QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente geografie

ESEU-capitalele EuropeiCalatorie imaginara prin capitalele EuropeiPremiul Olimpiadei de Matematica de anul acesta a fost o excursie in Europa. Au plecat in aceasta calatorie elevii care au obtinut locul I, II, respectiv III la faza pe municipiu. Printre norocosii castigatori m-am aflat si eu, asa ca mi-am facut bagajele si la drum!
Punctul de pornire a fost capitala tarii, Bucuresti. Ea este situata in sudul Romaniei, in Campia Romana, pe cursurile inferioare ale Dambovitei si Colentinei, la o altitudine de 70- 90m.
Municipiul Bucuresti indeplineste mai multe functii: de transport (nod feroviar- 8 magistrale feroviare, aerian- Otopeni, Baneasa, metroul), cultural-stiintifica(Academia Romana, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica, Universitatea de Constructii, etc.), centru financiar si comercial international.


Ca obiective turistice, am vizitat Muzeul National de Istorie, Ateneul Roman, Palatul Regal, Opera Romana si Palatul de Justitie.
Din Bucuresti, am luat avionul catre "Orasul muzicii", Viena, numit asa datorita muzicienilor de talie mondiala Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms si altii.
Am survolat Carpatii, Muresul, Tisa, Dunarea, am trecut pe deasupra padurilor de foioase pline cu cerbi sfiosi, lupi fiorosi, vulpi sirete, porci mistreti si bufnite si am aterizat cu bine pe aeroportul Schwechat.
Orasul de la poalele masivului muntos Padurea Vieneza este un mare nod de comunicatii (magistrale feroviare, nod rutier de veche traditie, port la fluviul Dunarea, aeroportul international Schwechat, metroul ce functioneaza inca de la inceputul secolului XX). Viena are si functie comercial-financiara (data de prezenta a peste 50 de banci, 2 mari targuri, Bursa si alte facilitati) si diplomatica( aici se afla sediul ONU si OPEC).
Numeroase monumente pot fi vizitate, intre care: Palatul Hofburg, Palatul Belvedere, Parlamentul, Opera, Catedrala Stephansdom, Biserica Capucinilor, etc.
Am parasit cu greu Viena, luand trenul si trecand pe langa raul Valtava, prin Campia Elbei si prin padurile de stejar, fag, artar sau frasin, pentru a ajunge in orasul situat in NE Germaniei, in Campia glaciara a Germaniei de Nord, la o altitudine de 32-60m, pe raurile Spree si Havel, oras numit Berlin.El este cel mai important centru economic din Germania. In primul rand, trebuie subliniata functia industriala a acestuia (reprezentata prin mari concerne in domeniul electrotehnicii si electronicii - Siemens, A.E.G, utilaje industriale, mijloace de trasport, siderurgie, chimie, industria textila si alimentara. In acelasi timp, foarte importanta este functia de transport a orasului ( 10 magistrale feroviare; 6 autostrazi importante; port fluvial- gratie retelei de canale care traverseaza Nordul Campiei Germane, avand legaturi cu M.Baltica si cu M. Nordului; metrou; aeroporturi - cele mai cunoscute fiind Tempelhof si Schonefeld. Berlinul este, totodata, o mare metropola financiara si comerciala ( peste 60 de banci importante, targuri si expozitii comerciale, Bursa de marfuri si valori, etc.).
Printre obiectivele turistice din capitala Germaniei se numara: Academia de Stiinte, Academia de Arte Frumoase, Catedrala Marienkirche, Poarta Brandenburg, palatul Charlottenburg, etc.
Dupa aceea, ne-am imbarcat la bordul unui vapor, navigand pe un canal pana la Rin si apoi pe un alt canal, ajungand cu bine pe Sena, fluviul care strabate Orasul luminii si se varsa in M. Manecii. Am vazut bufnite pe crengile de stejar, cerbi adapandu-se in iazuri, lupi la vanatoare, toate in paduri de foioase. Am admirat crestele muntilor, incercand sa simtim parfumul bradului care crestea la 1800-2000 m
Orasul Paris este capitala Frantei si a regiunii Ile de France. El a aparut si s-a dezvoltat in Bazinul Parisului, o campie inconjurata de coline, traversata de fluviul Sena.
In secolul XVII, Parisul avea aspectul unui oras medieval, cu strazi stramte si cu o igiena deplorabila.
In timp se transforma si devine mai frumos. Henric al IV-lea construieste Palatul Luvru, o galerie pe malul Senei.
In vremea lui Ludovic al XIII-lea si Richelieu se deschid santiere de constructii peste tot. In 1624, regele pune piatra de temelie la Turnul Orgoliului. Richelieu pune bazele Palatului Cardinalului, care va deveni in viitor Palatul Regal.
Ludovic al XIV-lea, regele Soare, dorea o capitala demna de maretia regatului sau. Dorind sa creeze un oras deschis, ii transforma infatisarea. Grandioase porti monumentale sunt prevazute pentru intrarea in Paris. La Luvru, arhitectul Claude Perrault proiecteaza faimoasa colonada care va inchide curtea patrata a acestui mare palat. Poarta Saint-Martin, Piata Vendome si Colegiul celor 4 natiuni (astazi sediul Academiei Franceze) sunt printre cele mai importante cladiri din timpul lui Ludovic al XIV-lea.
Ludovic al XV-lea a construit piata care-i poarta numele si Scoala Militara de pe Campul lui Marte.
La 5 mai 1789 s-a deschis la Versailles Adunarea Starilor Generale, care nu se mai reunise din 1614. Deputatii starii a treia au fost dezamagiti, pentru ca reformele dorite de ei nu au fost discutate. La 17 iunie, ei s-au separat de restul starilor, proclamand Adunarea Nationala.
La 14 iulie 1789, inchisoarea Bastilia a fost cucerita si apoi daramata de multime. Acest eveniment a simbolizat rasturnarea monarhiei absolute.
Dupa 1789, 14 iulie devine Ziua Nationala. La aceasta data se comemoreaza caderea Bastiliei.
La un secol dupa Revolutie, in 1889, este construit Turnul Eiffel, devenit simbolul Parisului si al Frantei.
Capitala franceza este un important centru cultural. Aici intalnim muzee (Luvru, unde este expusa celebra Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci datand din 1505), sali de spectacol (Garnier), biblioteci, parcuri de distractii (cel mai important fiind Disneyland, la 30 de minute de Paris), centre culturale (Georges Pompidou), biserici si manastiri (Catedrala Notre-Dame, Bazilica Sacre-Coeur).
Orasul are o rezonanta aparte pentru spiritualitatea romaneasca, aici au trait si creat mari artisti romani, cum ar fi: Constantin Brancusi, George Enescu, Emil Cioran, Eugen Ionescu.
Metropola pariziana este cunoscuta in domeniul industrial prin firmele care produc autoturisme (Renault, Citroen, Peugeot), avioane (cele din gama Airbus), electronica, petrochimie, cosmetice, medicamente, industria textila si alimentara..
In domeniul financiar, aici isi au sediul peste 40 de banci si Bursa din Paris (a treia ca importanta dupa cele din New York si Londra).
Capitala franceza este in acelasi timp un important nod de transport (11 magistrale feroviare, 25 magistrale rutiere, 3 mari aeroporturi internationale- Charles de Gaulle, Orly si Le Bourget, port fluvial pe Sena, metrou, etc).
Ne-am dat seama cu greu ca excursia s-a sfarsit si ca trebuie sa ne intoarcem acasa, dupa o saptamana de vis, in care preocuparile noastre de zi cu zi aproape au disparut si in care ne-am simtit niste adevarati ,,regi ai lumii'' .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }