QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Calatoriile lui Livingstone

Livingstone s-a jurat sa-si inchine viata abolirii acestei umilinte.
In primele calatorii l-a insotit si Mary,dar in 1854 s-a intors in Scotia cu cei patru copii. David, hotarat sa stavileasca comertul cu sclavi a infiintat pe malul fluviului Zambezi “centrul de civilizatie crestin si comercial”. A indraznit sa traverseze continentul african pe fluviu in canoe si pe uscat ,din Luanda pana la Quelimane, descoperind in drum Cascada Victoria. N-a gasit un drum navigabil, dar cu toate acestea a fost sarbatorit in 1854, la revenirea in Anglia, ca un erou.
In martie 1858, cu sotia si cu alti sase europeni s-a reintors in Africa: Societatea Regala de Geografie l-a trimis sa conduca o expeditie pe Zambezi pe un vapor cu aburi. A primit asadar o noua posibilitate sa-si transformele visele in realitate, dar nu a avut succes. Zambezi era plin de cataracte si n-a gasit loc de trecere nici pe fluviul Ruvuma .In 1862, Mary a murit de malarie ,iar Livingstone s-a intors in Anglia dupa doi ani- fiind primul european care a vazut lacul Nyasa .Circumstantele ultimei expeditii au fost pentru el cele mai avantajoase. A pornit in cautarea izvorului Nilului. A calatorit pe uscat cu un grup de calauze si hamali africani, precum si cu indineni cipai, dar nu agsit izvorul Nilului. A dat din nou de dificultati: s-a imbolnavit, i s-au furat proviziile si a fost parasit de o mare parte a echipei.
Trei ani nu s-a stiut nimic despre el. In final, New Herald a organizat i expeditie ca sa il caute, sub conducerea tanarului ziarist Morton Stanley. In 10 noiembrie 1871, dupa zece luni de calatorie, Standley l-a gasit pe Livingstone bolnav si slabit, in satul Ujiji. Stanley l-a abordat astfel: “Dr. Livingstone, daca nu ma insel ?”-“Eu sunt”- raspunse savantul.
In curand si-a recapatat puterile si impreuna cu Stanley a descoperit tarmul nordic al lacului Tanganika . Contrar banuielilor initiale si-a dat seama ca acesta nu era izvorul Nilului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }