QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

COLOSUL DIN RHODOS

Un alt monument artistic si arthitectural trecut pe lista Celor Sapte Minuni ale Lumii Antice l-a construit COLOSUS DIN RHODOS. RHODOS este o insula situata in coltul de sud est al Asiei Mici.
Statuia a fost inaltata in onoarea zeului HELIOS, Zeul Soarelui,care patrona insula, dar si in amintirea glorioasei victorii asupra lui Demetrios.Ea avea o inaltime de aproximativ 33 metri si era facuta din bronz,iar soclul din marmura alba.Pentru a ne putea face o imagine asupra dimensiunilor impresionante ale acestei statui ,Pliniu, un scritor antic scria: „cativa oameni pot sa cuprinda cu bratele degetul mare al acestei statui si degetele sale sunt mai mari decat cele mai mari dintre statui”.Tot el relateaa ca pentru a se inalta statuia a fost nevoie de 12 ani .Modul de construire.
Oare cum s-a putut construi o astfel de statuie?Philon ne aduce amanunte in legatura cu modul de inaltare a statuii:
„Construind un suclu din marmura artistul a fixat mai intai pe el picioarele co-losului,pana la inaltimea inceieturii gleznelor.Dupa ce prima parte a fost turnata,cea de a doua a fost modelata deasupra ei,iar partile urmatoare au fost turnate dupa aceasta metoda.Dupa turnarea noii portiuni peste cea deja lucrata,erau controlate si ajustate distantele dintre barele de prindere si inceieturile cadrului metalic si era asigurata stabilitatea blocurilor de piatra din interiorul statuii.Pentru a-si continua planul de operare pe o baza ferma,artistul o movila de pamant in jurul fiecarei portiuni ,imediat ce era terminata.Amplasarea colosului
Pozitia in care se afla statuia nu este consemnata in nici o sursa antica.Exista insa credinta ca statuia „incaleca” intrarea in port. Aceasta credinta este mentionata de un pelerin italian,care a vizitat RHODOS-UL in anii 1394-1395.El precizeaza ca statuia avea un picior la ivtrarea estica in port, iar celalalt picior se sprijinea in partea opusa.Aceasta varianta nu poate fi admisa,deoarece la inaltimea statuii deschiderea picioarelor nu putea fi mai mare de 10 metri,pe cand gura intrarii in port era mult mai mare.Unii raman la parerea ca statuia se sprijinea totusi ,cu ambele picioare pe acelasi soclu.Amplasarea Colosului la marginea marii nu este intamplatoare .Se presupune ca el ar fi servit drept far.O versiune era aceea ca in ochii lui erau intretinute focuri de semnalizare,iar alta ca in mana statuii s-ar fi aflat o torta drept far.


Aspectul Statuii
Amanunte si dovezi despre aspectul statuii nu exista, de aceea este foarte greu sa se realizeze o reconstituire a acesteia.Unii cercetatori cred ca statuia il reprezenta pe ZEUL SOARE stand in picioare si probabil gol.Capul,se pare ca era inconjurat de raze de soare (la fel cum era prezentat pe monede).Ce este cert e faptul ca statuia a avut o soarta tragica : a fost rasturnata de un cutermur produs in anul 226i.e.n., la doar 56 de ani dupa inaltarea ei.Strabon precizeaza ca statuia a fost rupta de la genunchi.
Ptolemeu al 3-lea regele Egiptului s-a oferit imediat sa plateasca pentru restau-rarea Colosului, insa oferta sa nu a fost acceptata deoarece locuitorilor Rhodosului li
s-a interzis prinr-un oracol sa-l inalte din nou.Astfel,el a ramas cazut in timp de peste 900 de ani si au transportat fragmentele in Asia Mica.Asa a luat sfarsit povestea COLOSULUI DIN RHODOS,cea mai putin cunoscuta dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }