QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Calcule cu matrici - excel

CALCULE CU MATRICI - EXCEL

Calcule cu matrici


Matricile sunt domenii dreptunghiulare de formule sau valori pe care Excel le trateaza ca fiind un grup. Unele functii si formule care lucreaza cu astfel de elemente returneaza rezultate care sunt plasate in mai multe celule. Altele, desi prelucreaza matrici de valori, pot furniza un rezultat afisat intr-o singura celula

Pentru a introduce o formula de tip matrice se parcurg urmatoarele etape:

Se selecteaza domeniul care va contine formula de tip matrice.
Se introduce formula.

Dupa introducerea formulei se apasa combinatia de taste <Shift> + <Ctrl> + <Enter>.


Foaia de calcul urmatoare (figura 6.1) contine un exemplu cu datele care sunt introduse intr-o factura:

Figura 6.1

Pentru a calcula totalul in coloana D se pot folosi si metodele anterioare (in celula D4 se introduce formula =B4*C4, care apoi se copiaza in celelalte celule din coloana D). In locul acestor formule se poate introduce o singura formula valabila in tot domeniul D4:D6, care va ocupa mai putina memorie.

Pentru a calcula totalul utilizand formule de tip matice:

Se selecteaza domeniul D4:D6.

Se introduce in linia de formula formula s B4:B6*C4:C6

Se tasteaza combinatia de taste <Shift > + <Ctrl> + <Enter>.

In bara de formula formula va fi afisata intre acolade . Fiecare celula a domeniului D4:D6 contine aceeasi formula. Acoladele simbolizeza ca formula este o matrice si ca domeniul matrice trebuie sa fie tratat ca o entitate unica. Nu se pot introduce linii sau coloane in acest domeniu dupa cum nu este posibila stergerea componentelor sale sau editarea unei singure celule. Formula nu multiplica valorile din doua celule, ci valorile din doua matrici, B4:B6 si C4:C6, facand corespondenta corecta a elementelor acestora B4*C4, B5*C5, B6*C6.

Rezultatele sunt plasate in celulele matricei D4:D6 selectata anterior.

Domenii de tip matrice se pot utiliza si ca argumente la functii. Functiile cu argumente de tip matrice se introduc la fel ca si formulele de acest tip.

Se selecteaza un domeniu de dimensiuni corecte.

Se introduce functia specificand domeniile de celule asupra carora opereaza.

Se apasa combinatia <Shift> + <Ctrl> + <Enter>.

De exemplu, daca in exemplul anterior trebuie calculat totalul general fara a calcula totalurile partiale, in celula D7 trebuie introdusa formula . Introducerea se termina cu <Shift> + <Ctrl> + <Enter> pentru ca formula sa fie considerata ca formula de tip matrice.

In mod uzual domeniul utilizat pentru introducerea formulelor sau functiilor de tip matrice trebuie sa fie corect selectat. Daca domeniul de tip matrice selectat este prea mic, nu se pot vedea rezultatele; daca este prea mare, celulele care nu au fost utilizate vor contine mesajul #N/A.

Functii pentru matrici


Functiile de lucru cu matrici cele mai utilizate sunt:


MDETERM (matrice

Functia MDETERM calculeaza determinantul unei matrici.


MINVERSE (matrice)

Functia MINVERSE calculeaza inversa unei matrici.


MMULT (matrice1, matrice2)

Functia MMULT efectueaza inmultirea a doua matrici. Numarul de coloane din matrice1 trebuie sa fie egal cu numarul de linii din matrice2.


TRANSPOSE (matrice)

Functia TRANSPOSE efectueaza operatia de transpunere a unei matrici.

Daca intr-o formula intervine o functie de tip matrice, introducerea formulei se termina tastand combinatia de taste <Shift> + <Ctrl> + <Enter>.
Exemplul urmator prezinta modul in care se poate calcula inversa unei matrici. Matricea initiala este cuprinsa in domeniul A2:C4 (figura 6.2).


Figura 6.2

Pentru a calcula inversa matricei se selecteaza domeniul A7:C9 (in acest domeniu se va afisa rezultatul), se introduce formula si =MINVERSE(A2:C4) si se apasa <Shift> + <Ctrl> + <Enter>.

Aplicatie


Firma ABC vinde apa minerala sucuri si vin in Romania si Moldova. Foaia de calcul din figura 6.3 contine situatia vanzarilor din anii 1999 si 2000.

Sa se calculeze valoarea medie a vanzarilor pentru Romania si Moldova pe ce doi ani.Figura 6.3


Pentru a calcula valoarea medie a vanzarilor pentru Romania si Moldova se introduc formulele:

Celula C18: = AVERAGE(IF($B5:$B14=Romania,C5:C14)). Se termina formula de introdus cu <Shift> + <Ctrl> + <Enter>. Se copieaza formula in D18. Deci se va calcula media aritmetica doar a valorilor care in domeniul B5:B14 contin textul Romania.

Celula C19: = AVERAGE(IF($B5:$B14=Moldova,C5:C14)). Se termina formula de introdus cu <Shift> + <Ctrl > + <Enter>. Se copieaza formula in D19. Deci se va calcula media aritmetica doar a valorilor care in domeniul B5:B14 contin textul Moldova.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }