QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Vulcanii noroiosi

Dar ,formele cele mai interesante ,care au dimensiunile cele mai mari si unde procesele au o intensitate deosebita ,sunt intalnite in Subcarpatii Buzaului ,pe un aliniament de cca. 20 km ,intre asezarile Berca si Arbanasi.
Langa schela din marginea satului Berca exista un platou argilo-nisipos care a rezultat din slabe eruptii noroioase.La cca. 10 km ,pe stanga drumului pietruit ,se afla platoul Paclele Mici , unde exista cel mai mare numar de vulcani ce au conuri ,cratere cu dimensiuni extrem de variate ,precum si o morfologie complexa ,rezultata pe de o parte din acumularea noroiului ,iar pe de alta parte, din siroirea apei de ploaie.Repartitia acestora este neuniforma ,distingandu-se cel putin trei situatii.In est exista un sector de platou nisipo-argilos relativ neted ,slab fragmentat ,pe care activitatile vulcanice au incetat sau sunt extrem de reduse.In centru si vest se afla sectorul cu cel mai mare numar de conuri de noroi ce apar sub formele de grupari de 3-5 vulcani cu inaltimi de 2-8m ,cu cratere ce au diametre de 10-100cm din care iese noroi vascos ,care se scurge sub forma de limbi ce ating lungimi de 20-50cm.
Daca in jurul craterului noroiul este proaspat sau in curs de uscare, la mijlocul si la periferia conului ,el este uscat si brazdat de crapaturi de uscaciune ce se iscriu in sisteme poligonale cu dimensiuni variabile. La ploi ,apa se scurge in suvite pe flacurile conurilor creand prin eroziune pe acestea un ansamblu de santulete ,rigole ,ravene ;la exterior materialele transportate prin acumulare,dau poale prelungi pe care apa se imprastie.Cel de-al treilea sector se afla la jumatatea nordica a platoului.Aici apar doua aspecte distincte.Mai intai se im-
pun conurile de noroi aplatizate ,dar cu cratere foarte largi(1-5m),din care se revarsa in toate directiile un noroi fluid care se imprastie pe distante de 50-150m.In al doilea rand ,la exteriorul acestora ,platoul este intens fragmentat de ravene si torenti adanci ,interfluviile dintre ele fiind transformate in creste ,situatie care creeaza imaginea unui peisaj dezolant(pamanturi rele).


Platoul Paclele Mici constituie o rezervatie naturala(9,4 ha),din 1924 ,obiectul protectiei fiind peisajul impus de relief si doua specii de plante halofile-Nitraria schoberi si Obione verrucifera-aflate in extremitatea vestica a arealului lor.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }