QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Sesiunea de lucru AutoCADSesiunea de lucru AutoCAD

 O sesiune de lucru se deschide prin lansarea in executie a fisierului ACAD.EXE (de obicei aflat intr-un director cu numele ACAD):

C:> cd acad
 C:ACAD> acad

 Va fi afisat pe ecran continutul fisierului ACAD.MSG. Stergerea acestui fisier nu afecteaza restul sistemului si determina intrarea direct in meniul principal.
Meniul principal contine urmatoarele optiuni:

 0. Exit AutoCAD
 1. Begin a NEW drawing
 2. Edit an EXISTING drawing
 3. Plot a drawing
 4. Printer Plot a drawing
 5. Configure AutoCAD
 6. File Utilities
 7. Compile shape/ font description file
 8. Convert old drawing file
 9. Recover damaged drawing

 Optiunea 9 apare numai in AutoCAD Release 11. Desenele create cu AutoCAD Release 10 pot fi incarcate in Release 11 fara o conversie preliminara, necesara in cazul versiunilor mai vechi.

0. Exit AutoCAD Alegerea acestei optiuni determina abandonarea sesiunii curente de lucru si iesirea in sistemul de operare.
 

1. Begin a NEW drawing

 Se cere introducerea numelui desenului:

 Enter NAME of drawing:

 Daca numele introdus nu a mai fost dat unui desen anterior, se va deschide un desen nou si se va trece in editorul de desene. Daca numele nu este nou, apare un mesaj de avertisment si se revine (dupa apasarea tastei Enter) in meniul principal.
 Numele unui desen poate avea cel mult opt caractere, printre care nu sunt admise acele caractere care nu sunt admise in numele unui fisier DOS; aceasta deoarece fiecare desen este salvat pe disc intr-un fisier cu acelasi nume, si extensia '.DWG'.
 

Editorul de desene

 In editorul de desene (drawing editor) ecranul este impartit in patru zone:

 - zona desenului - reprezinta spatiul de desenare propriu-zis. Se pot indica puncte din aceasta zona prin deplasarea cursorului format dintr-o linie orizontala si una verticala (de dimensiuni egale cu dimensiunile zonei de desenare), ce se intretaie in pozitia curenta.
- zona de comenzi - aflata in partea de jos a ecranului, este formata din trei linii de text.
Primele doua contin mesajele anterioare, iar pe a treia apare prompterul 'Command:'.
Aparitia acestui prompter indica faptul ca AutoCAD-ul asteapta o comanda de la utilizator.
Daca se doreste vizualizarea unui mesaj anterior, ce nu mai este cuprins in zona de comenzi, se poate comuta afisarea pe ecranul text, prin apasarea tastei 'F1'. Apasarea din nou a tastei 'F1' va determina revenirea in ecranul grafic.
 - meniul ecran - este situat in partea dreapta a ecranului si contine o lista de comenzi sau submeniuri. Prin apasarea tastei 'Insert', cursorul va trece in acest meniu, unde va fi pozitionat pe comanda dorita si apoi se va apasa Enter. De exemplu, comanda LINE poate fi introdusa prin tastarea numelui ei (in zona de comenzi, la aparitia prompterului 'Command:') sau prin selectarea submeniului 'DRAW', din care se va selecta apoi 'LINE'.
- meniurile pull-down - aceste meniuri pot fi apelate din linia superioara a ecranului, numai cu ajutorul mouse-ului (sau alt tip de digitizor). Cand cursorul se afla in alta zona a ecranului, aceasta linie ne indica starea curenta a sistemului AutoCAD. Astfel, in partea stanga este scris stratul curent (Layer ), in continuare sunt semnalizate diferitele moduri de lucru active (Ortho, Snap, Grid), iar in dreapta acestora pozitia curenta a cursorului (in coordonate carteziene absolute sau polare relative la ultimul punct marcat). Cand cursorul trece in aceasta linie, informatiile de stare sunt inlocuite cu denumirile meniurilor pull-down (desfasurabile). In urma punctarii pe unul din aceste nume de meniu, se va desfasura meniul respectiv (peste zona de desenare), din care se poate selecta o comanda, tot prin deplasarea cursorului si punctare pe numele comenzii respective.
 
 

Sistemul de coordonate

 Normal, AutoCAD-ul lucreaza cu sistemul de coordonate cartezian ('cartezian' vine de  la Descartes), dar utilizatorul isi poate defini un sistem propriu (vezi comanda UCS). Sistemul de coordonate cu care se deschide sesiunea de lucru este numit WCS (World Coordinate System); are originea in punctul 0,0,0 si unghiuri drepte intre axe. Coordonatele punctelor pot fi specificate in modurile: cartezian absolut, cartezian relativ si polar (in spatiu - coordonate cilindrice). Coordonatele absolute sunt distante masurate de la origine (0 ); coordonatele relative se masoara fata de ultimul punct anterior introdus; cele polare sunt deasemenea relative la punctul anterior, dar se introduce lungimea si unghiul, masurat in sens trigonometric.
 Exemple de introducere a punctelor in aceste moduri:

  Command: LINE
  From point: 10 (coord. carteziene absolute)
  To point: @10,0  (coord. carteziene relative)
  To point: @10<45 (coord. polare; 10 este distanta, 45 este unghiul in grade)
 

Incheierea sesiunii de desenare

 Editorul de desenare poate fi parasit cu sau fara salvarea pe disc a desenului; in functie de aceasta se poate folosi una din comenzile END sau QUIT. END salveaza desenul in fisierul cu numele implicit (dat la inceputul sesiunii de desenare) si apoi paraseste editorul de desene, iesind in sistemul de operare. QUIT abandoneaza sesiunea de desenare fara salvarea desenului (sau a modificarilor facute pe un desen existent). Pentru a se evita lansarea din greseala a comenzii QUIT,
AutoCAD-ul afiseaza un mesaj de avertisment, asteptand confirmarea  utilizatorului (se confirma cu Y de la Yes).
 Pentru a salva desenul fara parasirea editorului de desenare, eventual cu un alt nume decat cel implicit, se foloseste comanda SAVE.
Forma de apelare a comenzii SAVE este:

 Command: SAVE
 File name <nume implicit>: Enter sau noul nume

Ajutor !

 Cand nu va descurcati cu una dintre comenzi sau cu modul de introducere a datelor, cereti ajutorul AutoCAD-ului prin comanda HELP. Acesta va raspunde:

 Command name <RETURN for list>:

 Daca apasati Enter, va fi afisata pe ecran lista comenzilor si, in continuare, modul de lucru in coordonate relative sau absolute, filtrele pentru introducerea coordonatelor punctelor etc. Daca introduceti numele unei comenzi, vor fi afisate informatii referitoare la modul de utilizare si efectele acelei comenzi. Informatiile care pot fi obtinute prin comanda HELP sunt stocate in fisirul ACAD.HLP, care este un fisier de tip text, deci se poate tipari. Ca delimitator de pagina este
folosit caracterul '' (backslash). Identificarea comenzilor in fisierul 'help' se face cu ajutorul fisierului ACAD.HDX, care contine pozitiile (numarul caracterului fata de inceputul fisierului) comenzilor in ACAD.HLP (comenzile sunt asezate in ordine alfabetica).
 Celelalte optiuni ale meniului principal

2. Edit an Existing Drawing

 Aceasta optiune permite incarcarea unui desen existent (salvat anterior intr-un fisier .DWG), pentru a fi supus modificarilor. Daca fisierul cerut nu exista, se va afisa un mesaj de genul:

**Drawing SAMPLE is not on file.
  Press RETURN to continue.

si dupa apasarea tastei Enter se va astepta din nou o optiune a meniului principal.

3. Plot a drawing

 In final, un desen trebuie sa fie desenat pe hartie. Pentru aceasta se poate folosi un plotter sau o imprimanta. Optiunea 3 determina trimiterea desenului AutoCAD la un ploter specificat prin configurarea sistemului (optiunea 5). O alta cale de trimitere a unui desen la ploter este utilizarea comenzii PLOT in timpul sesiunii de desenare (pe prompterul
'Command:'). Pentru dialogul dintre AutoCAD si utilizator la plotare se va vedea deci comanda PLOT.

4. Printer Plot a Drawing

 Optiunea 4 permite tiparirea desenului cu ajutorul unei imprimante alese prin configurare (optiunea 5). Comanda care are acelasi efect din editorul de desenare este PRPLOT.

5. Configure AutoCAD

 Configurarea AutoCAD-ului este necesara deoarece poate fi instalat pe o mare varietate de sisteme de calcul si trebuie sa se adapteze la posibilitatile acestora. Va trebui deci sa-i specificam tipul monitorului folosit (CGA, EGA, VGA, etc.), tipul imprimantei, al ploterului si al digitizorului. Deasemenea, putem sa-i dam informatii referitoare la mediul de lucru: amplasarea fisierelor temporare, fisierul care contine desenul prototip, folosirea AutoLISP-ului sau lucrul in retea etc. Cand dorim sa configuram AutoCAD-ul pentru un anumit terminal (display, imprimanta, mouse etc.), vom alege driverul pentru terminalul respectiv dintr-o lista afisata, ce cuprinde toate driverele cunoscute de AutoCAD. Informatiile complete
referitoare la conectarea diverselor terminale se gasesc in manualul 'AutoCAD Installation and Performance Guide', inclus in pachetul AutoCAD.

6. File Utilities

 Aceasta optiune se refera la lucrul cu fisiere si determina in primul rand afisarea unui nou meniu:
  0.
Exit File Utility Menu
  1. List Drawing files
  2. List user specified files
  3. Delete files
  4.
Rename files
  5.
Copy file
  6. Unlock file

 Se observa ca suplineste unele din comenzile sistemului de operare (DIR, COPY, DEL, REN). Aceleasi rezultate se obtin in editorul de desenare utilizand comanda FILES. Aceasta varianta de lucru cu fisierele este preferabila atunci cand nu se dispune de suficienta memorie pentru a utiliza comanda SHELL (iesire temporara in sistemul de operare, fara a abandona sesiunea de desenare) si ar dura prea mult inheierea sesiunii de desenare si apoi redeschiderea ei, doar pentru a copia sau sterge cateva fisiere.

7. Compile Shape/ Font Description File

 Utilizatorul isi poate crea fonturi sau biblioteci de simboluri proprii, dar acestea trebuie compilate inainte  de a putea fi utilizate, folosind aceasta optiune.

8. Convert Old Drawing File

 Aceasta optiune trebuie folosita atunci cand AutoCAD-ul refuza sa incarce un desen, deoarece a fost creat cu o versiune veche. Aceasta conversie este necesara deoarece intre primele versiuni ale AutoCAD-ului si versiunile mai noi exista mari deosebiri in formatul de salvare a datelor; s-au creat tipuri de entitati noi, dar s-a renuntat la folosirea unora vechi, care
nu vor mai fi recunoscute fara o conversie preliminara.

9. Recover Damaged Drawing

 Uneori, AutoCAD-ul refuza sa incarce un desen datorita erorilor pe care le detecteaza, erori care se pot datora folosirii unor dischete de proasta calitate. Optiunea 9 determina eliminarea din fisier a zonelor care contin erori, astfel ca nu va trebui sa fie refacut intregul desen. Aceasta optiune nu este disponibila in Release 10 sau in versiunile anterioare.
 

 Mediul de desenare

 Desenarea in AutoCAD este influentata de anumiti factori de mediu. Astfel, o linie desenata cu comanda LINE va avea o anumita culoare, va fi intrerupta sau continua, in functie de starea sistemului in acel moment. Aceasta stare este determinata de valoarea unor variabile, numite variabile de sistem. Lista acestor variabile poate fi obtinuta prin optiunea '?' a comenzii
SETVAR.
Valorile variabilelor pot fi modificate fie prin intermediul comenzii SETVAR, fie prin comenzi specifice in cazul variabilelor 'read-only'. In continuare ne vom ocupa de variabilele care determina culoarea, tipul de linie si stratul in care sunt desenate entitatile.Lucrul cu straturi (Layer)

 Stratul poate fi asemanat cu o foaie transparenta, pe care se deseneaza ceva. Mai multe foi suprapuse dau desenul final. Astfel, intr-un strat se pot desena toate liniile groase, intr-altul toate liniile subtiri, sau cele intrerupte etc. Fiecare strat este o colectie de obiecte (entitati); apartenenta la un strat este una din proprietatile asociate entitatii. In baza de date, acestei
proprietati ii corespunde lista cu identificatorul 8:
   ( '0') - '0' este numele stratului (layer-ului)

 Fiecare strat (layer) este identificat dupa numele sau. Se pot crea diferite straturi (oricate), pot fi redenumite, pot fi 'inghetate' sau facute invizibile, sau pot fi sterse straturile neutilizate. La inceperea unei sesiuni de lucru, stratul implicit are numele '0'. Acesta nu poate fi eliminat, chiar daca este nefolosit. Numele stratului curent (in care sunt desenate noile
entitati) este scris pe ecran in coltul din stanga-sus. Fiecare strat are asociata o anumita culoare si un tip de linie. Daca la desenarea unei entitati nu se specifica culoarea acesteia, va fi asumata culoarea stratului curent (la fel si pentru tipul de linie).
De exemplu, in cazul listei:

 ( ( 'LINE') ( '0') (10 0.0 0.0 0.0) (11 0.0 10.0 0.0) )

culoarea si tipul de linie sunt cele asociate stratului '0', iar in cazul listei:

 ( ( 'LINE') ( '0') ( 'DASHED') (62 .1) (10 0.0 0.0 0.0) )

culoarea este data de lista (62 . 1), iar tipul de linie de lista (6 . 'DASHED'), indiferent de definirea stratului '0'. Definitiile straturilor sunt pastrate in partea de inceput a bazei de date (dupa valorile variabilelor de sistem - vezi si fisierele DXF).
 Manipularea straturilor se face cu ajutorul comenzii LAYER. AutoCAD-ul va raspunde cu o lista de optiuni:

 ?/ Make/ Set/ New/ ON/ OFF/ Color/ Ltype/ Freeze/ Thaw:

 Dintre aceste optiuni, culoarea (Color) si tipul de linie (Ltype) se refera la entitatile din stratul respectiv (sau, altfel spus, entitatile pentru care stratul respectiv este una din proprietati), iar celelalte determina starea stratului, sau creeaza unul nou.

 ? - listeaza straturile definite si caracteristicile lor
 Make - creeaza un strat nou, care devine automat strat curent
 Set - schimba stratul curent; noul strat curent trebuie sa fi fost creat
 New - creeaza un strat nou; caracteristicile implicite ale unui strat nou creat sunt:
   - culoarea alba (cod 7)
   - tipul de linie 'CONTINUOUS' (linie continua)
   - stratul este 'ON', adica entitatile din el sunt vizibile
 ON/ OFF - schimba starea stratului; ON - vizibil; OFF - invizibil
  - este o optiune utila cand dorim sa trimitem la ploter sau imprimanta numai o parte a desenului, continuta in unul sau mai multe straturi (care vor fi ON, iar celelalte OFF).
 Color - schimba culoarea asociata stratului
 Ltype - schimba tipul de linie asociat
 Freeze/ Thaw - ingheata/ dezgheata stratul specificat; spre deosebire de optiunea   'OFF', optiunea 'Freeze' (inghetare) determina ignorarea in continuare a entitatilor din stratul respectiv, ca si cum nici nu ar exista; se castiga timp la regenerarea desenelor mari; 'Thaw' determina 'dezghetarea' stratului inghetat cu 'Freeze'.

 Numele unui strat poate sa aiba cel mult 31 de caractere. Sunt acceptate caracterele alfanumerice si, in plus, -,_ si $. Nu poate fi atribuit acelasi nume mai multor straturi. Redenumirea se face cu comanda RENAME, iar schimbarea stratului corespunzator uneia sau mai multor entitati selectate cu CHANGE sau CHPROP. Schimband culoarea sau tipul de linie
asociat, toate entitatile din stratul respectiv (pentru care nu s-au specificat in mod explicit aceste proprietati) vor fi redesenate.

Color

 Comanda COLOR determina schimbarea culorii implicite de desenare. Toate entitatile ce vor fi create dupa aceasta comanda vor avea culoarea respectiva. La inceputul sesiunii de lucru, culoarea implicita este 'BYLAYER', adica cea asociata stratului curent. Am vazut deja ca in lista unei entitati, culorii asociate acesteia ii corespunde sublista cu codul 62, care apare doar daca culoarea nu este cea asociata stratului curent. Numarul care urmeaza dupa codul 62
reprezinta codul culorii (0=bylayer, 1=rosu, 2=galben, 3=verde, 4=cyan, 5=albastru, 6=magenta, 7=alb).
 
La apelarea comenzii COLOR, AutoCAD-ul raspunde cu cererea: New entity color <cul. implicita>:

 Se va introduce codul numeric al culorii dorite sau denumirea acesteia (in engleza). Indiferent de modul de introducere al numelui culorii, in baza de date va apare codul numeric al ei. Schimbarea culorii unei entitati (cu CHANGE sau CHPROP) implica schimbarea acestui cod din sublista 62.

Linetype

 Tipul de linie cu care se deseneaza noile entitati poate fi creat sau modificat cu ajutorul comenzii LINETYPE. La apelarea acesteia, AutoCAD-ul va cere:

 ?/ Create/ Load/ Set:

 Semnificatia acestor optiuni:

 ? - se cere AutoCAD-ului lista tipurilor de linie disponibile; acestea sunt stocate in unul sau mai multe fisiere cu extensia  '.LIN'. Pentru specificarea fisierului al carui continut trebuie listat, va aparea in plus cererea:
   File to list <ACAD>:  - raspunzand cu Enter, vor fi afisate tipurile de linie a caror definitie se afla in fisierul ACAD.LIN.
 Create - utilizatorul isi poate defini tipuri de linie proprii, folosind aceasta optiune; pentru aceasta va trebui sa specifice numele tipului de linie creat, numele fisierului in care va fi pastrata definitia acestuia, descrierea textuala (nu are influenta asupra definitiei propriu-zise) si definitia tipului de linie, care consta intr-o succesiune de numere despartite prin virgula,
reprezentand lungimile liniilor si a spatiilor, in unitatile de desenare (inch sau mm).
Dialogul decurge cam asa:
 

Command: Linetype
?/ Create/ Load/ Set: C
Name of linetype to create: tip-nou
Create or append linetype file: LINII (fisierul LINII.LIN; daca nu exista, va fi creat; daca exista, va fi adaugat in el noul tip de linie)
Descriptive text: . . . . . . . . . . . . . . (descrierea tipului de linie creat - serveste la afisarea cu optiunea '?'
Enter pattern (on next line)
A ,-1 (AutoCAD-ul a transmis 'A,', utilizatorul a raspuns cu '0,-1' : 0 este un punct, iar -1 lungimea spatiului; rezulta o linie punctata).
New definition written to file. (definitia noului tip de linie a fost scrisa in fisierul specificat).

 Load  - pentru ca un tip de linie sa poata fi utilizat, trebuie sa fie incarcat in prealabil (in memorie) - pentru aceasta se foloseste optiunea 'Load', urmand dialogul:

 Command: Linetype
 ?/ Create/ Load/ Set: L
 Linetype(s) to load: tip-nou  (numele tipului de linie incarcat)
 Select linetype file: LINII   (tipul fisierului care il contine)
 Linetype TIP-NOU loaded.  (tipul de linie cerut a fost incarcat)

 Set - cu aceasta optiune se face schimbarea efectiva a tipului de linie curent:

Command: Linetype
 ?/ Create/ Load/ Set: S
 New entity linetype (or ?) <BYLAYER>: tip-nou
 ?/ Create/ Load/ Set: Enter
 Command:

 De acum, toate entitatile vor fi desenate cu noul tip de linie implicit. In baza de date se va adauga pentru fiecare entitate sublista cu codul 6: ( 'TIP-NOU'). Definitiile tipurilor de linie utilizate intr-un desen se afla in aceeasi zona a bazei de date ca si definitiile straturilor. Eliminarea tipurilor de linie si/ sau a straturilor neutilizate se poate face cu comanda
PURGE; prin aceasta, vor fi eliminate din baza de date definitiile lor.
 

Configurarea mediului de lucru

 Configurarea mediului de lucru consta tot in setarea unor variabile de sistem, care se refera la unitatile de desenare, limitele desenului, scara la care se va lucra, rezolutia sau marimea pasului cursorului etc. Comenzile vor fi gasite mai incolo, in lista completa a comenzilor AutoCAD, dar amintim si aici, pe scurt, cateva:

 LIMITS - stabileste limitele desenului
 UNITS - stabileste unitatile de lucru (arhitecturale, ingineresti, stiintifice etc.)
 SNAP - stabileste marimea pasului cu care se va deplasa cursorul pe ecran
 GRID - determina afisarea pe ecran a unei retele de puncte ajutatoare
 ORTHO - trece in (sau revine din) modul de lucru ORTHO (deplasarea cursorului doar orizontal sau vertical)
 OSNAP - stabileste modul de selectare a punctelor de pe ecran, in functie de entitatile pe care va fi pozitionat cursorul.

 Starea curenta a sistemului AutoCAD poate fi aflata prin comanda STATUS, iar informatii despre una sau mai multe entitati prin comenzile LIST sau DBLIST. In general, comenzile prin care se cer AutoCAD-ului informatii despre starea desenului sau a unor elemente din desen, se gasesc in meniul ecran 'INQUIRY'.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }