QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

IRLANDA Poziţia geografica si limitele






Pozitia geografica si limitele
Irlanda, situata pe insula cu acelasi nume, este scaldata de apele Oceanului Atlantic, avand doar un vecin terestru, respectiv Regatul Unit (irlanda de Nord). Suprafata Irlandei este de 70 284 km2 .

Relieful
Relieful predominant al Irlandei este dat de o depresiune cu aspect aparent de campie sub 100m, dezvoltata pe roci ale unor structuri vechi (caledoniene si hercinice). Este acoperita cu lacuri, mlastini si turbarii. Depresiunea este inconjurata de o rama de coline si munti josi, care abia depasesc, in unele locuri, 1000m.
Campia centrala a Irlandei este marginita de munti. Cea mai mare parte a ei este folosita pentru agricultura. Muntii sunt foarte abrupti in multe locuri, cu vai adanci. Varful cel mai inalt al insulei este varful Carranutohill (1040 m) din muntii Macgilicuddys Reeks din sud-vest. Varful cel mai inalt din muntii de granit Wicklow din sud-est este varful Lugnaquilla (926m). Muntii Mourne sunt constituiti tot din granit, aici se afla cel mai inalt varf al Irlandei de Nord, Slieve Donard (852m). Muntii Antrim, aflati si mai la nord sunt munti bazaltici. De-a lungul coastei se insiruie cu miile stalpii de bazalt care formeaza renumitul Giant’s Causeway („umplutura uriasului”). Lacul cel mai mare este Lough Neagh (396 km2) din Irlanda de Nord.




Clima
Desi este situata la latitudini mari, Irlanda are o clima blanda, datorita influentei curentului cald al Atlanticului de Nord. Calea maselor de aer nu este taiata de munti foarte inalti de aceea in afara teritoriilor din est unde clima este mai secetoasa, peste tot se intalneste clima umeda, ploioasa. Iarna temperatura medie este de 4o C la est si 7o C la vest. Temperatura medie a verii este de 14-16oC. Precipitatiile anuale in vest sunt de 1000mm, iar in est de 750mm.

Hidrografia
Reteaua hidrografica este bogata, fiind formata din numeroase rauri, dar scurte, si multe lacuri. Cele mai importante lacuri sunt: Corrib, Ree, Derg si Neagh (396km2).
Vegetatia
Asociatia vegetala dominanta o reprezinta pasunile, care ocupa doua treimi din suprafata tarii, ceea ce inseamna cea mai ridicata pondere din Europa. Padurile sunt restranse, Irlanda inscriidu-se intre tarile cele mai putin impadurite de pe glob.
Populatia
Irlanda are un numar relativ redus de locuitori (2.548.000 milioane) si o densitate (50 locuitori/km2) sub cea a Europei. In schimb, inregistraza unul dintre cele mai ridicate sporuri naturale de pe continent si, ca urmare, are o importanta pondere a tinerilor in totalul populatiei.
Un numar mare de irlandezi a migrat in secolele XVII-XIX, in SUA, unde sunt acum peste 40 de milioane de descendenti ai acestora.
O alta caracteristica o reprezinta concentrarea populatiei de-a lungul tarmurilor si indeosebi in capitala si imprejurimi (aproape o treime din populatia totala).

Orasele
Principalele orase sunt: Dublin, Limerick, Cork, Kingstown. Dublinul asezat la esuarul raului Liffey este de secole un port important; alaturi de Dun Laoghaire sunt de importanta nationala in comertul tarii. Este insemnat si in industria textila, de alimente, industria berii si a constructiei de masini. Orasul Cork, asezat langa malul raului Lee, este cel de-al doilea oras ca marime, avand 174.000 locuitori. Este portul cel mai mare al coastei de sud si are si aeroport. Aici este bine dezvoltata industria chimica, de alimente si cea a constructiilor de masini. Al treilea oras ca marime este Limerick, este o piata de desfacere importanta a agriculturii locale.



Resursele naturale
Irlanda este o tara saraca in zacaminte de subsol, dispunand de mici zacaminte de zinc, plumb si gaze naturale. Mai insemnate sunt resursele de sol, indeosebi pasunile. Chiar daca din minele de carbuni este extrasa huila, necesarul de carbune si titei, al industriei energetice trebuie importat. 87% din energia electrica este produsa de termocentrale. In partea centrala a Irlandei se extrage turba pentru micile termocentrale locale.

Industria
Este foarte importanta industria alimentara, in multe localitati existand fabrici de prelucrare a carnii si a laptelui, si fabrici de bere. Este dezvoltata industria textila si a constructiilor de masini mici, industria chimica (firelor sintetice), industria masinior de birotica si a calculatoarelor. Guvernul irlandez cu ajutorul unor stimulente financiare impulsioneaza investitiile strainilor, de exempu in industria filmului.

Agricultura
Agricultura irlandeza are un randament foarte ridicat si este specializata in cresterea animalelor, indeosebi ovine si bovine. De altfel, Irlanda detine unul dintre primele locuri pe glob la ovine si bovine raportate la numarul locuitorilor.

Turismul
Turismul constituie principala sursa de venit a tarii, este foarte activ mai ales in Dublin, si de-a lungul coastei vestice in apropierea oraselor Killarney si Galway. Irlanda este vizitata anual de aproximativ 4 milioane de turisti.





Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }