QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

URANUSInca de la formarea sa din discul de acretie ,temperaturile din spatiul lui Uranus nu s-au ridicat peste -210 grade Celsius .
Unul dintre aspectele ciudate legate de Uranus il reprezinta axa sa de rotatie inclinata cu aproximativ 98 grade , astfel ca planeta apare ca rostogolindu-se in planul orbitei sale . Ca efect al acestei inclinatii , polii nord si sud ajung sa se orienteze direct spre Soare , alternativ , la intervale de 42 de ani .Astfel , regiunile polare absorb mai multa energie in cursul unui an uranian decat o fac zonele ecuatoriale . Un mare semn de intrebare persista in incercarea de a explica motivul pentru care Uranus prezinta o astfel de inclinatie . S-a emis ipoteza ca pozitia planetei a fost influentata de coliziunile violente ce aveau loc in Sistemul Solar timpuriu . Satelitii lui Jupiter , Saturn si chiar Uranus poarta urmele unor impacte suficient de mari incat aproape i-au rupt in bucati . Pe masura ce materia discului de acretie se condensa in planetoizi coliziunile deveneau din ce in ce mai violente , astfel ca este foarte posibil ca un impact cu un planetoid de dimensiunea Pamantului sa fi inclinat planeta fata de pozitia sa initiala .Uranus are o atmosfera formata in cea mai mare parte din hidrogen , heliu , metan . Din cauza ca metanul din atmosfera uraniana absoarbe lumina rosie din spectrul luminii solare , planeta se infatiseaza observatorului in culoarea complementara , adica verde-albastruie . Masa sa este de aproximativ 14,5 ori masa Pamantului . Este interesant de descoperit de ce cei 4 giganti – Jupiter , Saturn , Uranus si Neptun – au miezuri care variaza in masa de 3-4 ori pe cand masele invelisurilor lor gazoase variaza de 10-20 de ori .


Masuritorile au indicat ca temperatura atmosferei superioare atinge –214 grade Celsius . Specialistii in clima planetara presupun ca sub patura atmosferei s-ar afla un ocean foarte adanc si foarte fierbinte (cateva mii de grade ) compus din apa , metan si amoniac , ale caror molecule ar fi practic “sparte “de presiunea enorma data de materia situata deasupra .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }