QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Abit AT 7 Max

Intel incearca in principal sa-si impuna propriile standarde. In cadrul acestui referat am testat o placa de baza mai speciala: Abit sustine ca aceasta placa pune bazele unei noi filozofii in industria calculatoarelor desktop. Abit AT7 face parte din seria de placi MAX care propun un nou design, orientat in principal spre viitor.
La prima vedere

Am testat AT7 versiunea completa, revizia A3. Anumite caracteristici sunt disponibile numai pe aceasta versiune completa a placii. Placa este livrata intr-o cutie speciala dupa cum puteti observa din imaginea alaturata. Mi-a placut noul pachet, dar cred ca mareste un pic costurile. Atata timp cat acest lucru nu se reflecta in pretul de vanzare, este foarte bine. In afara de placa de baza cutia contine trei cabluri-panglica negre UDMA133, un cablu pentru floppy, o placuta USB 1.1, un CD cu drivere si utilitare, cateva suporturi pentru cabluri si manualul utilizatorului.


Manualul oferit de Abit este excelent si se adreseaza atat incepatorilor cat si utilizatorilor experimentati. Sa discutam putin despre design-ul placii, avand in vedere ca acesta este subiectul cel mai interesant din aceasta sectiune. AT7 are trei sloturi PCI, unul AGP si patru DIMM-uri de memorie; deci utilizatorii cu pretentii vor fi dezamagiti. De ce numai trei sloturi PCI? Raspunsul este extrem de simplu: exista prea multe dispozitive integrate pe placa si ar fi fost dificil pentru Abit sa realizeze un design cu mai multe sloturi PCI.

Pe placa exista un port LAN, un controller audio care ofera sunet pe sase canale, IEEE394, USB 2.0 + USB 1.1 si un controller RAID cu patru canale. Pe spatele placii primul lucru pe care il veti observa va fi design-ul conectorilor. Nu exista porturi legacy, ci multe porturi USB, doua porturi IEEE394, cativa conectori audio si un port LAN. Abit a inclus o placuta pentru spatele carcasei in cutie, ceea ce este excelent avand in vedere ca design-ul nu este tocmai standard.
Exista suficient spatiu in jurul socket-ului care permite utilizarea unui radiator mare deasupra procesorului. Conectorul ATX este asezat intr-o pozitie buna intre sloturile DIMM si socket. Spatiul dintre slotul AGP si primul slot PCI este folosit in intregime pentru cipurile perifericelor de pe placa. AT7 are multi conectori IDE si poate parea ciudata la prima vedere. De fapt pe placa este integrat un controller HighPoint HPT374 cu patru canale folosit de adaptorul Rocket RAID404. Toti cei patru conectori pentru ventilator sunt asezati in pozitii bune. Placa are patru conectori USB 1.1 si doi USB 2.0 pe placuta spate si doi conectori USB 1.1 si doi USB 2.0 pe placuta USB. Toti conectorii de pe placa (audio, wake-up) sunt asezati in pozitii accesibile.
Daca ar fi sa o judecam numai dupa felul in care arata am putea spune ca este o placa ciudata. Nu are jumperi, dar acesta este un lucru obisnuit pentru Abit. Chiar daca AT7 are numai trei sloturi PCI, placa are probleme cu DIMM-urile de memorie: este dificil sa instalezi sau sa scoti modulele de memorie atunci cand placa AGP este in slot. Pot fi utilizate placi PCI lungi, dar in acest caz nu veti putea folosi toate canalele de pe controller-ul RAID in acelasi timp.

Instalarea
Instalarea AT7 se face in mod obisnuit cu exceptia faptului ca va trebui sa folositi placuta I/O oferita de Abit care se potriveste in majoritatea carcaselor, dar nu in toate! Este posibil ca aceasta placuta sa fie dificil de instalat, mai ales daca este nevoie sa o insurubati. Din fericire acesta este un pret mic care trebuie platit pentru caracteristicile suplimentare oferite. In ceea ce priveste software-ul situatia se complica putin pentru ca trebuie instalate drivere pentru toate dispozitivele de pe placa. Portul LAN foloseste Realtek RTL8100B, sunetul este asigurat cu ajutorul controller-ului Realtek ALC650, USB 2.0 foloseste VIA VT6202, IEEE394 foloseste TSB43AB23, iar controller-ul RAID Highpoint HPT374. Acestea sunt toate driverele care trebuie instalate in plus fata de driverele chipset-ului. Nu am avut probleme la instalare, chiar daca design-ul placii m-a obligat sa folosesc o tastatura USB care este mai putin compatibila. Am constatat insa ca AT7 nu a functionat cu tastatura USB ieftina pe care o aveam in laborator. Cateva taste nu au functionat, iar altele produceau alt rezultat. Datorita caracteristicilor oferite de SoftMenu III procesorul poate fi instalat intr-un minut.
Sistemul de test :
Placa de bazaAbit AT7 BIOS 8R din 9/04/2002ProcesorAMD Athlon 2000+CoolerArkua 7228MemorieMemorie unbuffered ECC Crucial 256Mb PC2100 DDR Memorie unbuffered Crucial 256Mb PC2100 DDR Memorie unbuffered TwinMoss 128Mb PC2100 DDR Memorie registered Corsair 256Mb PC2100 DDR 2 module unbuffered Mushkin 256Mb PC2700 DDRPlaca video Abit Siluro GF3Hard diskMaxtor D740X 40Gb 7200rpm UDMA133Carcasasistem deschis alimentat cu 400WSistemele de OperareWindows XP Professional Linux RedHat 7.2DrivereVIA 4n1 4.38 nVidia Detonator 28.32 version Driverele sistemelor de operare Bundled peripheral driversBenchmark-uriZiff Davis Content Creation Winstone 2002 Ziff Davis Business WinStone 2001 ver 1.01 BapCO SYSMark 2002 Quake III Arena 1.29g Am testat placa sub Linux RedHat 7.2, dar nu am putut folosi USB 2.0 si IEEE394. Am gasit drivere pentru toate celelalte dispozitive de pe placa. Nu am reusit sa testez IEEE394 din cauza lipsei dispozitivelor IEEE394 externe. Nu am gasit pe Internet driverele pentru VT6202 sub Linux. VT6202 este un produs destul de nou si probabil ca driverele pentru Linux vor fi lansate in curand. Tastatura USB si mouse-ul au functionat bine in Linux Redhat 7.2 (suportul pentru dispozitivele de intrare USB este o caracteristica mai veche a Linux-ului).


Compatibilitatea
Datorita faptului ca placa are atat de multe dispozitive suplimentare este posibil sa aiba probleme de compatibilitate. Avand in vedere ca nu are porturi legacy, nu ar trebui sa va dea dureri de cap: nu exista nici un PS/2, serial, paralel pentru imprimanta sau port game. Microsoft a recomandat aceasta transformare inca din 1999, dar nici un producator nu a fost inca suficient de nebun pentru a elimina porturile legacy. Am testat toate dispozitivele de pe placa cu exceptia IEEE394. Nu sunt disponibile decat trei sloturi PCI, iar acestea impart IRQ-ul cu alte dispozitive de pe placa. Slotul PCI 2 imparte semnalul IRQ cu slotul AGP, iar slotul PCI 1 cu controller-ul USB. Am folosit toate trei sloturile PCI pentru a vedea cum se descurca AT7. Microsoft sustine ca Windows XP este sistemul de operare cel mai usor de setat si care detecteaza cel mai rapid dispozitivele plug and play. Rezultatul a fost impresionant, AT7 s-a descurcat mai bine decat ma asteptam. Din punct de vedere tehnic nu conteaza daca dispozitivul respectiv este integrat pe placa sau daca exista o placa PCI care il contine. Testele producatorului in faza de aprobare a produsului reprezinta avantajul dispozitivului onboard, deci compatibilitatea creste.
Cei de la Abit si-au facut bine treaba: nu am avut nici o problema atunci cand toate dispozitivele au fost activate. Surpriza placuta a fost ca toate aceste dispozitive au fost detectate si instalate corect din momentul pornirii sistemului de operare: nu a fost necesara rotirea placilor sau modificari cauzate de IRQ. Acelasi lucru s-a intamplat cu toate placile PCI pe care le-am incercat. Acesta este un succes pentru AT7 tinand cont de faptul ca ACPI a fost activat de la bun inceput.
DispozitivulRezultatulMicrosoft Natural Keyboard Elite USB (USB 1.1)OKLogitech USB mouse (USB 1.1)OKHP 930 USB (USB 1.1)OKACTLabs ForceRS racing system (USB 1.1)OKMicrotech SnapShot USB SmartCard reader (USB 2)OKIDE HDD enclosure (USB 2)OK>> Testele de incarcare USB (6 dispozitive)OKMemorie unbuffered TwinMoss 128Mb PC2100 DDROKMemorie unbuffered ECC Crucial 256Mb PC2100 DDROKMemorie unbuffered Crucial 256Mb PC2100 DDROKMemorie registered Corsair 256Mb PC2100 DDROKMemorie unbuffered Mushkin 256Mb PC2700 DDROK>> Testul efectuat cu mai multe tipuri de memorieOKPinnacle DV200OKAdaptec SCSI Card 19160OKInitio Speedway INI-A100U2WOKplaca Galaxis DVBOK>> Testele de incarcare PCI (3 dispozitive PCI)OKATI All in Wonder 32MbOKAbit Siluro T400OKMSI 822 (NVidia Geforce3)OKAbit Siluro GF3 (NVidia Geforce3)OKGigabyte AR64S-H (ATI 7500LE)OK>> Testul de compatibilitate AGPOKCompatibilitatea memoriei a fost testata cu ajutorul modulelor DIMM prezentate in tabelul de mai sus.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }