiste.In urma razboiului Crimeei s-a semnat tratatul de pace de la Paris(1856) care hotara:
Inlocuirea protectoratului rusesc asupra Principatelor cu garantia colectiva a marilor puteri

Revenirea in componenta Moldovei a sudului Basarabiei

Convocarea unor adunari ad-hoc la Bucuresti si Iasi investite cu dreptul de a se pronunta in problema unirii

In 1857 ,Adunarile ad-hoc se pronunta pentru unire.In 1858,Marile Puteri adopta Conventia de la Paris care hotara unirea formala a Principatelor.La 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei. La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Tarii Romanesti.

2. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza ( 1859-1866 )

In primii ani ai domniei(1859-1862)Cuza a luat masuri in vederea consolidarii unirii:

Unificarea armatei

Unificarea administratiei

Unificarea monetara

Recunoasterea internationala a Unirii

In octombrie 1863 Cuza il numeste ca prim-ministru pe Mihail Kogalniceanu.In timpul guvernarii acestuia au fost adoptate o serie de reforme care au contribuit la modernizarea rapida a Romaniei:

Reforma agrara (14 august 1864) prin care erau desfiintate obligatiile feudale ale taranilor clacasi,acestia fiind declarati proprietari pe pamantul avut in folosinta

Reforma invatamantului(noiembrie 1864) prin care se introducea obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar

Secularizarea averilor manastiresti

Adoptarea unei noi Constitutii) numita “Statutul Dezvoltator al Conventiei de la Paris”

Legea electorala

Legea organizarii armatei

Codul civil si Codul penal

La 11 noiembrie 1866 Cuza este detronat printr-o lovitura de stat organizata de “monstruoasa coalitie”(alianta dintre liberalii radicali si conservatori in care au fost atrasi si ofiterii superiori ai armatei). El a fost silit sa paraseasca tara, stabilindu-se in Germania unde va ramane pana la moarte (1873).

V.INDEPENDENTA DE STAT SI UNIREA DOBROGEI

1. Contextul international

Dupa unirea Moldovei cu Tara Romaneasca,independenta devenise obiectivul major al luptei nationale.Progresele realizate de societatea romaneasca devenisera incompatibile cu starea de dependenta a Romaniei fata de Turcia.In 1876 la putere a venit un guvern liberal condus de Ion C.Bratianu.Noul guvern a incercat sa profite de redeschiderea chestiunii orientale - rascoala antiotomana din Bosnia-Hertegovina(1875),rascoala bulgarilor(1876)si razboiul sarbilor si muntenegrenilor cu Poarta - si sa obtina independenta pe cale diplomatica. Refuzul Turciei a determinat Romania sa se apropie de Rusia cu care a semnat,la 4 aprilie 1877 Conventia de la Bucuresti,prin care armata rusa obtinea dreptul de a trece prin Romania ,guvernul rus obligandu-se sa respecte integritatea teritoriala a tarii noastre.La 6 aprilie se decreta mobilizarea generala.La 12 aprilie Rusia a declarat razboi Turciei.La 21 aprilie turcii au inceput sa faca incursiuni de prada la nordul Dunarii si sa bombardeze orasele romanesti de pa malul fluviului.Artileria Romane a raspuns bombardand Vidinul.La 29/30 aprilie,Parlamentul a votat interventia starii de razboi intre Romania si Turcia .La 9/10 mai Parlamentul a votat declaratia de independenta absoluta a Romaniei.

2. Razboiul pentru cucerirea independentei

Desi rusii au refuzat cooperare militara,armata Romane a participat la distrugerea flotilei fluviale turcesti si a sprijinit trecerea peste Dunare a fortelor rusesti.Infrangerile suferite de rusi in fata Plevnei l-au determinat pe Marele duce Nicolae,comandantul suprem al armatelor rusesti sa solicite intervantia armatei romane.Frontul de la Plevna a fost pus sub comanda lui Carol I, asistat de generalul rus Zotov ca sef de stat major si de generalul roman Alexandru Cernat, comandantul armatei romane de operatiuni

La 30 august are loc cel de al treilea asalt asupra Plevnei, incheiat cu ocuparea de catre romani a redutei Grivita . La 9 noiembrie romanii cuceresc Rahova incheiand incercuirea Plevnei. Lipsit de munitii si alimente, Osman pasa (comandantul armatei turcesti de la Plevna ) a incercat sa sparga incercuirea printr-un atac prin surprindere dat impotriva trupelor ruse , dar prin lupta de la Opanez trupele romane i-au zadarnicit aceasta incercare. La 28 noiembrie trupele romane intrau in Plevna.Dupa caderea Plevnei trupele romane au participat la bataliile de la Smardan, Vidin si Belogradgic.

3. Tratatele de pace de la San Stefano si Berlin

Rusia si Turcia au semnat tratatul de pace de la San Stefano (19 februarie),fara participarea Romaniei.Datorita presiunilor marilor puteri (in special Angliei si Austro-Ungariei),la 1 iulie s-a semnat un nou tratat de pace la Berlin.Romania obtinea independenta de stat si retrocedarea Dobrogei dar era obligata sa cedeze Rusiei judetele Cahul,Bolgrad si Ismail din sudul Basarabiei.. Se constituiau principatul autonom Bulgaria si provincia autonoma Rumelia4. Urmarile independentei:

Creste prestigiul politic al statului,care in 1881 este proclamat regat.

Romania trece la o politica protectionista pe plan economic

Se dezvolta reteaua de cai ferate si industria petrolului

Se dezvolta comertul si bancile

Aspectul cel mai vulnerabil al societatii ramane chestiunea agrara.Inasprirea exploatarii taranilor a avut ca urmare declansarea marilor rascoale din 1888 si 1907.

VI RAZBOIUL PENTRU INTREGIREA NATIONALA

1.Politica externa a Romaniei intre 1878-1914)

Dupa razboiul de independenta relatiile romano-ruse s-au inrautatit. De aceea, Romania s-a apropiat de Puterile Centrale(Germania, Austro-Ungaria si Italia)cu care incheie o alianta in 1883.Romania participa la cel de al doilea razboi balcanic ,din anul 1913 obtinand prin pacea de la Bucuresti Cadrilaterul.

2.Romania in anii neutralitatii(1914-1916)

Dupa izbucnirea primului razboi mondial(28 iulie 1914)Romania si-a declarat neutralitatea.La 27 septembrie 1914 regele Carol I moare tronul fiind ocupat de nepotul; sau Fardinand.La 4 august 1916,la Bucuresti s-a semnat Conventia politica si Conventia militara dintre Romania si Antanta(Anglia,Franta,Rusia,Italia):

Intrarea Romaniei in razboi impotriva Austro-Ungariei

Cele patru puteri se obligau sa respecte integritatea teritoriala a Romaniei

Cele patru puteri recunosteau drepturile Romaniei asupra Transilvaniei,Bucovinei si Banatului

Romania urma sa participe la viitoarea conferinta de pace in conditii de deplina egalitate cu cele patru puteri

Armata romnana trebuia aprovizionata cu munitii si armament in cantitate de minim 300 de tone pe zi

Concomitent cu ofensiva armatei Romane,Aliatii trebuiau sa declanseze ofensive pe celelalte fronturi

3.Campania anului 1916

La 15 august,Romania a intrat in razboi impotriva Austro-Ungariei,armata Romane declansand ofensiva pentru eliberarea Transilvaniei.Profitand de evolutia razboiului pe celelalte fronturi,Puterile Centrale au concentrat impotriva Romaniei importante forte.La 1 septembrie,fortele germano-bulgare au provocat romanilor infrangerea de la Turtucaia si au inceput ofensiva spre interiorul Dobrogei.Pe frontul din Transilvania,armata germana venita in sprijinul austro-ungarilor a declansat o puternica ofensiva silind trupele romane sa abandoneze teritoriile eliberate.La sfarsitul lunii octombrie,Dobrogea a fost ocupata de inamic.La inceputul lunii noiembrie germanii au spart frontul romanesc in zonele Vaii Jiului si Vaii Oltului in timp ce o armata germano-bulgara condusa de vestitul general Mackensen a trecut Dunarea pe la Zimnicea indreptandu-se spre Bucuresti.Batalia din zona Neajlov-Arges a fost pierduta de romani.La 23 noiembrie trupele lui Mackensen au intrat in Bucuresti.Autoritatile si o parte a populatiei s-au refugiat in  Moldova.Frontul s-a stabilizat in Moldova.

4.Campania anului 1917

Cu sprijinul Frantei si Angliei,armata Romane a fost reorganizata si dotata cu echipament,si armament caracteristice razboiului modern.In vara anului 1917 pe frontul din Moldova au avut loc trei mari batalii:

Batalia de la MarastiBatalia de la Marasesti

Batalia de la Oituz

Toate au fost castigate de romani,esuand astfel planul Puterilor Centrale de a ocupa Moldova si a scoate Romania din razboi.

5.Romania in 1918

Izbucnirea revolutiei socialiste din Rusia a modificat radical situatia de pe frontul de rasarit deoarece comunistii rusi s-au pronuntat pentru incheierea pacii cu Puterile Centrale.Ramasa singura,armata Romane nu mai putea tine in loc armatele Puterilor Centrale pe intreg frontul de rasarit.In aceste conditii Romania a fost nevoita sa semneze cu Puterile Centrale pacea de la Bucuresti(24 aprilie 1918)prin care pierdea Dobrogea si Muntii Carpati si era obligata sa concesioneze petrolul,graul si padurile.Pacea nu va fi insa ratificata de regele Ferdinand.In toamna anului 1918 armatele Antantei au obtinut victorii decisive ajungand la Dunare si silindu-i pe aliatii Germaniei sa capituleze.In aceste conditii la 28 octombrie Romania a reintrat in razboi de partea Antantei,astfel ca sfarsitul razboiului a gasit tara noastra in tabara invingatorilor.


VII.FORMAREA STATULUI NATIONAL UNITAR

1.Momente premergatoare

S     Intensificarea miscarii natiuonale a romanilor din teritoriile aflate sub dominatie straina.

S     Primul razboi mondial

S     Participarea Romaniei la primul razboi mondial de partea Antantei

S     Victoriile de la Marasti, Marasesti si Oituz

S     Revolutia socialista din Rusia

S     Destramarea Imperiului tarist

S     Infrangerea Puterilor Centrale

S     Destramarea Imperiului austro-ungar

2.Unirea Basarabiei cu Romania

Prima provincie care s-a unit cu patria mama a fost Basarabia.In urma revolutiei Imperiul Tarist s-a destramat si a castigat teren ideea autodeterminarii,potrivit careia toate popoarele erau libere sa hotarasca asupra soartei lor.La 3 aprilie 1917 a luat fiinta Partidul National Moldovenesc.La 8 octombrie,la Chisinau a avut loc un congres al ostasilor moldoveni care a proclamat autonomia Basarabiei.In noiembrie s-a constituit Sfatul tarii care a ales un Consiliu director in frunte cu Ion Inculet.La 2 decembrie a fost proclamata Republica Democratica Moldoveneasca,care la 24 ianuarie 1918 si-a proclamat independenta.La 27 martie/9 aprilie,Sfatul Tarii prezidat de Pan Halipa a votat unirea Basarabiei cu Romania.

3.Unirea Bucovinei cu Romania

In toamna anului 1918 Habsburgii vehiculau ideea anexarii Bucovinei la Galitia ,iar Ucraina,care isi proclamase independenta fata de Rusia,intentiona sa anexeze Bucovina.La 14 octombrie,la Cernauti s-a constituit Consiliul National Roman condus de Iancu Flondor.La 15/28 noiembrie un Congres al reprezentantilor intregii populatii din Bucovina prezidat de Ion Nistor a hotarat unirea cu Romania.

4.Unirea Transilvaniei

La 29 septembrie Partidul National Roman a adoptat Declaratia de autodeterminare,redactata de Vasila Goldis .La 30 octombrie s-a constituit Consiliul National Roman Central condus de Stefan Cicio Pop,care a trecut la preluarea puterii.La 18 noiembrie/1 decembrie a avut loc Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia prezidata de George Pop de Basesti.Adunarea a adoptat Rezolutia unirii Transilvaniei cu Romania. Pentru conducerea Transilvaniei pana la integrarea ei administrativa cu Romanie s-a constituit un organism parlamentar-“Marele Sfat National”-care a ales un guvern provizoriu-“Consiliu Dirigent”-in frunte cu Iuliu Maniu.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }