QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Externalitati pozitive si negative in economia mediuluiExternalitati pozitive si negative in economia mediului


Bunurile materiale si serviciile rezultate in urma desfasurarii activitatilor economice sint necesare, utile societatii, dar producerea si consumul lor determina degradarea mediului. Astfel, economia si mediul actioneaza ca un sistem complex, integrat. Orice modificare a unui element din acest sistem induce o modificare a starii de echilibru dintre economie si mediu, a celorlaltor elemente ale acestui sistem. Dar nu intotdeuna aceste modificari nu sint cuantificate,Efectele negative datorate desfasurarii activitatilor economice, car enu sint cuantificate si evaluate pe piata,poarta denumirea de externalitati si se manifesta cel mai ades sub forma de poluare.

Externalitatea este o notiune introdusa in economia mediului de A.Marshall-reprezinta asadar , orice impact cauzat asupra bunastarii unei parti, datorat actiunii altei parti, care nu este dorit si nu este compensat.

De exemplu, consideram ca intr-o livada, pentru obtinerea unor productii mai mari, este necesara efectuarea unor tratamente fitosanitare. Pesticidele utilizate sint substante nocive pentru albine, care asigura polenizarea. In consecinta, datorita mortii albinelor, cantitatea de miere culeasa de apicultori scade. Daca acettia nu sesizeaza efectul, si nu sint compensati pentru pierderea suferita, aplicarea pesticidelor va continua. In pretul recoltei nu este inclusa insa valoarea pierderilor suferite de apicultori, astfel incit se creaza un cost extern. Un astfel de cost este in realitate o externalitate negativa. Daca se recunoaste si se compenseaza pierderea suferita de apicultori, efectul negativ devine intern, se asigura un procent mai mare de polenizare a florilor, deci o recolta mai mare.In acest fel, externalitatea a fost internalizata.

Efectul unei activitati generatoare de poluare asupra bunastarii altei parti este prezentata astfel (Fig. 4):

O Q+ Qmax


Fig. 4 Efectul unei activitati generatoare de poluare asupra bunastarii altei parti

Dreapta Pqmax reprezinta profitul marginal a lfirmei. La nivele mari de productie, si profitul ar fi maxim, dar odata cu cresterea productiei, creste si poluarea, deci costurile externe marginale cresc.Suprafata de sub BNM reprezinta beneficiul net al poluatorului,iar cea de sub CEM reprezinta costul extern total (costul poluarii).

Din analiza graficului prezentat, rezulta ca profitul maxim pentru poluator se obtine la un nivel optim de productie Q+ , cind costurile externe marginale (externalitatile) sint internalizate. Avantajul social optim (triunghiul B) implica mentinerea unui anumit nivel de poluare, orice modificare a nivelului optim de productie Q+ avind ca efect diminuarea avantajului social net (triunghiul A)

Externalitatile pot fi pozitive sau negative.

Externalitatile negative genereaza un impact negativ, nedorit si necompensat asupra bunastarii unei parti. Ele sepot produce:

-intre producatori: poluarea aerului de catre o uzina distruge recoltele invecinate;

-de la producator la consumator: poluarea unui riu il face impropriu agrementului;

-de la consumator la producator: zgomotul circulatiei afecteazamunca in birouri;

-intre consumatori: mai ales prin intermediul fenomenelor de aglomerare si zgomot.

Externalitatielpozitive sint mai rare; ele genereaza un impact pozitiv, compensat, asupra bunastarii unei parti.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }