QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

MUNTII CARPATI

Spre deosebire de Muntii Alpi, in continuarea carora se afla, Carpatii Romanesti sunt munti de inaltime mijlocie, mentinandu-se sub altitudinea de 3000 de metri. Ei se impart in trei grupe:
- Carpatii Orientali : granita de N - Valea Prahovei;
- Carpatii Meridionali: Valea Prahovei - Culoarele Timis - Cerna - Bistra;
- Carpatii Occidentali: Valea Dunarii - Valea Somesului.
Carpatii Romanesti inconjoara bazinul transilvanean dinspre nord, est, sud si vest, asemenea unui zid ocrotitor, fiind numiti, pe buna dreptate, "coloana vertebrala" a spatiului mioritic.
Lungimea Carpatilor Orientali si a celor Meridionali, de la granita nordica a tarii si pana la defileul Dunarii - Portile de Fier, este de cca 750 km, iar latimea lor variaza intre 40 km - in Muntii Fagarasului - si 110 km. Cele mai inalte culmi se afla in Carpatii Meridionali - Moldoveanu (2544 m) si Negoiu (2535 m) care, datorita configuratiei lor alpine, mai sunt numiti si "Alpii Transilvaniei".Inaltimea medie a Carpatilor Orientali este de cca 950 m, mai mica decat cea a Carpatilor Meridionali (1136 m). Limita dintre cele doua grupe de munti este considerata de geografi Valea Prahovei.Carpatii Orientali se desfasoara de la granita de N cu Ucraina pana la Valea Prahovei. Altitudinea medie este de 1300 m, putine varfuri depasesc 2000 m cum ar fi in muntii Rodnei, Vf. Pietrosu 2303 m si Vf. Ineu 2279 m. In Carpatii Orientali se gaseste cel mai lung sir de munti vulcanici din Europa: Mtii Oas, Mtii Gutai, Mtii Tibles, Mtii Calimani, Mtii Gurghiului, Mtii Harghitei. Sunt usor de strabatut dintr-o parte in alta datorita vailor apelor curgatoare, pasurilor si a depresiunilor. Carpatii Orientali au numeroase resurse subsolice: minereuri neferoase (mtii Tibles), si feroase, carbuni, sulf, ape carbogazoase si resurse solice: paduri si fanete naturale.


Se impart in trei subgrupe:
Grupa Nordica sau Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei
Grupa Centrala sau Carpatii Moldo- Transilvani
Grupa Sudica sau Carpatii Curburii

Carpatii Meridionali se desfasoara de la Valea Prahovei pana la Culoarele Timis- Cerna -Bistra.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }