QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

Word-Prezentere generala1. WORD - primele notiuni

U
nul din cele mai bune programe de redactare a textului este Word sub Windows. Cu acest program se pot edita diferite texte, de la scrisori pana la lucrari de cercetare. Programul inlocuieste vechea masina de scris zgomotoasa si are avantajul ca se pot tipari sute de copii fara a fi nevoie sa fie scrise fiecare in parte. In acest capitol vom invata despre caracteristicile principale ale programului Word si despre cum sa manipulam cuvintele pe ecran.
Pentru a lansa programul Word, se executa clic pe pictograma Word, iar programul afiseaza o pagina de document goala.

In zona de lucru goala exista o liniuta verticala care palpaie care se numeste reper de inserare. Aceasta linie incepe din acelasi loc pana cand incepem sa tastam cuvintele.
Pentru a introduce text folosim tastatura calculatorului. Atunci cand incepem sa tastam, reperul de inserare se muta spre dreapta. In momentul in care ajungem la marginea din dreapta a ecranului, in mod automat programul Word muta reperul de inserare la inceputul liniei urmatoare. Aceasta se numeste "word wrapping " (asezarea automata a cuvintelor). Nu apasam pe tasta Enter pentru a incepe o noua linie decat daca vrem sa incepem un nou paragraf. Atunci cand introducem mai multe linii decat ar putea incape intr-un ecran, liniile de text incep sa se deruleze automat in sus astfel incat reperul de inserare sa ramana intotdeauna la vedere.
Pe masura ce deplasam indicatorul mousului pe ecran vom observa ca acesta isi modifica forma. Uneori are forma unei sageti, dar alteori are o forma ciudata care seamana cu litera I. Atunci cand indicatorul mousului se afla in interiorul zonei text de pe ecranul nostru, acesta are forma unui I. Acesta este cunoscut sub denumirea de cursor. Putem executa clic cu acest cursor intr-un anumit loc pentru a efectua modificari intre caractere, inainte si dupa cuvinte, si asa mai departe. De cate ori mutam indicatorul mousului in afara zonei de text, el se transforma in vechiul indicator in forma de sageata.

Deplasarea pe ecranul programului Word cu ajutorul tastaturii

Apasam Deplasare
 La stanga cu un caracter
 La dreapta cu un caracter
 In sus cu o linie
 In jos cu o linie
Ctrl+ La stanga cu un cuvant
Ctrl+ La dreapta cu un cuvant
Home La inceputul unei linii
End La sfarsitul unei linii
PgDn In jos cu un ecran
PgUp In sus cu un ecran
Ctrl+PgDn In partea de jos a ecranului
Ctrl+PgUp In partea de sus a ecranului
Ctrl+Home La inceputul documentului
Ctrl+End La sfarsitul documentului


Normele de eticheta ale redactarii

Motivul numarul unu pentru care exista programele de redactare este simplificarea prelucrarii. Redactarea este procesul de modificare a unei lucrari inainte de a aseza documentul pe hartie. Pe vremea masinilor de scris, textul era pus pe hartie imediat ce se apasa tasta masinii de scris. Daca se facea vreo greseala trebuia luat de la capat cu o hartie curata. sau se incerca repararea greselii cu tot felul de solutii de stergere care nu faceau altceva decat sa murdareasca totul. Cu un program de calculator, se poate tasta textul, se pot face modificari in text, se poate rescrie tot textul si rearanja fara a pierde timp, hartie sau cerneala. Se fac toate aceste modificari pe ecran utilizand o diversitate de tehnici, pe care le vom vedea in continuare.

Selectarea

Exemplu de text selectat
In timpul prelucrarii documentelor, vom vedea ca, pana la urma, avem nevoie sa mutam, sa stergem sau sa copiem un text. Pentru a lucra in acest mod, va trebui sa invatam cum sa selectam un text. Textul selectat va aparea evidentiat pe ecran ca un negativ fotografic; scris cu alb pe fond negru in loc sa fie scris cu negru pe fond alb, cum apare textul normal. Selectand textul, indiferent daca e un caracter, un cuvant sau mai multe paragrafe, avem posibilitatea sa-l prelucram rapid.
Pentru a selecta un text cu mousul, mutam indicatorul mousului in fata primului caracter pe care vrem sa-l selectam. Tinem apasat butonul din stanga al mousului si tragem mousul pana la ultimul caracter al cuvantului sau fragmentului pe care vrem sa-l selectam. Eliberam butonul mousului si textul va fi selectat. Putem utiliza dupa aceea, o multime de comenzi care au efect asupra textului selectat, cum ar fi copiere, mutare sau stergere.


Exista un mod de a selecta un text si prin intermediul tastaturii. Pentru aceasta mutati reperul de inserare la inceputul textului pe care vreti sa-l selectati. Tineti apasata tasta Shift si folositi sagetile pentru a va muta la sfarsitul textului. Eliberati tasta Shift si textul va aparea evidentiat. Pentru a selecta intregul document o data, apasati tastele Ctrl+A

Mai exista o metoda de selectare a unui text pe care merita sa o precizam. In marginea din stanga a zonei de text exista o coloana nemarcata numita bara de selectie (vezi figura anterioara). Putem folosi aceasta bara pentru a selecta parti din text. Atunci cand indicatorul mousului se deplaseaza din document pe bara de selectie, el isi modifica forma din I transformandu-se intr-o sageata cu directia nord-est. Cand vom vedea aceasta sageata, vom sti ca indicatorul este in zona barei de selectie.
Pentru a selecta un rand de text, mutam indicatorul mousului la stanga liniei in zona barei de selectie. Executam clic cu butonul din stanga al mousului si intregul rand este dintr-o data evidentiat. Daca dorim sa selectam tot paragraful, executam dublu clic pe bara de selectie. Pentru a selecta intregul document, tinem apasata tasta Ctrl si executam clic oriunde pe bara de selectie.

Stergerea

Stergerea unui text reprezinta o parte importanta din procesul de prelucrare. Programul Word ofera mai multe moduri diferite de stergere a unui text. Avem posibilitatea sa stergem de la un singur caracter pana la fragmente mari de text sau chiar pagini intregi de text.
Pentru a sterge un caracter aflat in dreapta reperului de inserare, apasam tasta Del sau Delete (Sterge) de pe tastatura. Pentru a sterge un caracter aflat la stanga reperului de inserare apasam tasta Backspace (Inapoi cu un spatiu). Daca apasam si mentinem apasate tastele Del sau Backspace, vor fi sterse chiar mai multe litere odata.
Putem sterge fragmente mari de text folosind tasta Del. Pentru aceasta selectam textul pe care vrem sa-l stergem si apasam apoi, tasta Del.


Daca din greseala am sters ceva ce nu voiam sa stergem putem recupera ceea ce am sters. Deschidem meniul Edit si selectam comanda Undo (Anuleaza), sau executam clic pe butonul Undo de pe bara cu instrumente de lucru. Comand Undo poate anula numai ultima actiune intreprinsa.

Copierea, decuparea si lipirea textului

Posibilitatea de a copia text dintr-un loc in altul poate fi intr-adevar foarte utila pentru prelucrarea documentelor Word. Interfata Windows are o mica caracteristica grozava, numita Clipboard (Memorie temporara), care ne este de un real ajutor. Clipboard este o zona de memorie temporara unde putem memora date inainte de a le plasa in alta aplicatie sau fisier. In Clipboard se salveaza numai ultimul articol pe care noi il copiem sau mutam.

Exista trei comenzi pe care le putem utiliza la manevrarea datelor dintr-o aplicatie sau fisier in alta aplicatie sau fisier. Cut (Decupeaza), Copy (Copiaza) si Paste (Lipeste). Comanda Cut muta datele in Clipboard. Atunci cand deschidem fisierul sau aplicatia in care vrem sa plasam datele, folosim comanda Paste. Comanda Copy este similara comenzii Cut, cu exceptia faptului ca datele originale raman intacte. Comenzile Cut, Copy si Paste le gasim in meniul Edit al tuturor programelor Office.
Cel mai usor mod de a copia un text in programul Word este ca mai intai sa-l copiem in Windows Clipboard. Selectam textul pe care vrem sa-l copiem, deschidem meniul Edit si selectam comanda Copy. (Sau putem executa clic pe butonul Copy de pe bara de lucru). In acest moment mutam cursorul in locul in care vrem sa punem textul copiat si executam clic in acel loc. Deschidem din nou meniul Edit si selectam de data aceasta comanda Paste. (Sau putem executa clic pe butonul Paste de pe bara de lucru).
Pentru a simplifica operatia de copiere si lipire, selectam textul pe care vrem sa-l copiem si, apoi, indicam spre locul unde vrem sa copiem textul. Tinem apasate tastele Ctrl si Shift si executam clic cu butonul din dreapta mousului. Copierea este instantanee.

Cautarea si inlocuirea unui text

Sa presupunem ca intr-un document sau o scrisoare mai lunga am tastat gresit numele unei persoane sau al unei firme. Deoarece am folosit numele gresit in multe locuri ne vom folosi de o modalitate de a corecta rapid. Vom folosi utilele comenzi Find (Cauta) si Replace (Inlocuieste).
Caseta de dialog Find
Comanda Find cauta prin tot documentul textul specificat. Comanda Replace inlocuieste un cuvant sau cuvintele specificate cu un text nou. Amandoua comenzile se gasesc in meniul Edit si de cele mai multe ori lucreaza impreuna.
Pentru a cauta un text deschidem meniul Edit si selectam comanda Find. Va aparea caseta de dialog Find. Tastam cuvantul pe care vrem sa-l cautam, selectam orice optiune pe care vrem sa o folosim la cautare si, apoi, executam clic pe butonul OK. Programul Word va gasi cuvantul. Daca vrem sa inlocuim respectivul cuvant cu unul nou, executam clic pe butonul Replace pentru a deschide caseta de dialog Replace (aici este locul in care incepem sa folosim comanda Replace). Introducem cuvantul pe care il cautam in caseta Find What (Ce sa Caute) si introducem cuvantul sau cuvintele inlocuitoare in caseta Replace With (Inlocuieste Cu). Selectam optiunile potrivite pentru cautare. Apoi, pentru a incepe cautarea si inlocuirea, executam clic pe butonul Replace. Atunci cand programul Word gaseste o aparitie a textului specificat, apare caseta de dialog si avem posibilitatea de a inlocui cuvantul sau de a trece la urmatoarea aparitie a acestuia. Executam clic pe butonul Replace All (inlocuieste pe Toate) pentru a inlocui toate aparitiile textului in restul documentului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }