QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

Desfasurata unei cutii de carton

Desfasurata unei cutii de carton    EXERCITIUL NR.3: Desfasurata unei cutii de carton

Acest exercitiu prezinta desenul desfasuratei unei cutii de carton. In desenul de referinta este inclusa o vedere tridimensionala a cutiei de carton asamblate. Fereastra de pe una din fete va permite sa vedeti culoarea creioanelor fara a deschide cutia.

In acest exercitiu vom utiliza din nou comanda line pentru a realiza forma unui carton, insa veti avea de setat de asemenea si un layer cu tipul de linie 'DASHED' care va permite ca liniile de indoire sa le desenati intr-un stil diferit. Vor fi introduse de asemenea comenzile de editare chamfer si fillet pentru a produce profilul capetelor folosite pentru asamblarea cutiei.


Comenzi noi


Limits

Chamfer (tesire)

Fillet (racordare)

Linetype

Layer

Polyline


    Procedura de desenare


Creati un desen nou cu numele Cutie ambalaj.dwg in folderul personal.

Selectati comanda Drawing limits din meniul Format din bara de meniuri. Aceasta comanda va permite sa setati marimea formatului in care veti face desenul.

Veti vedea la linia prompterului Command ca limitele pot fi activate sau dezactivate (set on or off). Daca limitele sunt active, AutoCAD-ul va semnaleaza cand introduceti orice punct in afara ariei de desenare. Puteti de asemenea sa dezactivati limitele, aceasta permitand desenarea in afara ariei specificate, daca este necesar. Setarea limitelor desenului guverneaza de asemenea aria acoperita de grid-ul vizibil si functionarea comenzii Zoom All. Cand se invoca comanda Zoom All pe ecran va apare tot ce este cuprins intre limitele desenului, sau o vedere ce afiseaza maximul extins al desenului daca el este mai mare decat limitele.

Primul prompter al comenzii Limits cere coordonatele pentru coltul din stanga jos al ecranului. Acestea reprezinta punctul originii in World Coordinate System (WCS). Apasati <ENTER> pentru a lasa valoarea originii setata la 0, 0.

Cartonul ce va fi desenat ocupa o arie de aproximativ 350 mm pe 350 mm, care necesita o arie de marime diferita fata de cea setata implicit pentru limite: 12, 9. Pentru a crea spatiul necesar pentru desen scrieti in linia de comanda coordonatele 500, 400 pentru a mari aria de desenare.

Dati din nou comanda Limits si tastati 'ON' pentru a le activa. Pentru a afisa tot cadrul creat alegeti comanda Zoom All din meniul View din bara de meniuri. Asigurati-va ca in linia de stare coordonatele se modifica in mod dinamic (daca nu, apasati F6). La fiecare deplasare a cursorului valoarea coordonatelor trebuie sa se modifice.

Incepeti din punctul 245, 20 desenarea profilului prezentat in diagrama din partea dreapta din figura 1 utilizand comanda line si coordonatele relative specificate acolo.

Profilul din dreapta reprezinta conturul unei jumatati de carton inainte de a fi fost facuta vreo modificare asupra muchiilor.Figura 1,


Tesirea colturilor profilului

Selectati comanda Chamfer din meniul Modify din bara de meniuri. Comanda Chamfer permite specificarea a doua distante ce vor fi apoi utilizate la crearea liniei ce taie coltul facut de doua linii existente.

Conform diagramei din partea dreapta a figurii 2 rezulta ca numarul de colturi ce urmeaza sa fie tesite este trei. Doua se tesesc cu aceleasi marimi si al treilea necesita introducerea diferita a distantelor.Figura 2,


Pentru producerea celor doua tesituri cu aceeasi marime selectati optiunea Distance pentru a seta marimea tesiturilor. Va fi introdusa valoarea 60 pentru prima distanta de tesire si valoarea 15 pentru a doua distanta de tesire.

Avand setate distantele si folosind din nou comanda Chamfer, utilizati informatiile din figura 2 si alegeti liniile ce vor fi selectate in punctul 1 si punctul 2 pentru a produce tesirea. Este important ca liniile sa fie punctate in ordinea specificata pentru ca cele doua distante sunt diferite. Utilizand aceeasi procedura realizati cealalta tesitura (60 x 15) pe carton.

Executati tesirea si pe coltul de sus, pe aceeasi cale, utilizand o distanta de 20 pentru ambele lungimi de tesire. Dupa aceasta comanda profilul trebuie sa arate ca in diagrama din partea dreapta in figura 2.


Racordarea colturilor profilului

Comanda Fillet functioneaza in mod similar cu comanda Chamfer exceptand faptul ca acum se defineste raza ce trebuie aplicata coltului (raza de racordare).

Avem doua colturi pe profil care vor trebui racordate. Alegeti comanda Fillet din meniul Modify din bara de meniuri, selectati optiunea Radius si introduceti valoarea de 20 mm pentru racordare.

Realizati racordarea alegand cele doua linii ca in figura 3. Realizati si cealalta racordare cu aceeasi valoare a razei pe celalalt colt pentru realizarea completa a profilului prezentat in diagrama din partea dreapta a figurii 3.
Figura 3


Utilizarea racordarii cu raza 0


Veti vedea din meniul lateral al comenzii Fillet ca acolo exista optiunea pentru racordarea cu raza 0. Pe langa setarea razei la valoarea 0 aceasta optiune va permite sa uniti doua linii care nu se intalnesc creand o racordare cu raza 0 intre ele. Efectul este prezentat in figura urmatoare.Puteti de asemenea utiliza comanda Chamfer cu distantele 0 obtinand acelasi rezultat.

Incarcarea unui nou tip de linie

Puteti vedea pe desenul de referinta ca pe desfasurata, in locurile unde cartonul se va plia, exista linii intrerupte. Este o practica buna sa produceti entitati cu tipuri de linii diferite pe layere separate. Aceasta va permite ca toate liniile de detaliu ascunse pe desene sa dispara sau anumitor tipuri de linii sa le fie asignate penite cu culori sau grosimi distincte daca desenul este trimis la plotter. Aceasta tehnica este modalitatea cea mai simpla de a crea linii exterioare ingrosate pe desen, daca doriti.

Inainte de a crea un nou Layer pentru liniile de indoire trebuie sa incarcati tipul de linie Dashed (linie intrerupta). Selectati LINETYPE: din meniul Format din bara de meniuri. Va apare apoi o fereastra de dialog <Linetype Manager>, se selcteaza butonul LOAD dupa care apare fereastra <Load or reload Linetypes> care ne prezinta toate liniile existente in soft. Selectam liniile de care avem nevoie. Acestea vor fi incarcate automat.


   Afisarea si incarcarea tipurilor de linii


Este posibil sa vedeti toate tipurile de linii existente in AutoCAD inainte de a le incarca. Alegeti comanda Linetype din meniul Format din meniul principal si din fereastra de dialog < Linetype Manager > alegem optiunea LOAD dupa care ne apare fereastra <Load or reload Linetypes> in care sunt prezentate toate liniile existente in soft. Selectam liniile de care avem nevoie.  Acestea vor fi incarcate automat.


Crearea unui layer si setarea tipului de linie

Selectati optiunea Layer din meniul Format din bara de meniuri. Va apare o fereastra de dialog numita Layer Properties Manager, in care sunt listate toate layer-ele existente si atributele lor curente.

Pentru a crea un nou layer, selectati fereastra New si scrieti de la tastatura numele 'FOLDS' (linii de indoire).

Vom vedea acum layer-ul Folds listat in fereastra de dialog.


   Layer status

Puteti vedea din fereastra de dialog Layer Properties Manager ca acolo sunt un numar de setari care dau relatii despre fiecare layer al desenului.

Current: Layer-ul curent al desenului este cel in care urmeaza sa fie create entitatile.

On: Cand se valideaza casuta corespunzatoare setarii 'Off to display' pentru un layer, acesta va fi dezactivat. Layer-ul respectiv nu va fi afisat si nici tiparit. Oricum el exista inca in desen si va fi luat in considerare cand desenul este regenerat.

Frozen (inghetat): Cand inghetati un layer AutoCAD-ul nu numai ca va face entitatile invizibile pe ecran dar de asemenea ignora entitatile cand desenul este regenerat. Inghetand un layer va spori viteza comenzilor Zoom, Pan si Regen. Dezghetand un layer efectul va fi invers.

Color: Este posibil sa atribuiti o culoare unui anumit layer, fapt ce va determina culoarea tuturor entitatilor continute de acel layer.

Linetypes: Este de asemenea posibil sa setati tipul de linie pentru orice entitate desenata pe acest layer.

Celelalte optiuni din fereastra de dialog sunt utilizate la controlul vizibilitatii layer-elor cand utilizam ferestre multiple in Paper space. Acestea vor fi prezentate intr-un exercitiu ulterior.


. Pentru ca liniile de indoire sa se deosebeasca de cele de taiere, atat pe ecran cat si pentru momentul cand cartonul va fi asamblat, va fi util sa schimbati culoarea si tipul acestor linii.

Selectati linia corespunzatoare layer-ului FOLDS. In coloana Color selectati culoarea 'cyan' pentru liniile de indoire. Noua culoare va fi actualizata in fereastra de dialog Layer Properties Manager.

Pentru a schimba tipul de linie, selectati linia corespunzatoare layer-ului FOLDS. In coloana Linetype selectati tipul de linie DASHED.

Avand setate modificarile pentru noul layer, faceti curent layer-ul FOLDS selectand butonul Current, si apoi selectati 'OK' in fereastra de dialog Layer Properties Manager pentru a va intoarce in editorul de desenare.


Desenarea liniilor de indoire


Acum aveti setat un nou layer cu culoare si tip de linie diferit. Toate entitatile din acest layer vor fi create cu caracteristicile acestuia.

. Utilizand comanda Line, trasati cele doua linii intrerupte ca in partea din stanga a
figurii 5. Utilizati osnap endpoint pentru a puncta precis capetele celor doua arcuri de racordare ca puncte de inceput ale liniilor.

Mai sunt de desenat doua linii aditionale pentru a completa forma pentru indoire a cartonului. Acestea sunt prezentate in imaginea din partea dreapta a figurii 5. Ele sunt desenate utilizand tipul de linie Continuous, si reprezinta liniile dupa care va fi taiat cartonul cand se va face asamblarea. Inainte de a le putea desena va trebui sa intrati in fereastra de dialog Layer Properties Manager din meniul Format din bara de meniuri si sa faceti layer-ul 0 curent pentru a reveni la tipul de linie Continuous. Desenati utilizand unul dintre modurile Grid si Snap sau una din optiunile modului Osnap.Figura 5


  Scara tipului de linie

Scara tipurilor de linii este setata astfel incat, cu limitele implicite ale desenului de 12,9 definitia punctelor si liniilor intrerupte care inglobeaza stilul liniei aceasta sa fie vizibila.

Daca limitele desenului sunt prea mari sau prea mici fata de cele implicite, la scara modelului tipului de linie va fi inadecvata. In caz extrem un stil particular de linie poate aparea continua pentru ca in cazul limitelor largi liniile intrerupte se pot uni intre ele, sau pentru limitele prea mici scara poate fi astfel ca sa poata aparea numai o singura linie intrerupta.

Pentru a trece peste aceasta exista o variabila de sistem numita Ltscale. Modificand valoarea scarii tipului de linie puteti face ca definitia punctelor si liniilor intrerupte sa fie adecvata la limitele particulare folosite in desenul curent.


. Pentru ca pachetul are o linie verticala de simetrie puteti utiliza comanda Mirror pentru a copia toate entitatile existente si a obtine forma prezentata in figura 6. Alegeti comanda Mirror din meniul Modify din bara de meniuri si folositi punctele de capat ale profilului existent pentru definirea liniei fata de care se face oglindirea, 'Mirror line".Figura 6


. Intrati din nou in fereastra de dialog Layer Properties Manager si faceti curent layer-ul FOLDS. Completati liniile de indoire ramase ca in figura 7.Figura 7

Racordarea poliliniilor

Pentru a termina pachetul mai este nevoie sa creati o mica fereastra ce va fi decupata din carton pentru a permite sa se vada culoarea cernelii cand cutia va fi asamblata.

. Pentru a produce fereastra cu linie continua, setati curent layer-ul 0.

. Utilizand comanda de desenare Polyline creati dreptunghiul plecand din punctul 210,115 (prezentat in figura 8). Dreptunghiul are lungimea de 70 mm si latimea de 50 mm.

Pentru ultima latura a dreptunghiului folositi optiunea 'c' pentru a inchide conturul.

Pentru a produce racordarea colturilor dreptunghiului selectati comanda Fillet din meniul Modify din bara de meniuri. Mai intai setati raza racordarii la valoarea de 10 mm.

Avand relansata comanda Fillet veti vedea ca in linia de comanda exista si optiunea 'Polyline'. Aceasta permite ca toate colturile poliliniei sa fie racordate intr-o singura operatie.

Alegeti optiunea 'Polyline' si apoi selectati dreptunghiul desenat anterior.

Toate colturile vor fi racordate cu raza de 10 mm.Figura 8


   Racordarea poliliniilor


Daca un colt al poliliniei nu va fi racordat, aceasta se intampla pentru ca ultima latura a formei nu a fost realizata utilizand optiunea 'close'. In aceasta situatie tastati 'u' (Undo) la prompterul command pentru a va intoarce la stadiul anterior si apoi trasati ultima latura tastand 'c' pentru a inchide polilinia.


. Salvati desenul si apoi iesiti cu comanda Exit.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }