QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Proiectarea fizica a bazelor de date retea
PROIECTAREA FIZICA A BAZELOR DE DATE RETEA


Implementarea bazelor de dare retea va fi prezentata comparand mai multe abodari pentru memorarea inregistrarilor si relatilor de tip retea.Toate DBMS-urile retea suporta o abordare specifica pentru a implementa modul retea . Schema folosita determina intrebarile pe care trebuie sa le adreseze proiectantul da baza de date fizica, precum si caracteristicile de performanta pe care le va avea sistemul implementat cu diferite tipuri de manipulari de date.

Intre proiectarea fizica si logica a bazei de date distingem urmatoarele:
eficienta unui model retea nu trebuie sa fie alterata de catre implementarea fizica a bazei de date;

vederea utilizatorului bazei de date retea nu trebuie sa fie afectata de tehnica de structurare folosita.

In cazul bazelor de date relationale, diferitele proiectari fizice ale unei baze de date retea pot conduce la performante diferite. In cadrul proiectarii fizice a bazelor de date relationale vom discuta despre: cerinte de baza pentru o baza de date tip retea, transformari logico-fizice, partitionare verticala si orizontala, reuniunea, etc.


Cerinte de baza pentru o baza de date tip retea.


Pntru implementarea fizica a bazelor de date tip retea se au in vedere urmatoarele trei cerinte principale:

a) Reprezentarea relatiilor tata-fiu. Pentru implementarea relatiilor 1-n se pot folosi o varietate de structuri de date fizice intre tipurile de inregistrari tata-fiu. O structura de date este o multime e pointeri in fiecare inregistrare tata facand referire la inregistrarile fiu. Fara a tine cont de structura de date fizica care s-a folosit, trebuie sa se poata localiza o inregistrare tata si fiu, precum si o inregiatrare fiu si tatal sau asociat intr-o relatie.

b) Accesibilitatea dupa atribute cheie. Indiferent de structura de date fizica care s-a folosit pentru a implementa relatiile tata-fiu, diferitele tipuri de inregistrari din baza de date trebuie sa fie accesobile dupa atributele lor cheie. Aceste inregistrari sunt numite inregistrari port. In cazul DBMS-ului,utilizatorul trebuie sa fie in stare sa ceara acces la date specificand valoarea oricarui atribut al oricarei relatii.

c) Supotul pentru operatorii de traversare. Structura de date fizica trebuie sa fie in stare sa suporte operatorii de baza care traverseaza relatiile tata-fiu.Operatorii suportati trebuie sa includa:

- selectarea unei ocurente de inregistrare particulara;

- stergerea unei ocurente de inregistrare;

- modificarea unei ocurente de inregistrare;

-inserarea unei ocurente de inregistrare.


Transformarile logico-fizice de baza


Cerintele de proiectare in maparea tipurilor de inregistrari logice ale unui model de date retea intr-o structura baza de date fizica sunt aceleasi ca si la proiectarea fizica a bazelor de date relationale. Cea mai directa trensformare logico-fizica este aceea de a implementa fiecare tip logic de inregistrare al modelului de date retea ca un singur tip de inregistrare de baza.

Pentru a imbunatatii performantele sistemului, proiectantul trebuie de baza de date fizica trebuie sa determine care din urmatoarele trabsformari logico-fizice ar fi cea mai buna:

a) Partitionarea verticala, presupune spargerea unui tip de inregistrare logica in mai multe tipuri de inregistrari de baza, cu anumite campuri de date intr-un tip de inregistrare si alte campuri de date pentru alte tipuri de inregistrari.

( fig.3.5.2.)

b) Partitionarea orizontala, reprezita impartirea unui tip de inregistrare logica in mai multe tipuri de inregistrari de baza, cu anumite ocurente ale inregistrarii intr-un tip de inregistrare de baza si altele in alt tip. ( fig.3.5.3. )

c) Reuniumea sau joining, presupune combinarea unui tip de inregistrare logica cu unul sau mai multe tipuri de inregistrari logice intr-un singur tip de inregistrare de baza. ( fig.3.5.4.)


Partitionarea verticala.


Pentru a partitiona vertical un tip de inregistrare logica intr-o retea este de a separa inregistrari de baza diferite acele campuri de date care nu sunt accesate impreuna. O varianta a partitionarii verticale este omiterea fizica a unor campuri ale inregistrari logice, uzual facuta cu campuri de date cheie straina.

Structura de date folosita pentru a reprezenta relatiile 1-M suporta gasirea tatalui pentru un fiu dat, nu este necesara memorarea in fiu a valorii campului de data cheie straina. De aici rezulta o multime care este pertatoare de informatii, iar daca sunt reprezentate campurile de date cheie straina, relatia este o multime bazata pe valori.

Beneficiul unei multimi care este purtatoare de informatii este de reducere a spatiului deoarece campurile de date cheie straina nu vor fi memorare.  
R

A

B

C

D

 

R1

A

B

C

E


 
are


S

D

 
Figura. 3.5.2. Partitionarea verticala a tipului de inregistrare R in doua tipuri R1 si S conectate printr-o multime purtatoare de informatii.Partitionarea orizontala.
Ratiunea de a partitiona orizontal un tip de inregistrare logica intr-o rtea este de a facilita gruparea fizica a ocurentelor de inregistrare care par a fi accesate impreuna intr-o partitie orizontala. Daca fiecare partitie orizontala este un tip de inregistrare de baza diferit, atunci fiecare poate fi plasat intr-un fisier separat.

Figura prezentata mai jos reprezinta partitionarea orizontala.


R

A

B

C

D

E

 

R1

A

B

C

D

E


 

R2

A

B

C

D

E


 
Figura.3.5.3. Partitionarea orizontala.Reuniunea.


A reuni tipuri de inregistrare intr-o baza de date retea inreamna fie a colapsa o relatie tata-fiu care are intotdeauna o ocurenta de inregistrare fiu pentru un tata dat, sau a colapsa o relatie tata-fiu 1-M incorporand un grup relativ de campuri e date in tipul de inregistrare tata.

Ambele tipuri de reuniuni sunt folosite de catre proiectantul bazei de date fizice pentru imbunatatirea performantei bazei de date retea.


A

X

Y

Z

 

C

X

Y

Z

 R


B


Y

J

K Figura. 3.5.4. Reuniunea tipurilor de inregistrari A si B pentru a forma tipul de baza C, care contine un grup repetitiv pentru valorile j,k multiple care  pot exista pentru o multime data de valori x,y,z.

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat