QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Formatare text si imaginiFormatare text si imagini


3.1 Formatarea si introducerea textului


Adaugarea textului intr-un diapozitiv

Textul este introdus prin actionarea tastaturii: in momentul in care se ajunge la capatul randului, cursorul continua pe randul urmator. Pentru a introduce un text, va trebui sa dati un clic in zona in care scrie Click to add text (Faceti clic pentru adaugare text) si apoi puteti introduce textul dorit.

Editarea comentariilor unui diapozitiv


Pentru a edita comentariile unui diapozitiv, este recomadabil sa lucrati cu vizualizarea Outline View (Normal). Selectati diapozitivul caruia doriti sa ii adaugati un comentariu si apoi in partea din dreapta a ferestrei dati un clic in campul Click to add notes (Faceti clic pentru adaugare de note).

In acest camp, puteti introduce diferite simboluri cu ajutorul comenzii Insert (Inserare)-Symbol (Simbol), sau puteti introduce text.


Formatarea textului

Dupa introducerea textului puteti alege optiunea de formatare a acestuia. Din meniul Format apelat optiunea Font. Se ajunge la urmatoarea fereastra de dialog.

In prima parte se poate modifica tipul de font, stilul si dimensiunea acestuia, doar printr-un simplu clic pe optiunea dorita.Dimensiunea fontului

 

Tipul fontului

 

Pentru a alege o culoare speciala va trebui sa dati clic pe meniul derulant Color ce deschide o noua fereastra din care se poate alege o culoare pentru font.


Daca totusi nu sunteti multumit de culorile prezentate, si vreti o nuanta speciala puteti opta pentru a o realiza apasand pe butonul More Colors (Mai multe culori).

Se va deschide fereastra Colors (Culori). Aici va puteti crea orice culoare doriti prin combinarea unor culori.

Culoarea pe care o doriti se poate obtine prin deplasarea crucii albe in fereastra Colors (Culori), spre nuanta dorita. Intensitatea culorii, se modifica prin deplasarea sagetii alba din partea dreapta in sus sau in jos dupa cum doriti.

In fereastra de dialog Font mai apar si alte efecte, ce pot fi activate prin marcarea acestora printr-un simplu clic. Fiecare efect va fi atribuit dear textului dinainte selectat. Efectele mai importante sunt: Underline (Subliniere) care subliniaza textul si Shadow (Umbra) ce Ii ofera textului selectat o usoara umbra, Superscript (Exponent) este optiunea necesara pentru a scrie textul selectat ca exponent si Subscript (Indice) scrie textul selectat ca indice.

Pentru a face definitive modificarile va trebui apasata tasta OK. In caz contrar apasarea tastei Cancel va lasa textul asa cum era.

Puteti economisi timp facand aceste lucruri prin intermediul butoanelor prezente pe bara de meniuri.

Pentru:

- a scrie mai ingrosat va trebui aleasa optiunea Bold prin apasarea butonului , sau prin apasarea simultana a taste lor Ctrl+B.

- a scrie inclinat se va alege optiunea Italic prin apasarea , sau prin apasarea simultana a tastelor Ctrl+I.

- a sublinia textul veti alege optiunea Underline apasand sau prin apasarea simultana a tastelor Ctrl+U.

- a schimba culoarea fontului alegeti


- a schimba fontul sau dimensiunea acestuia, alegeti caracterele defile din meniurile derulante existente pe bara de instrumente


- a adauga o umbra textului selectat apasati butonul existent in bara de instrumente a aplicatiei.
Puteti alinia textul dupa cum doriti. Pentru aceasta apelati din meniul Format­ – Alignment (Aliniere) si apoi alegeti optiunea dorita.


Pentru a economisi timp, puteti lucra si cu butoanele din bara de instrumente :

La stanga , sau puteti apasa combinatia de taste Ctrl+L

Centrat , sau puteti apasa combinatia de taste Ctrl+E

La dreapta , sau puteti apasa combinatia de taste Ctrl+R

Justified
Daca doriti, puteti transforma toate caracterele unui text in litera mari. Pentru a realiza acest lucru selectati textul daroit si apoi din meniul Format alegeti optiunea Change Case (Modificare dupa caz), ce va deschide fereastra Change Case (Modificare litere mari/mici) din care va alegeti optiunea dorita (pentru a transforma in litera mari alegeti optiunea Uppercase (MAJUSCULE).     
Schimbarea spatiului intre paragrafe

Pentru a schimba spatierea intre diferite paragrafe selectati paragrafele asupra carora doriti sa realizati modificarile si apci in meniul Format selectati optiunea Line Spacing (Interlinie). In fereastra aparuta pe ecran selectati dimensiunile dorite.

Pentru a observa modificarile facute apasati butonul Preview (Examinare)

 


Alegerea diferitilor marcatori


O modalitate de formatare a paragrafelor existente intr­un diapozitiv este cea cu ajutorul marcatorilor din meniul Format - Bullets and Numbering (Marcatori si numerotare). Aceasta optiune deschide o fereastra de dialog din care ne putem alege simboluri diverse pentru a evidentia anumite paragrafe.


Tipurile de marcatori sunt:

- bulleted (marcatori) - se introduc diferite simboluri pentru a se remarca mai usor anumite paragrafe.

- numbered (numerotare)- ofera posibilitatea de a ordona paragrafele din diapozitiv cu ajutorul cifrelor arabe, sau a literelor.In acelasi meniu deschis se mal poate alege din meniul derulant Color (Culoare) culoarea pe care doriti sa o contina marcatorul respectiv, sau puteti alege si dimensiunea acestuia exprimat procentual in functie de marimea caracterelor textului.


Pentru a introduce automat un bulet se poate da clic pe imaginea corespunzatoare din bara de instrumente­


Utilizarea comenzii Undo (Anulare) si Redo (Repetare)


In momentul in care s-a gresit cava in introducerea datelor se apeleaza functia Undo (Anulare) pentru a anula ultima operatiune efectuata. Functia Undo(Anulare) se gaseste in meniul Edit (Editare)­ - Undo (Anulare) sau in pictograma aflata pe bara de instrumente.

Se observa ca apasarea tastelor Ctrl+Z realizeaza anularea ultimei operatii


Opus functiei Undo (Anulare) este functia Redo (Repetare), care realizeaza refacerea ultimei operatii anulate Functia Redo (Repetare) se gaseste in meniul Edit (Editare) asemanator functiei Undo (Anulare) sau in pictograma existenta pe bara de meniuri.


Se observa ca apasarea tastelor Ctrl+Y realizeaza repetarea ultimei operatii3.2 Imagini


Introducerea unei imagini (clipart) intr-un diapozitiv


Uneori aveti nevoie si de alte elemente decat text pe care sa Ie introduceti in document ca de exemplu: foi de calcul, imagini, si alte documente. Pentru aceasta folositi meniul Insert (Inserare).

Pentru a avea in document diferite imagini puteti alege una dintre cele doua optiuni:

Inserarea clipart-urilor - cu ajutorul fuctiei Insert (Inserare) - Picture (Imagine) Clipart (Miniatura) sau prin apasarea butonului ,ce se afla in bara de instrumente Drawing (Desenare).

- Inserarea unei imagini - se foloseste functia Insert (Inserare)- Picture (Imagine) - From File (Din fisier) sau se apasa butonul din bara de instrumente Drawing (Desenare). Aceasta functie, deschide urmatoarea fereastra, din care puteti alege imaginea pe care doriti sa o inserati in document.
De aici se allege calea catre imagine

 


Fereastra de dialog Insert Picture

 

Pentru a insera imaginea apasati butonul Insert

 

3.3 Copiere, mutare, stergere, redimesionare imagini,obiecte


Copierea, mutarea, stergerea textului, imaginilor intre diapozitive diferite


Copierea si mutarea textului in diferite parti ale fisierului, sau chiar in fisiere diferite, este posibila datorita existentei Clipboard-ului. Clipboardul este o memoria temporara, folosita la pastrarea pe termen scurt a cuvintelor, imaginilor sau diaqramelor.

Pentru a copia un text, sau o imagine in alta parte a diapozitivului sau intre diapozitive diferite se alege optiunea Copy (Copiere) din meniul Edit (Editare), sau se foloseste combinatia de taste Ctrl+C. Se mai poate da clic pe pictograma aflata in bara de instrumente.

Atentie!! Pentru a putea alege optiunea Copy (Copiere) va trebui ca textul sau imaginea ce trebuie copiata sa fie selectata, in caz contrar aceasta optiune va aparea cu culoarea gri in meniu (neactivat).


Dupa copierea textului, imaginii pentru a putea fi pus in locul unde se doreste va trebui sa alegeti optiunea Paste (Lipire) din meniul Edit (Editare), sau prin combinatia de taste Ctrl+V.

Se poate opta si pentru un simplu clic pe imaginea din bara de instrumente .


O alta modalitate de copiere a unei imagini este apelarea din meniul Edit (Editare) a functiei Duplicate (Dublare) sau apasarea tastelor Ctrl+D.

Pentru a muta un text, imagine in alta parte a diapozitivului sau intra diapozitive diferite se alege optiunea Cut (Decupare) din meniul Edit (Editare), sau se foloseste combinatia de taste Ctrl+X. Se mai poate poate da clic pe pictograma aflata in bara de instrumente .

Dupa mutarea textului, imaginii pentru a putea fi pus in locul unde se doreste va trebui sa alegeti optiunea Paste (Lipire) din meniul Edit (Editare), sau prin combinatia de taste Ctri+V.

Se poate opta si pentru un simplu clic pe imaginea din bara de instrumente .
Optiunea Edit (Editare) - Paste Special (Lipire Speciala) va ofera posibilitatea de a stabili cum anume va fi inserat in diapozitiv continutul Clipboard-ului.Stergerea textului sau a imaginilor - se realizeaza prin apasarea taste lor Backspace (stergerea facandu-se in directia ) sau prin apasarea tastei Delete (stergerea facandu-se in directia ). Stergerea se poate face caracter cu caracter sau selectand un paragral si stergandu-I apasand pe butonul Delete sau Backspace o singura data.


Redimensionarea imaginilor, obiectelor


In primul rand va trebui sa selectati imaginea dorita. Selectarea imaginii, se face printr-un clic pe aceasta. Imaginea va aparea intr-un patrat incadrat de 8 puncte.


Acum puteti modifica dimensiunea obiectului plasand cursorul mouse-ului pe unul din cele 8 puncte. Cursorul va avea diferite forme in functie de punctul deasupra caruia il pIasati.

Daca plasati cursorul in punctele din lateraIe, cursorul va avea urmatoarea forma:


Cursorul plasat deasupra punctelor din mijloc in partea de sus sau jos a obiectului va arata:
Cursorul plasat in celelalte puncte va fi de forma: sauPuteti chiar deplasa obiectul. In acest caz, va trebui sa plasati cursorul deasupra obiectului pana in momentul in care cursorul devine:Acum, tinand apasata tasta stanga a mouse-ului, puteti deplasa obiectul in orice parte a documentului doriti.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }