QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Actiuni cu caracter antirevizionist in judetul HunedoaraAcest mod de a actiona s-a acordat faptului ca pana la inceputurile deceniului al IV-lea , societatea romaneasca privea campania antirevizionista oarecum linistita si avand unde in crestere in normele dreptului international dublate de aliantele defensive incheiate de Romania in deceniul III.
Incepand insa cu anul 1932, cand a devenit evidenta intensificarea propagandei si a actiunilor revizioniste, societatea romaneasca incepe sa constientizeze marele pericol, care viza frontierele statului national unitar.S-a resimtit astfel nevoia de a ajuta statul roman in demersurile sale diplomatice iar opinia publica mondiala sa cunoasca starea de spirit profund antirevizionista a societatii romanesti.
1.Intr-o nota primita de prefectul judetului Alba la 31 iulie 1921 din partea Ministerului de Interne se arata : "Dupa informatiile precise primite din Ungaria suntem instiintati ca guvernul maghiar pentru a intretine agitatiile iredentiste din Ardeal a alcatuit un bogat material de propaganda.S-au si tiparit carti,brosuri,ilustratii sugestive,manuale cu indrumari de propaganda,filme cinematografice,ce urmeaza a fi transmise spre a fi raspandite in Transilvania.(Arhivele statului-Filiala Alba,Fond:Prefectura judetului Alba,Cabinetul Prefectului,Dosar 6/1921,filiala 4.)-2-

Marile demonstratii cu caracter antirevizionist s-au declansat dupa ce guvernul ungar a organizat actiunile de masa cu caracter revizionist din 13 noiembrie 1932, cu prilejul implinirii a 11 ani de la ratificarea Tratatului de la Trianon de catre parlamentul din Budapesta.2) Ca urmare a efortului de mediatizare a acestor adunari,participarea a fost numeroasa, demonstrand starea de spirit profund antirevizionist ce cuprinsese toate straturile societatii romanesti.
In judetul Hunedoara au avut loc 6 adunari antirevizioniste la Deva,Orastie, Hateg, Lupeni, Petrosani si Baia de Cris.3) Daca despre adunarile antirevizioniste din comunele urbane ale Judetului Hunedoara am mai scris in unele studii, manifestatia de la Baia de Cris ,o localitate din Tara Zarandului merita de asemenea subliniata in acest context.Un rol deosebit in organizarea acestei manifestatii l-au avut invatatorii zarandeni, care cu prilejul cercurilor culturale informau satenii despre intensificarea propagandei revizioniste impotriva Romaniei.La indemnul dascali-lor,locuitorii comunei Mihaileni sau intrunit la Baia de Cris, pentru a aniversa unirea Ardealului cu Romania, printr-o mare adunare cu caracter antirevizionist. Sub lozinca : "Traiasca pacea si sfintele tratate", vorbitorii, printre care s-au aflat si multi tarani respectati in comunitatile lor, au spus raspicat ca vor sa traiasca mai departe liberi si nestanjeniti de nimeni in datina lor stramoseasca, nu ca inainte de 1918, fiind hotarati sa apere cu viata intrengibilitatea grnitelor actuale ale tarii.Motiunea adoptata evidentia constiinta legaturii cu trecutul de lupta al oamenilor acestor locuri si darzenia specifica motilor.4)


2."Universul "(Bucuresti), nr.313, din 13 noembrie 1932
3."Libertatea"(Orastie), din 8 noembrie 1932
4. Iata termenii in care este formulata notiunea: "Motii, prin glas hotarat spun celor ce au urechi de auzit sa auda,ca zadarnic incearca sa strice cetatea pacei, ce s-a cladit pe oseminte de eroi,cu ciment si suflete udate cu sange,caci nu vor reusi ! De asemenea avizam pe cei ce bine ne cunosc, ca cine suntem, ca muntii nostri mai au paduri virgine si stanci multe si brate puternice, si sanatoase , asa ca la nevoie ne vom folosi de ele, ca in timpul anului 1848,cand in fruntea noastra l-am avut pe Avram Iancu"("Universul (Bucuresti),nr.338, din 8 decembrie 1932)
-3 -

In anul 1933 s-au inmultit manifestatile declarat antirevizio-niste,ca urmare a sustinerii revizionismului de catre Germania in care Hitler si Partidul Nazist ajunsesera la putere.Statele amenintate de propaganda revizionista au incercat sa-si coordoneze actiunile pentru a contracara mai bine acest pericol. Astfel la 28 mai 1933, cand la Praga se intrunea delegatii statelor din Mica Intelegere pentru o conferinta,la aceea data la Bucuresti ; Praga, Belgrad si chiar la Varsovia sau organizat mari adunari antirevizioniste. Organizatorii au tinut sa precizeze ca aceste demonstratii ,, nu erau indreptate impotriva vreunui stat, ci numai impotriva ideii revizioniste si a pericolelor acestei idei, care ar duce la razboi. " 5).
In data de 28 mai 1933 au avut loc mari manifestatii antirevizioniste in toata tara, dar in special in Transilvania. In judetul Hunedoara, la aceasta data au avut loc intruniri antirevizioniste la Hunedoara, Orastie si Hateg.
La Hunedoara adunarea s-a tinut in pavilionul de vara al uzinelor si au participat 1600-2000 de oameni, sub conducerea presedintelui Astrei, Ioan Bancovean.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }