QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Caracterele obstii satesti

CARACTERELE OBSTII SATESTI


1. Caracter teritorial


Prin definitie, obstea sateasca este o asociatie de gospodarii familiale, reunite pe baza unui teritoriu stapanit in comun. Termenul care desemneaza teritoriul stapanit in comun este cel de ,,mosie', care este de sorginte traca, sinonim cu ,,proprietate' in anumite expresii, de exemplu, ,,mosie cumparata', ,,mosie mostenita'. Pentru a desemna partea care revine fiecarui membru al obstii din teritoriul stapanit in comun, avem termenul de ,,mos' in limba romana, alaturi de care a patruns si un termen de sorginte latina si anume termenul de ,,batran' (veteran), de aici avand expresia ,,mos batran'. Patrunderea slavilor a determinat aparitia in limba romana a unor dublete slave, de exemplu ,,ocina', ,,debina', ,,bastina', ce sunt sinonime cu ,,mosie', in sensul de proprietate ereditara. Un alt termen slav este cel de ,,megies', cu sens de ,,proprietar devalmas'. Un alt argument lingvistic al caracterului teritorial si al vechii obsti la romana este pluralul pe care il intalnim foarte des in denumirea unor sate romanesti, ce la origine au fost antroponimice, apoi toponimice.

2. Caracter agral sau pastoral


Caracterul agral este determinat de indeletniciri traditionale ale poporului roman: agricultura si cresterea vitelor. Corespunzator acestor indeletniciri, teritoriul obstei era impartit in campii de cultura, adica teritorii destinate agriculturii si pasunii, care, lato sensu, cuprinde si padurea, adica teritoriul destinat cresterii vitelor. Cresterea vitelor s-a realizat intr-o forma pastorala specifica, prin transhumanta, intalnita in satele de munte si care nu inseamna nomadism, pentru ca ea nu poate fi inteleasa corect decat in legatura cu cealalta ocupatie traditionala a romanilor si anume agricultura, in sensul ca activitatea pastorala era cu caracter secundar, iar pe de alta parte, caracterul de stabilitate al ocuparii pastorale era dat tocmai de destinatia specifica acordata unor terenuri, aflate in hotarul obstei, cele utilizate exclusiv pentru pasunat.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }